LATEST NEWS

- News from the industry

6 misstag att undvika

Vid design av bearbetade delar
Ladda upp en CAD-modell till Protolabs automatiserade offert- och designanalysmotor så kommer våra CNC-maskiner att fräsa eller lämna in dina delar så fort som en dag. För all teknik som gör det möjligt är dock det mänskliga elementet fortfarande kritiskt - och ofta den skyldige i återkommande problem som vi ser i delar som är utformade för CNC-bearbetning. Att undvika dessa sex vanliga misstag kan hjälpa till att förbättra designen, förkorta körtiden och kanske minska din slutliga tillverkningskostnad.

1. Undvik funktioner som kräver onödig bearbetning
Ett vanligt misstag är att designa en del med områden som inte behöver maskinskärning. Sådan onödig bearbetning ökar din dels körtid - körtid som är en viktig drivkraft för din slutliga produktionskostnad.

Tänk på exemplet ovan, där designen specificerar en kritisk cirkulär geometri som behövs för delens tillämpning. Det kräver bearbetning av de fyrkantiga hålen / funktionerna i mitten och sedan skär bort det omgivande materialet för att avslöja den färdiga delen. Det tillvägagångssättet lägger dock till betydande körtid för att bearbeta bort det återstående materialet. I en enklare design (se illustrationen till höger till höger) skär maskinen helt enkelt delen från blocket, vilket eliminerar behovet av ytterligare, slösaktig bearbetning av överflödigt material helt och hållet. Designförändringen i det här exemplet halverar maskinens tid nästan. Håll din design enkel för att undvika extra körtid, meningslös bearbetning – och extra kostnad.

2. Undvik liten eller upphöjd text
Dina komponenter kan kräva ett fräst artikelnummer, beskrivningar eller en företagslogotyp. Eller så kanske du tycker att någon text bara ser riktigt cool ut på en del. Att lägga till text ökar dock också kostnaden. Och ju mindre text, desto högre kostnad. Det beror på att de mycket små ändfräsarna som skär texten fungerar med en relativt långsammare hastighet, vilket ökar körtiden från din sida och därmed din slutliga kostnad. Du har dock alternativ. Att klippa större text går betydligt snabbare om din del kan rymma den, vilket minskar dina kostnader. Och välj om möjligt infälld snarare än upphöjd text, vilket kräver att man fräser bort material för att skapa bokstäver eller siffror på delen.

3. Undvik höga, tunna väggar
Väggfunktioner på deldesigner är i allmänhet knepiga. Skärverktyg som används i CNC-maskinerna är gjorda av hårda, styva material som volframkarbid och höghastighetsstål. Ändå avböjer eller böjer sig verktygen något vid bearbetningskrafter, liksom materialet de skär. Detta kan resultera i problem som en oönskad krusad yta och svårigheter att uppfylla deltoleranser. Väggen kan också flisa, böja eller gå sönder. Ju högre din vägg - vårt maximala är 51 mm - desto tjockare kan den behöva vara för att öka materialets styvhet. Tunna väggar på 0,508 mm eller mindre kan gå sönder under bearbetningen och kan böjas eller varpa efteråt. Försök att inte designa väggar för tjocka eftersom skärverktyget vanligtvis snurrar vid 10 000 till 15 000 varv / min. En bra tumregel för väggar är ett bredd-till-höjd-förhållande på 3:1. Att lägga till lite drag på en vägg - en vinkel på 1, 2 eller 3 grader så att den avsmalnar snarare än att stå vertikalt - kan göra bearbetningen enklare och lämna mindre kvarvarande material.

4. Undvik små fickfunktioner som du kanske inte behöver
Vissa delar har fyrkantiga hörn eller små inre hörnfickor för att minska den totala vikten eller för att acceptera andra delar av en montering. Invändiga, 90-graders hörn och små fickor är dock för små för våra större skärverktyg. Att skapa dem innebär att plocka bort i hörnet material med mindre och mindre verktyg. Det kan resultera i att man använder sex till åtta olika skärverktyg. Alla dessa verktygsändringar ökar körtiden - och du gissade det - ditt projekts kostnad. För att undvika detta, bestäm först hur kritiska fickorna verkligen är. Om de bara är där för att minska vikten, se över din design för att undvika att betala till maskinmaterial som inte behöver skäras. Ju större hörnradie du designar, desto större skärverktyg kan vi använda och desto mindre körtid tar det.

5. Undvik att skapa hål som inte kan gängas
Vi kan enkelt lägga till gängade hål i dina bearbetade delar. Men att designa trådar så att vår offertprogramvara ser dem - och så att de kommer att bearbetas i din del - kan vara utmanande. Vår snabba svängprocess har en statisk uppsättning trådar tillgängliga. När vår programvara analyserar din del letar den efter en håldiameter som motsvarar en av dessa trådar. Om du till exempel vill ha en UNC- eller UNF #5-40-tråd letar programvaran efter ett hål med en diameter som ligger inom intervallet för den tråden. Om diametern inte ligger inom det intervallet kan du inte tilldela den tråden till din del. Detta är ofta när kunder ringer och vi när vi hänvisar dem till vår snabbreferens trådade hålriktlinjer sida. Där hittar du de typer av trådar vi har tillgängliga. Klicka på en viss tråd för att gå till ett diagram med intervallet av håldiametrar att välja mellan för den tråden. Att välja en diameter som är 75 procent av hålborrstorleken – varje diagram innehåller den dimensionen för varje gänga – kommer alltid att fungera. När du utformar din del, fortsätt och använd CAD-programvarans trådguide - de flesta kunder gör det. Men bekräfta med våra diagram att guiden matar ut en håldiameter som fungerar med vår programvara. Läs mer om överväganden för tråddesign här.

6. Ompröva bearbetningsdelar som så småningom kommer att formas
Vi ser ofta konstruktioner för formsprutade delar laddas upp till vår bearbetningstjänst för prototyper innan vi köper en form. Men varje process har olika designkrav och resultaten kan skilja sig åt. En tjock bearbetad funktion kan drabbas av diskbänk, varp, porositet eller andra problem när den formas. En väldesignad gjuten del med ribbor, fickor och andra funktioner kräver längre körtid till maskinen. Poängen här är: delkonstruktioner är vanligtvis optimerade för sin tillverkningsprocess. Prata med vårt team först för råd om hur du ändrar din design för en gjuten del för bearbetning, eller helt enkelt prototypar dina delar i deras slutliga produktionsprocess - formsprutning. På Protolabs är den initiala kostnadsinvesteringen för prototypverktyg mycket låg.

CNC-bearbetning fortsätter att vara ett av de snabbaste, effektivaste och mest kostnadseffektiva sätten att tillverka prototyper och produktionsdelar och är fortfarande ett populärt val bland produktdesigners och ingenjörer. Att undvika de vanliga designfelen som beskrivs i detta tips kan hjälpa dig att förbättra dina maskinbearbetade delar, förkorta körtiderna och potentiellt minska dina slutliga tillverkningskostnader.
För ytterligare hjälp, kontakta gärna en av våra applikationsingenjörer på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs. se. För att få igång ditt nästa bearbetningsprojekt idag, ladda bara upp en 3D CAD-modell för en interaktiv offert inom några timmar.

Contact information
Mailing address
Halesfield 8
TF74QN Telford
Visiting address
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
United Kingdom
Organization id:
5366160
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Vill du ha ekonomi pris för premium hastighet?

Certifications

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Contacts

Stephan Garber
+46 (0) 8 408 391 59

Videos

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

LATEST NEWS

- News from the industry
11/25/2022
Städfirma Helsingborg Eitech installerar ny laddningsinfrastruktur Peab först i Sverige med smarta sensorer Upptäck LEMO:s banbryt­ande High speed-kontakterSå vinner du det psykologiska spelet
11/24/2022
PS Auction säljer stor maskinpark på auktionAJ Produkter fortsätter tillväxtresanPress & Metall i Hjo investerarABB lanserar ett Energy Management-system för grön vätgasIndustrijobb utomlands
11/23/2022
Trygg plåt fortsätter att växaABB investerar i TallarnaClemondo ställer ut på AutomässanEn mässa i hållbarhetens teckenNya testkablar från Stäubli
11/22/2022
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
11/21/2022
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen