Ökad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategier - industritorget.com
FRIDAY, JUNE 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Ökad användning av digital teknik i arbete och privatliv väcker olika strategier

Den ökade användningen av digital teknik har på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv.
Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut. En ny studie om hur chefer och medarbetare hanterar arbete och privatliv i ett digitalt arbetsliv presenterades nyligen på ett seminarium hos AFA Försäkring.

– I vårt projekt har vi låtit anställda och chefer under en vecka i en aktivitetsdagbok skriva ned vilka gränsöverskridande aktiviteter (mellan arbete och övrigt liv) man har genomfört, med vilken teknik de genomfördes och vilka känslor de genererade. Sedan har vi följt upp dagböckerna med enskilda intervjuer och i vissa fall med familjeintervjuer, säger Calle Rosengren, en av forskarna som presenterade studien.

Forskningsprojektet Vägar till ett hållbart arbetsliv är finansierat av AFA Försäkring och startade 2017. Forskarna Kristina Palm, Ann Bergman och Calle Rosengren har undersökt hur bl.a. bärbara datorer och smarta telefoner används av medarbetare och chefer på företagen Södra Cell, Valmet och AstraZeneca för att hantera gränsen mellan arbete och övrigt liv.

– Den digitala tekniken gör att arbete och privatliv kan flyta ihop, och olika individer hanterar det här på olika sätt . Hur vi hanterar gränsen beror dels på hur vi själva vill ha det och dels på krav och förväntningar på att vi ska vara tillgängliga för både arbete och privatliv, säger Calle Rosengren.

Ann Bergman, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, berättade om sju olika digitala strategier för hantering av gränsen mellan arbete och övrigt liv som identifierats utifrån det underlag forskarna samlat in.

– En strategi är totalsepareraren, där man helt håller isär sfärerna arbete och privatliv. Platssepareraren innebär att man inte tar med sig arbetet hem och inte heller tar med sig privatlivet till arbetet. Tidssepareraren betyder att man arbetar bara på arbetstid, men platsen för arbetet kan variera.

Vi vill betona att ingen av de här strategierna är bättre eller sämre än någon annan, säger Ann Bergman.

De fyra övriga strategierna beskriver olika sätt att blanda yrkeslivet med det privata, istället för att separera arbetsliv och privatliv på olika sätt.

Kristina Palm, docent i industriell arbetsvetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm, berättade att det finns forskning som visar att man kan bära med sig både positiva och negativa känslor från arbetet till privatlivet och tvärtom och att de i sin studie undersökt vilka känslor den digitala tekniken framkallat hos personerna som deltagit i projektet.

– Vi har sett att med den digitala tekniken så kan känslor överföras direkt mellan de båda sfärerna, säger Kristina Palm.

– Vi vill långsiktigt bidra till färre arbetsskador och minskad ohälsa i arbetslivet. Det gör vi bland annat genom att skapa ökad medvetenhet om det förebyggande arbete vi bidrar till som forskningsfinansiär. Och forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Det är ett av våra huvudkriterier när vi beslutar om vilka projekt som får stöd, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring, som finansierat forskningsprojektet.

Kontakt:
Kristina Palm, teknologie doktor och docent vid Karolinska Institutet: 073-583 53 13, kristina.palm@ki.se
Ann Bergman, professor vid Karlstads universitet: 073-460 65 59, ann.bergman@kau.se
Calle Rosengren, filosofie doktor vid Lunds universitet: 072-710 26 28, calle.rosengren@design.lth.se
Susanna Stymne Airey, AFA Försäkring: 08-696 41 60, susanna.stymneairey@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, AFA Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/27/2020
Långsiktig hållbarhet inom tillverkningsindustrin kräver vattenhushållningHar du bokat kröning och serviceavtal till din våg?Telias första stora 5G-nät i Stockholm är igångGrävmaskinister världen över fortsätter gräva trots oron utanför hytten – hyllas av EngconLyckeby valde Pegasus® Continuous Mixer från Christian BernerRobotföretag får experthjälp genom samarbete med Örebro universitetWibax – en trygg och säker leverantör!Makita lanserar kolborstfri grästrimmerNya e-tjänster för att söka bygglov ska ge snabbare beskedSvensk säljstart för Mercedes -Benz 8-sitsiga elbilPortabel markradar ger fullständig rapport över nedgrävda ledningarBillerudKorsnäs introducerar nytt verktyg för livscykel­analyser av förpackningarEn egen maskin var mer flexibelt och gav bättre ekonomi för Addes Mark & Bygg i Stockholm ABHallandsHamnar automat­iserar sin tullhantering – inför molnbaserad lösning från Descartes
5/26/2020
Schneider Electric och EcoDataCenter vidareutvecklar klimatpositivt samarbeteNya broschyrer om Din tryckluft i fokus Nytt sortiment av teleskopskenorLackerare lär sig hantera riskerBeijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
5/25/2020
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
5/22/2020
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i Sverige
Advertisements