TUESDAY, MAY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Återanvänd plast halverar CO2-nivån för hundratusentals tuber

Som en förlängning av deras gröna omställning har Dana Lim bestämt sig för att ersätta sina plasttuber med tuber av återanvänd plast.
Beslutet omfattar minst 130 000 tuber om året och förväntas reducera CO2-avtrycket med mer än 50 %. Därmed har de tagit ytterligare ett viktigt steg på vägen mot den nödvändiga omställningen som ska genomföras under de kommande åren.

Som Nordens ledande tillverkare av lim, spackel och fogmassa utvecklar Dana Lim löpande sitt företag med fokus på en grön omställning. Det senaste tilltaget har varit ett beslut om att fasa ut de traditionella plasttuberna för spackel och fillers, och istället introducera en helt ny generation tuber tillverkade av Post Industrial Recycled plast. Lars Christensen, VD för Dana Lim, säger:

- Emballaget utgör en väsentlig del av byggbranschens miljöavtryck, och som tillverkare har vi ett avgörande ansvar att hela tiden utveckla mer miljövänliga och skonsamma lösningar. Vi har en löpande dialog med våra leverantörer om möjligheterna att ytterligare minska miljöavtrycket, och därför gläder det mig att vi nu kan ta ännu ett steg på vägen.

I faktiska tal omfattar utfasningen av de traditionella plasttuberna minst 130 000 tuber per år. Man har redan kommit igång med inkörning av de nya tuberna på företagets fabrik i danska staden Køge, och räknar med att skiftet kommer att vara helt genomfört i slutet av mars.

Lika stark, lätt och flexibel som förr – men med halverat CO2-avtryck

Dana Lims nya tuber tillverkas av överskottsplast från industriproduktion, och livscykelberäkningarna dokumenterar att CO2-avtrycket är 53 % lägre än de traditionella plasttubernas. Dessutom fungerar de precis som de gamla tuberna och användarna kommer inte att märka någon skillnad. Erik Andersen, teknologichef CTO hos Dana Lim, förklarar:

- Vi har väldigt höga krav på våra emballage. Hantverkarna ska alltid kunna lita på vår goda kvalitet, så att de inte behöver lägga tid på oförutsedda problem och slipper materialspill. Därför har vi valt en typ av plast som, förutom att den är markant grönare, ger samma starka, lätta och flexibla tub som är lätt att hantera och arbeta med.

Det ska vara lättare att bygga hållbart

De nya tuberna är bara det senaste tilltaget på väg mot en ännu grönare verksamhet. Dana Lim har nämligen anställt Ekta Singh-Quintana som deras nya Regulatory Affairs Specialist i Sverige. Ekta kommer bland annat att vara med och säkerställa att Dana Lims produkter uppfyller kraven ställda av europeisk lagstiftning, samt se till att företaget håller sig uppdaterade gällande svenska miljöcertifieringar.

Dessutom är Dana Lim involverat i ett nytt innovationsprojekt med bas på Teknologiskt Institut om utveckling av ett biobaserat lim, med inspiration från hur blåmusslor sätter sig fast. I det stora hela arbetar verksamheten både med att utveckla nya och redan existerande produkter, så att man skonar miljön så mycket som möjligt och bidrar till bättre inomhusklimat och arbetsmiljö. Erik Andersen avslutar med att förtydliga:

- Att göra det lättare för våra kunder att bygga och tillverka hållbart anser vi vara en av våra viktigaste uppgifter. Det handlar helt enkelt inte bara om att utveckla våra lösningar så att de lever upp till tidens krav, utan även om att leverera den rådgivning och dokumentation som är nödvändig när ett projekt till exempel ska certifieras. Vi trampar ständigt upp nya stigar och för varje dag som går kommer vi lite längre.

För mer information, kontakta:
Torsten Hjelm | Country Manager, Dana Lim Sverige |
T +46 705 265 771 | E-mail: toh@danalim.se

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR | T +45 20 802 637 | E-mail: evelina@perfektapr.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/6/2021
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
5/5/2021
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
5/4/2021
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
5/3/2021
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
4/30/2021
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
4/29/2021
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
4/28/2021
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Advertisements