LATEST NEWS

- News from the industry

Tre steg mot Enterprise Asset Management

Samlar in och analyserar data
Digitalisering handlar mycket om att använda den data som finns i verksamheten på ett så smart sätt som möjligt. De flesta företag har redan idag verksamhetssystem för allt från orderhantering till produktion och HR. Däremot saknas ofta digitaliserade system för exempelvis underhåll och driftsäkerhet. Här är det fortfarande pappersbaserade lösningar, som exempelvis kalkylark i Excel som används.

Förutom att man riskerar dyra oplanerade driftstopp när något går sönder missar man möjligheter att få ut mesta möjliga av anläggningar och utrustning under hela deras livstid. Det kommer också nya krav på spårbarhet vad gäller miljö- och hållbarhetskrav som är svåra uppfylla utan digitalisering.

Med Enterprise Asset Management-lösningar som samlar in och analyserar data från verksamhetens existerande system får företag bättre koll på hur utrustningen i verksamheten mår, det blir enklare att effektivisera drift och underhåll, öka säkerheten och hantera nya krav på spårbarhet.

Om du idag mest använder papper eller Excel men är intresserad av att röra dig mot EAM, kan det vara smart att börja med följande tre steg.

1. Definiera vem som behöver vilken information
Alla behöver inte tillgång till all information. Den som är driftsansvarig behöver både detaljerad insyn i specifik utrustning och samtidigt överblick över alla anläggningar för att kunna planera underhåll. En säkerhetsansvarig däremot behöver vissa data för att minimera risk och olyckor medan en CEO, CFO eller ekonomiansvarig behöver kunna jämföra kostnader för underhåll och reparation med nyinvesteringar.

2. Kartlägg all utrustning
Nästa steg är att göra en kartläggning av den utrustning ni har. Det pratas mycket om digitala tvillingar och prediktivt underhåll och det kan vara bra att sikta mot. Men innan dess gäller att få koll på den utrustning som används i verksamheten.

3. Identifiera hur ni mäter idag
Det tredje steget är att identifiera hur ni mäter idag. En del av informationen som behövs för de roller ni definierat finns kanske i digital form i olika verksamhetssystem, eller i en pärm eller i ett Excel kalkylblad. Det kan också visa sig att ni inte alls mäter det som krävs idag, eller som kommer att krävas i framtiden.

Genom att gå igenom dessa tre steg får du en tydligare bild av vilka luckor som finns både vad gäller information som behövs, eller kommer att behövas i framtiden, men som för närvarande inte samlas in och data som redan finns, men som behöver digitaliseras. Med det som grund kan ni lättare skapa gränssnitt som är anpassade för de olika rollerna och gör det enklare för dem att arbeta oavsett om det handlar om en reparatör eller en ekonom.

Utvecklingen går rasande snabbt. Teknologier som IoT och AI innebär radikalt nya möjligheter att driva och underhålla smarta och automatiserade anläggningar. EAM-lösningar handlar alltså inte bara om att effektivisera verksamheten idag, även om det är en självklar fördel. Det handlar också om att vara förberedd och kunna kapitalisera på de lösningar som kommer runt hörnet.

Läs mer om Hexagons EAM-lösningar här

Vill du veta mer kontakta gärna:
Robert Rydell
Senior Account Manager
Hexagon EAM, Norden
Robert.rydell@hexagon.com
tel +46 (0)73 327 5770

Contact information

Hexagon EAM

+46 73 327 52 61
Mailing address
Intergraph Sverige Ab, Box 404
12904 Hägersten
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556203-3828
Founded: Not specified
Employees: Not specified
Hexagon Enterprise Asset Management (EAM) is a part of Hexagon's Lifecycle Asset Intelligence division. We help clients design, construct, and operate more profitable, safe, and sustainable industrial facilities. We empower customers to unlock data, accelerate industrial project modernization and digital maturity, increase productivity, and move the sustainability needle.
Hexagon (Nasdaq Stockholm: HEXA B) has approximately 23,000 employees in 50 countries and net sales of approximately 4,3bn EUR.

Services/products are missing

Contacts

Thomas Olsson
Senior Solution Consultant, Enterprise Asset Management, Asset Lifecycle Division, Hexagon
+46 73 327 5261
+46 73 327 5261
Robert Rydell
Senior Account Manager, Hexagon EAM Nordic region, Asset Lifecycle Intelligence Division
+46 73 3275770

LATEST NEWS

- News from the industry
2/26/2024
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2/23/2024
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2/22/2024
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2/21/2024
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2/20/2024
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar