LATEST NEWS

- News from the industry

1 av 3 anställda faller för phishing

Om de inte får rätt utbildning
Cyberattackerna växer i antal för varje dag som går, men de blir även mer sofistikerade. Detta skapar självklart en hel uppsjö med olika problem i samhället, inte minst för företag som behandlar känsliga filer och information.

Marknaden för denna typ av attacker uppgår till flera miljarder dollar, vilket ger de cyberkriminella starka incitament att fortsätta utveckla och sprida sin förödande mjukvara och social ingenjörskonst-attacker.

Därmed är det viktigt att både du och dina anställda vet hur ni ska skydda er själva och företaget på bästa sätt.

Forskning visar att 1 av 3 anställda utan kunskap klickar på phishing-länkar

Ny forskning från KnowBe4 visar att 1 av 3 anställda kommer att klicka på en phishing-länk om de inte har någon tidigare erfarenhet eller utbildning, något som kan skapa stora problem för både privatpersoner och företag.

I studien har man analyserat över 9 miljoner användare från över 30,000 organisationer runt om i världen, där över 23,4 miljoner simulerade phishing-attacker genomfördes. Resultatet var skrämmande.

De hittade även extra stora säkerhetsluckor i branscher som hälsa och finans, två branscher där ett intrång i ett datasystem kan göra stora skador på både organisationer och deras kunder.

Vad du kan göra för att se till att dina anställda och ditt företag är så säkert som möjligt

Nedan är fyra exempel:

Utbilda dina anställda på regelbunden basis
En av de allra viktigaste punkterna är att du utbildar dina anställda på regelbunden basis. De cyberkriminella uppdaterar ständigt sina metoder, vilket gör att du och dina anställda måste ligga steget före.

Ett tips är att göra detta till en kul tillställning. Ta med dem på en rolig konferens där ni även utbildar er inom cybersäkerhet, och se till att även de som inte är intresserade förstår hur viktigt det är att skydda sig på internet.

Här bör ni t.ex. fokusera på hur man upptäcker phishing-attacker, men även hur viktigt det är att inte lämna enheter oövervakade, samt hur man skapar säkra lösenord.

Om ni vill få ett så bra skydd som möjligt rekommenderas det att ni hyr in ett externt säkerhetsföretag som genomför utbildningen. På så sätt minimerar ni risken att ni missar eller glömmer något.


Använd flerfaktorsautentisering
Använd alltid flerfaktorsautentisering. Detta innebär att ni måste verifiera er på fler än ett sätt, t.ex. via lösenord och en kod som skickas via mejl eller SMS. På så sätt blir skyddet betydligt starkare, och även om de cyberkriminella får tag i ett lösenord är det inte säkert att de kommer åt kontot.

Detta går att aktivera för de flesta typer av konton och är något som absolut inte får missas om du vill att företaget och de anställda ska ha ett så bra skydd som möjligt.


Säkra lösenord är a och o
Att skapa säkra lösenord är grunden för bra säkerhet online. Lyckligtvis är det väldigt enkelt, men skapar ett betydligt bättre skydd än ett vanligt eller mer generellt lösenord.

Det finns många saker som du bör tänka på när du skapar ett lösenord, men nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

● Använd så många tecken som möjligt, minst 12
● Blanda både stora och små bokstäver, inte bara första eller sista bokstaven
● Använd även siffror och symboler
● Undvik vanliga ord, t.ex. hej, lösenord, password och liknande

Du bör heller aldrig använda samma lösenord till flera olika tjänster. Om en av dessa tjänster hackas riskerar du även dina andra konton om du använder samma lösenord, något som är väldigt onödigt.

Använd en VPN
En VPN ger ett bra skydd mot många olika typer av cyberattacker, inklusive phishing. Här krypteras all trafik mellan enheten och resterande internet. Resultatet blir att de cyberkriminella får det betydligt svårare att penetrera systemet, men även att avlyssna de datapaket som skickas mellan enheten och de servrar den kommunicerar med.

En stor bonus är att du även blir helt och hållet anonym på internet, vilket gör att myndigheter, organisationer och företag inte kan se vem du är eller vart du befinner dig.

De bästa VPN-tjänsterna inkluderar även annan typ av funktionalitet, t.ex. ytterligare skydd genom ett inbyggt antivirusprogram. Du får även möjlighet att kringgå eventuella geografiska restriktioner eftersom du kan koppla upp dig till olika typer av servrar världen över.

Om du tycker att detta låter intressant kan du använda en VPN gratis provperiod för att se om det passar för dig. På så sätt slipper du lägga ut dina surt förvärvade pengar på något som inte nödvändigtvis passar för dig.

Använd antivirusprogram
Det kan även vara en bra idé att komplettera med ett antivirusprogram, inte minst på de enheter som lagrar känslig information och filer.

Dagens antivirusprogram bidrar med ett starkt förebyggande skydd i form av blockering av potentiella virus och farliga webbplatser, men hittar även virus som har tagit sig in på enheten och tar bort dem.

Därmed är detta ett starkt skydd som ger företaget en stor fördel gentemot de cyberkriminella och är i de flesta fall väl investerade pengar. Vissa VPN-tjänster inkluderar även ett inbyggt antivirusprogram och vice versa.


LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance