LATEST NEWS

- News from the industry

Det smakar av oväsen

Hur ljud på restauranger påverkar din upplevelse
Smaksinnet försämras när vi äter i lokaler med dålig akustik. I samband med International Noise Awareness Day sätter en global akustikambassadör fokus på hur akustisk inredning kan förbättra smakupplevelsen – och därmed bemöta den vanligaste klagomålsorsaken bland restauranggäster.

Dålig akustik på restauranger kan påverka hur vi uppfattar smaken på maten. Det visar ett omfattande forskningsprojekt från 2021, där professor Charles Spence vid Department of Experimental Psychology på Oxford University undersökte hur smaken på kaffe förändras beroende på den omgivande ljudmiljön. Forskningen är särskilt relevant idag, i en tid då modern arkitektur och inredningstrender ofta utmanar ljudmiljöerna på kaféer och restauranger.

- Många restauranger har en urban, industriell estetik med inslag av betong, trä, metall och glas – material som innebär akustiska utmaningar eftersom de har begränsade ljudabsorberande egenskaper. Det är viktigt att komma ihåg att god akustik inte bara gör rum trevligare att vistas i – det får faktiskt maten att smaka bättre, säger den globala akustikexperten Pascal van Dort från företaget Rockfon, som har lång erfarenhet av att arbeta med ljudmiljöer i offentliga utrymmen.

"The restaurant dilemma"
Kaffeforskningen är bara en liten del av det tvärvetenskapliga forskningsfält som studerar hur våra sinnen påverkar varandra – i detta fall hur smaksinnet påverkas av vad vi hör, och hur den omgivande ljudbilden påverkar vår smakupplevelse. Ett forskningsområde som åter aktualiseras i samband med International Noise Awareness Day den 30 april – en dag som syftar till att öka medvetenheten om ljudföroreningar och vikten av god akustik i miljöer som skolor, arbetsplatser och offentliga utrymmen.

Ljud i offentliga miljöer är något som särskilt engagerar Pascal van Dort. Hur påverkar ljudnivån smaksinnet – och varför läggs det inte större vikt vid det akustiska inomhusklimatet, särskilt när man samtidigt vill skapa ett "instagramvänligt" uttryck? När Pascal van Dort föreläser för företag om möjliga lösningar utgår han ofta från just ett bullrigt restaurangbesök, för att visa hur viktig akustiken är för helhetsupplevelsen.

- Fenomenet kallas "the restaurant dilemma" och har sitt ursprung i en stor undersökning från 2018 av analysinstitutet Zagat. Studien visade att oväsen var det vanligaste klagomålet från restauranggäster – till och med vanligare än dålig service. Bakgrundsmusik och dålig akustik, till exempel i form av efterklang, gör det svårt att njuta av miljön du äter i – och nu är det också bevisat att det påverkar hur maten smakar, i takt med att decibelnivåerna ökar, förklarar Pascal van Dort.

En fråga om smak – helt enkelt
Flera studier har dokumenterat hur ljudnivåer påverkar vår smakupplevelse. Ett exempel är forskningsprojektet Effect of Background Noise on Food Perception från University of Manchester, som visade att mat upplevs som betydligt mindre sött, mindre salt och generellt mindre smakrikt i bullriga miljöer. Trots detta är det fortfarande vanligt att nyöppnade restauranger inte använder särskilt många akustiska hjälpmedel för att motverka dålig ljudmiljö – något som förvånar akustikexperten.

- Det är otroligt enkelt att åtgärda efterklang och oväsen på till exempel restauranger, utan att kompromissa med det visuella uttrycket man vill ha. Många tänker främst på takskivor när jag nämner akustikförbättringar. Men det är bara en av flera lösningar man kan använda för att förbättra akustiken på en restaurang. Idag är tekniken så avancerad att akustikskivor kan integreras i både väggar och tak, men också användas som rumsavdelare – i olika former, färger och uttryck – utan att sticka ut från rummets arkitektoniska eller designmässiga stil, betonar Pascal van Dort och avslutar:

- Även om vi ser en ökad medvetenhet om ljudmiljön på matställen, fokuserar många krögare fortfarande mest på maten och drycken, medan arkitekter prioriterar det visuella. Därför glöms akustiken lätt bort, vilket är synd, eftersom ljudmiljön gång på gång visar sig ha stor betydelse för gästernas helhetsupplevelse – och på deras vilja att komma tillbaka. Restauranger borde i mycket högre grad tänka in akustiska lösningar redan från början, så att alla parter – arkitekter, designers och byggherrar – tillsammans kan skapa en optimal balans mellan estetik och akustik.

International Noise Awareness Day är en global kampanj som startades av Center for Hearing and Communication och hölls för första gången 1996. Syftet är att belysa hur ljud påverkar människors hälsa och välbefinnande. I år infaller dagen den 30 april och uppmärksammas världen över med olika evenemang och workshops för att skapa bättre akustiska miljöer.

LATEST NEWS

- News from the industry
4/21/2025
Säkerhet & kvalitet i en internationell marknad
4/18/2025
Återvinningsbolaget firar
4/17/2025
Nya HiScroll 46 lanseras av Pfeiffer Vacuum
4/16/2025
Kom förbi oss i ÄlvsjöNytt industrimagasin lyfter GnosjöregionenOEM Automatic utökar sortimentetOilQuick lanserar nya HF-kopplingarCrossBoard 800® A
4/15/2025
Riskprognoser UC Laser Components deltar i DOPS 2025 Enkel tillgång till digital­isering av svetsarbetetICONICS byter namn till Mitsubishi ElectricStina Carlson ny CFO på Sveafastigheter