Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitage

Slipande nötning kan vara extremt skadlig - det kan ändra en komponents avgörande dimensioner och toleranser, samt orsaka att maskiner och utrustning snabbt försämras i prestanda och i slutändan framkalla maskinfel och produktivitetsförluster.
För den som vill minska effekterna av slitage och nötning finns det nu standardkomponenter tillverkade av keramik och som är speciellt designade för uppgiften. Marcus Schneck förklarar fördelarna och tittar på olika tillämpningar där keramiska standardkomponenter kan användas.

Högpresterande keramik blir allt viktigare, särskilt inom tillverkning. På grund av keramikens egenskaper kan en längre livscykel uppnås och ett stort antal krav uppfyllas. Keramiska material är temperaturbeständiga med hygieniska material, vilket inte bara är lämpligt för maskinteknik utan även för fordonsindustrin, livsmedels- och läkemedelsindustrin och tillverkning av kretskort. Marknaden för teknisk keramik förväntas växa med 9,3% årligen mellan 2020 och 2027 på grund av efterfrågan på hållbara och högtemperaturbeständiga material.

Se upp för slitage
Slitage är den pågående förlusten av material från ytan av en fast kropp som en del av mekaniska processer, till exempel kontakt och relativ rörelse av en fast, flytande eller gasformig motkropp. Under tiden är nötning det material som slits bort genom repor och materialutmattning.

Det finns två grundläggande former av nötande slitage: nötning med två kroppar och nötning med tre kroppar. En enkel beskrivning av nötning med två kroppar skulle vara en hård, roterande yta som skär i en mjuk, fast yta. Och nötning med tre kroppar kan förklaras som en hård partikel som rör sig mellan två ytor.

Om slitaget på en komponent inte upptäcks i tid och därefter går sönder kan skador också inträffa på intilliggande delar och maskiner - vilket resulterar i oplanerad stilleståndstid och produktionsstopp. Svåra driftsförhållanden eller mycket långa underhållsintervaller kan leda till kraftigt slitage på komponenternas yta om rätt material inte används.

Exempelvis utsätts positioneringsbultar, som ofta används vid placering av metallplåtar, för ökad nötning under speciella driftsförhållanden. Pågående förlust av material när man sätter in plåtarna kan påverka fästanordningarnas positioneringsnoggrannhet, vilket skulle lösas om keramiskt material användes.

Överväg keramik
Användningen av keramiska produkter resulterar ofta i konkurrensfördelar, trots allt är de positiva egenskaperna oändliga: den höga dimensionella stabiliteten, böjhållfastheten och slitstyrkan för att bara nämna några. Komponenter tillverkade av högpresterande keramik fungerar med hög precision och visar nästan inga tecken på slitage även vid tung användning.

I många tillämpningar där komponenternas robusthet är viktig är det lämpligt att använda komponenter av högpresterande keramik. De högre kostnaderna uppvägs mer än väl av den längre livslängden. Keramik har också en termisk och elektriskt isolerande effekt. Detta är en fördel i alla tillämpningar där det finns risk för elstörning.

Högpresterande keramik har en låg vidhäftningstendens i kontakt med metaller, vilket ger en längre livscykel för komponenten om den används tillsammans med metall.

Det robusta materialet i keramik är också ett bra val för tillämpningar med höga mekaniska belastningar tack vare sin höga böjhållfasthet och hårdhet. Tack vare den mekaniska hållfastheten och den låga densiteten fungerar verktyg av keramik exakt, pålitligt och är slitagefria under lång tid, även under högsta belastning.

Keramiska produkter är också livsmedelssäkra och har hög beständighet mot syror, alkalier och ångor. De är i allmänhet okänsliga för kemikalier, är tryckbeständiga och temperaturstabila och klarar därför täta och intensiva rengöringsprocesser eller underhåll. Detta gör dem till idealiska komponenter för användning i livsmedels- och dryckesindustrin, där kemikalier och sura lösningar används regelbundet.

Undvik nötning med standardkomponenter
Att introducera keramiska standardkomponenter i designprocessen ger också en annan fördel - det möjliggör en ökning av driftstemperaturen om det behövs, vilket kan påskynda produktionsprocessen och skapa fler komponenter inom en kortare tidsram.

Problemet med korrosion minskas också dramatiskt när det gäller keramiska standardkomponenter, vilket innebär att maskindelar sällan behöver service eller bytas på grund av komponentens hållbarhet. Särskilt för krävande tillämpningar bör konstruktörer inte låta sig skrämmas av de högre priserna - komponenter gjorda av högpresterande keramik bokstavligen "betalar sig" på medellång till lång sikt.

Slitage och nötning är en ständig utmaning för tillverkningsindustrin, med ett brett spektrum av miljöer som maskindelar och komponenter måste tåla, därför har konstruktörer många materialval att göra innan produktionen startar. norelems omfattande sortiment av keramiska produkter har utvecklats för att tåla de tuffaste miljöerna och har utvecklats med tanke på livslängden. Även under höga mekaniska belastningar är norelems keramiska komponenter mycket robusta och lämpliga under extrema förhållanden, vilket bidrar till att förlänga maskinernas livslängd.

Med mer än 60 000 standardkomponenter erbjuder norelem ett komplett utbud av delar, inklusive keramik.

För mer information, besök https://www.norelem.se
Contact information
Mailing address
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms county
Sweden
Organization id:
559071-4795
Founded: Not specified
Employees: Not specified
Every success begins with an idea. That's why norelem is there to support you with an unrivalled selection of standard parts and components so that you can achieve your machine and plant construction objectives. THE BIG GREEN BOOK offers designers and technicians an extensive and clearly arranged assortment of quality components.

We can support your project right from the start with expert advice, a complete CAD database and fast delivery. For more than 60 years, norelem has been on the path of constant development – always adding to our portfolio and continuously optimising logistics.

Contacts

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sweden
0703618447

News related to the company

Videos

norelem

LATEST NEWS

- News from the industry
9/14/2021
Stora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agendaHultafors lanserar Digitalt minivattenpass med BluetoothAlfa Laval och Wayout utvecklar mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjningNy räckviddsprestation för E-WAY: 543 km på en fulladdningHögre kapacitet och precision med enkelaxelNy allt-i-ett-lösning för maximal säkerhetSolceller startklara på Campus Solna
9/13/2021
Hexagon lanserar plattform som ökar den autonoma kvalitetsgarantin för Industry 4.0.Effektiv drivtransmission med norelems kilremssystemOKQ8 först i Sverige med att sälja förnybar bensinRobotar viktig del av lösningen vid framtida pandemierHydroscand lanserar två nya spiralslangar för fordonNy metod möjliggör detaljstudier av mänskliga organ i 3DD-Link presenterar trådlösa accesspunkter för avstånd upp till 20 kmBred samverkan krävs för en trygg cementförsörjningSmåblock och digitalisering resulterar i billigare husPeab bygger produktions­anläggning i SeinäjokiVi har öppnat i trollhättan!Eitech ansvarar för elteknik i utbyggnad av laboratorier på sjukhuset i LundHCL Technologies presenterar tillgängligheten av en GLAM-lösning på Microsoft Azure Marketplace
9/10/2021
Solid leverantör till en expansiv byggindustriMultiline – Effektiv och flexibel materialhanteringLecsa Mekan – växer på flera hållÅrets plåtslagare gillar tekniskt avancerade uppdragUtech blev valet när Rototilt etablerar sig i PolenSSG lanserar SSG Safety Culture – En kurs om hållbar säkerhetskulturParkers nya slang för ultrahögt tryck förlänger livscykeln vid användning av vattenstrålarReturbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfallNy branschstandard för elbilarVarner expanderar sitt distributionslager och Inhouse Tech är med igen!Bjelin tar produktionen av trägolv till en ny nivå
9/9/2021
Koncernsynergier ger globala leveranser till elbilstillverkareTeleskoplastare – ett perfekt val för skidanläggningenMycket prestanda i litet format – poc datorserie från neousysFramtiden är härTingstad Rörinstallationer får Higabs EntreprenörsprisNy tjänst från Greenely gör det billigare att köra elbilVindskyddsskivan Glasroc X Storm tillverkas på Gyproc i BålstaBalanserade godsflöden öppnar vägar för svensk exportNovedo förvärvar VE Sten AB samt Valter Eklund Stenentreprenader ABRedClean lanserar tvättsystem för rengöring av komponenter till elfordon
9/8/2021
SFDA – Smidigt bakterie­filter med hög reningsgradSchneider Electric lanserar nästa generation motor­startare i serien TeSys Deca ABB presenterar banbrytande ABB Ability™ eMine för snabb övergång till helt eldrivna gruvorMöjlighet till miljardvinster tack vare ökad “reshoring”, visar ny rapport Vi kundanpassar din tryckknappslådaSnart tar tusentals robotar över 100,000 svenska jobbNy serie fordonskopplingar hos HydroscandKraftringen erbjuder lokalproducerad el från Örtoftaverket i EslövProjektstart för bioflyg­bränsle av skogsrester vid SandviksverketFortum och Uniper inleder samarbete inom nedmontering och rivning av kärnkraftPeab Asfalt asfalterar med 97,6% återvunnen asfaltEmballator lanserar monotub i 100% aluminiumGratis startpaket till UF – unga företagareParker Hannifin presenterar ett nytt 2-dagars online­evenemang om olja och gasUtan kvinnor stannar industrinCamptoo slår sig samman med konkurrenten Out2Camp för fortsatt tillväxt i SverigeRejlers hjälper Gävle Energi i unikt fjärrvärmeprojektTillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer
9/7/2021
Den minsta ytmonterade plinten från Sauro