LATEST NEWS

- News from the industry

Årets second hand-högtid är här

Så fyndar svenskarna i sommar
Sommaren är årets bästa tid för alla second hand- och loppisentusiaster. Men den som åker på fyndturné lär inte vara ensam – det har nämligen blivit en riktig favoritaktivitet för många semesterfirare. Så vad är svenskarna egentligen på jakt efter under sina shoppingrundor? Kläder, porslin och möbler visar en undersökning från Myrorna.

Personliga plagg till sommarens festivaler, retro kaffekoppar från 50-talet eller det där perfekt lantliga slagbordet? Second hand-shopping har blivit en självklar del av svenskarnas sommar, många är lediga och har både tid och inspiration för att fynda. Vintage-älskare reser landet runt för att besöka second hand- och vintagebutiker i jakten på unika, personliga och hållbara kap.

Drivkrafterna till att handla second hand är nämligen många, förutom att det är bra för både den egna ekonomin och miljön så svarar tre av fyra (75 %) av svenskarna att det är ett roligt sätt att handla på. Det verkar helt enkelt som att svenskarna älskar att leta efter second hand-skatter, och kanske är det just därför som det blivit en så populär sommaraktivitet. Insikterna kommer från Second hand-rapporten, där Myrorna undersökt svenskarnas inställning och drivkrafter till att köpa och sälja prylar och kläder second hand.

– Att åka på fyndturné under semestern har blivit en riktig favoritaktivitet för många svenskar. Jag skulle vilja påstå att second hand har gått från att vara en subkultur till något folkligt, där allt fler ser andrahandsmarknaden som en naturlig del i mixen. Att det är ett lustfyllt och roligt sätt att handla på tror jag är en viktig bidragande faktor till omställningen till cirkularitet, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Kläder, porslin och möbler toppar listan
Så vad är svenska folket på jakt efter under sina second hand-rundor? På topplistan hamnar de populära kategorierna kläder, glas och porslin samt möbler. Dock skiljer det sig något mellan könen. Medan män hellre letar efter skivor, hemelektronik och verktyg är kvinnor på jakt efter barnkläder och prylar till hemmet.

I Myrornas drygt 30 butiker runt om i landet syns tydliga tendenser över vad svenskarna riktar in sig på under sommarmånaderna. Sport- och fritidsartiklar som träningskläder, tält och utomhusleksaker seglar alltid upp på listan, men även böcker brukar sälja mer än vanligt under juni, juli och augusti. I fjol steg Myrornas sommarförsäljning med 7 % jämfört med året innan, och i sommar förväntar man sig ytterligare en ökning.

– Alla indikationer pekar mot att vi kommer få en fin försäljning i sommar. Trots lågkonjunktur och inflation är det glädjande att se att många väljer att göra ett aktivt val och handla för en bättre sak. Oavsett om den viktigaste drivkraften att hitta unika saker, eller att det är bra för miljön, så går allt ekonomiskt överskott från Myrorna till Frälsningsarméns sociala arbete för människor i utsatthet i Sverige, och det tror jag att många tycker känns bra i magen, säger Caroline Andermatt, vd på Myrorna.

Second hand-butiker väl värda en omväg i sommar

Stockholm: Myrorna Ropsten, Kolargatan 2
Myrorna Ropsten är Stockholms största Myrornabutik som hade nypremiär i mars 2024. Butiken bjuder på tre våningar second hand, nu med ett ännu bredare sortiment och en mer inspirerande shoppingupplevelse.

Örebro: Myrorna Hagagatan 51
För drygt tre år sedan öppnade Myrorna sin andra butik i Örebro. På Hagagatan i Västhaga ligger butiken som är på hela 1 400 kvadratmeter öppen yta, vilket gör det både roligare och enklare att hitta sina fynd.

Linköping: Myrorna Tornby, Bonnorpsgatan 11
Tornby är Sveriges näst största handelsområde. Här finns flera second hand-butiker, inte minst den 1 000 kvadratmeter stora Myrornabutiken som kontinuerligt fylls på med hållbara skatter. Bara en kort avstickare från E4:an och kanske kommer du hem med ditt livs fynd?

Göteborg: Myrorna Järntorget, Järntorgsgatan 10
Fyra våningar fullproppade av allt från möbler till kläder och prylar på bästa läget i Göteborg. Högst upp finns en hel våning med personligt kurerade plagg utvalda för maximal inspiration. Perfekt outfitshopping inför Way out West!

Malmö: Myrorna Ystadvägen 19
Här finns Malmös nyrenoverade Myrornabutik, bara ett stenkast från Pildammsparken. I den spännande anrika tegellokalen får du en inspirerande second hand-upplevelse med det lilla extra! Perfekt för den som vill avsluta picknicken med några hållbara fynd.

Fem i topp – detta handlar svenskarna helst second hand
1. Kläder till sig själv
2. Glas och porslin
3. Möbler
4. Böcker
5. Kläder till barn

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2024
Förstå hur chip packaging fungerarSKF satsar på framtidens operatörerEuropas nya generation rymdraket Ariane 6Genomförandebeslut på platsVälkommen på exklusiv förhandsvisning
6/17/2024
Framtidens robotikABB, DHL och Scania i samarbeteRamström levererar förnybara miljöoljorSvårare att få företagslån Sanktioner kan vara en utmaning
6/14/2024
Vollenweider Entre­prenad AB drar full nytta Kompakta och okapslade motion controllersPonsses nya lösningarFinja Betong tar emot förnyat certifikatTre nya partners på Delphis kontor
6/13/2024
Enklare och effektivare TIG-svetsningKalorimetrisk flödesgivare med displayFulltaliga utbildningarFokus på hållbarhet och låg energiförbrukning GodEl & 1KOMMA5° lans­erar solcellssamarbete
6/12/2024
Hjälper till att förbättra industriella pumparsonnen i nytt partnerskap med Tibber Sigtunaskolans nya belysning sparar energi STRATO lanserar ny hemsidebyggarePax8:s nya marknads­plats använder AI