LATEST NEWS

- News from the industry

Crane i Tumba inviger nytt vattenfilter

För tillverkning av sedelpapper
På pappersbruket i Tumba har det tillverkats sedelpapper sedan 1755. Verksamheten drivs numera av Crane AB som producerar hållbart och säkert sedelpapper till tryckerier över hela världen. Nu har Crane tillsammans med företrädare från Botkyrka kommun invigt ett enormt stort vattenfilter och en ny balöppnare. Investeringen gör att vattenförbrukningen minskar med hela 500 000 kubikmeter per år och att ännu mer bomullsrester från pappersproduktionen kan återanvändas.

– Vår hållbarhetsambition är att ständigt förbättra och effektivisera produktionen. Som papperstillverkare använder vi mycket vatten och därför har vi fokuserat på att minska vattenanvändningen på ett smart sätt. Den nya anläggningen är bra både för vår verksamhet och miljön, säger Sixten Jansson, vd på Crane AB.

Under invigningen deltog ledande kommunpolitiker, däribland Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

– Vår kommun har vuxit fram runt pappersbruket och Botkyrka hade inte sett ut på samma sätt utan denna historiska plats. I modern tid är Crane en stor och viktig arbetsgivare som bidrar till att utveckla näringslivet i kommunen – och som visar att man kan få lönsamhet i att göra klimatomställningar, säger Ebba Östlin.

Vattenförbrukningen minskar med en halv miljon kubikmeter per år Pappersbruket i Tumba ligger nära två sjöar i Botkyrka kommun och har länge haft väl utvecklade processer för vattenrening och torkning av papper. Allt avloppsvatten från anläggningen har skickats till ett lokalt avloppsreningsverk i kommunen där bomullsfibrerna separerats från avloppsvattnet för att antingen sluta som bränsle för biogas eller som jordgödsel.

Den nya filteranläggningen väger hela 42 ton och är tio meter lång, tre meter bred och tre meter hög. Den gör att Crane nu kan minska vattenförbrukningen med cirka 500 000 kubikmeter per år.

Samtidigt fångar systemet upp bomullsfibrer för återanvändning och separerar cirka 108 ton fibrer och fasta ämnen per år. De återanvända bomullsfibrerna kan då återföras direkt till papperstillverkningen.

– Återanvändning är alltid att föredra framför återvinning. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår tillverkning och med den nya anläggningen blir det betydligt mer mängder som kan återanvändas produktionen – i stället för att passera rakt igenom, fortsätter Sixten Jansson.

Ny balöppnare för att finfördela bomull
Crane har samtidigt investerat i en ny så kallad balöppnare i pappersbruket. Den bomull som används i tillverkningen av sedelpapper kommer i högkomprimerade balar som väger flera hundra kilo.

Balöppnaren finfördelar bomullen innan den går vidare till blekning och malning för att förkorta fibrerna.

– Tidigare använde vi betydande mängder färdigköpt bomullsmassa i vår produktion. Den nya balöppnaren har tre gånger så hög kapacitet vilket gör att vi nu drastiskt kan öka den interna produktionen av massa, avslutar Sixten Jansson.

För mer information om Crane, besök www.cranecurrency.com.

LATEST NEWS

- News from the industry
2/26/2024
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2/23/2024
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2/22/2024
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2/21/2024
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2/20/2024
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar