LATEST NEWS

- News from the industry

Plåt möter tegel i ett projekt att vara stolt över

Danskt tegel möter ett vackert sadeltak i grå plåt
Christian Wilhsson och Stefan Andreasson på Knallens Plåtslageri får många stora uppdrag trots att de bara är två plåtslagare i företaget. Företaget startades 2018 och samma år valdes de till plåtentreprenörer i projektet Önneredsbodarna. Här valde arkitekterna att använda klassiska material i en samtida stil, vilket resulterade i en fasad med danskt tegel som möter ett vackert sadeltak i grå plåt.

I Önnered, vid havet utanför Göteborg står fyra byggnader med totalt 64 lägenheter klara och utgör brf Önneredsbodarna. Innan projektet påbörjades fanns flera handelsbodar på platsen där allt från frisör, pizzeria och blomsterbutik huserade. I de nya byggnaderna gjorde man plats för butiker i gatuplan, så när projektet var genomfört flyttade verksamheterna tillbaka till platsen och gav dessutom namn till bostadsrättsföreningen.

Arkitektens tankar

Önneredsbodarna ligger ett stenkast från hamnen och Önnereds Brygga, platsen är ett idylliskt område mellan hav och stad som framför allt består av villor och radhus. Det ställde höga krav på utformningen av de nya lägenhetshusen som skulle passa in i gatubilden. Redan från start har man arbetat för att detta skulle vara ett projekt att vara stolt över, både som arkitekt, entreprenör och boende.

Projektet har ritats av det prisbelönta arkitektkontoret Semrén & Månsson. Tre av fyra byggnader fick sadeltak med inspiration från de klassiska sjöbodarna, vilket ger en silhuett som är både tidlös och spännande. Ett knep för att hålla nere höjden på byggnaderna var att placera vindslägenheterna längst upp i dessa sadeltak.

Noga genomtänkta materialval

Materialvalen både invändigt och utvändigt är noga utvalda. Den vackra fasaden är av ett murat danskt tegel som kommer från tegelbruket Petersen Tegl. Teglet har varierande varma nyanser som ger liv åt fasaden och längs med takfot, sockel och ovanför fönster är teglet mönstermurat i rullskift. Vid entéerna bryter detaljer i ek av mot teglet.

Både tegel och plåt är klassiska material som smälter in fint i miljön och har ett samtida uttryck, dessutom kräver båda material minimalt med underhåll. Plåten som valdes till sadeltaket samt alla detaljer runt fönster och dörrar är en silverfärgad stålplåt. Sadeltaket har både kupor och indragna balkonger, allt klätt i bandfalsad plåt. Lägenheterna har stora fönster och stora balkonger, och till dessa har man valt att matcha plåten med ett pinnräcke i metall som bidrar till en elegant helhet.

Planering är A och O

H2 Entreprenad AB var totalentreprenör i projektet Önneredsbodarna och Christian på Knallens Plåtslageri fick möjlighet att vara med och räkna på jobbet. ”Ofta ligger vi bra till prismässigt när vi räknar på jobb. Allt handlar om planering - det är A och O. Jag tycker att det är något utav en sport att planera bra, det är ett måste för att kunna hålla ett bra pris och samtidigt vara lönsamma. Alla tänker inte så, men jag försöker hela tiden hitta möjligheter att optimera min tid istället för att ta den enkla vägen.” berättar Christian Wilhsson.

Ett exempel på hur Christian optimerar sin tid är genom att förbereda allt material i verkstaden i Borås under lugnare perioder. Det färdiga materialet kan sedan ligga och vänta tills det är dags att åka ut och påbörja arbetet på plats. När det behövs kör Christian även ner maskiner till byggarbetsplatsen för att kunna arbeta effektivt på plats istället för att behöva åka mellan bygget och verkstaden.

Utmanande plåtarbete på brant tak

Såhär nära havet är det sällan vindstilla, och i kombination med de branta sadeltaken som lutar 45 grader skapades en tuff arbetsmiljö för plåtslagarna på Önneredsbodarna. Att plåtarna som användes dessutom var 9 meter långa gjorde inte saken bättre i blåsten. ”Vissa dagar kändes det som orkan, då slogs vi mot både vädret och plåten. De dagar var man helt slut efter 8 timmar.” säger Christian.

Även här kom Christians lust att optimera sin tid fram. Han tog hjälp av sin bror som har en smidesfirma och lät honom konstruera stora krokar som hängdes över taknocken. Dessa hjälpte Christian och Stefan att flytta sina stegar på ett säkert sätt, och snabbt och enkelt kunna förflytta sig över taket. Brorsan har även tillverkat plåtställ så att de kan hantera långa längder och stora mängder plåt på byggarbetsplatsen.

”Vi förberedde väldigt mycket material innan vi gick upp på taken på Önneredsbodarna, och vi lyfte upp stora mängder åt gången. När vi sedan gick upp på taket hade vi inte behövt gå ner på två veckor. Man får jobba smart men också tänka på att kroppen ska hålla. Vi plåtslagare har inget jobb om inte kroppen hänger med.” säger Christian.

Taksäkerhet från CW Lundberg

Eftersom att projektet var en nyproduktion låg det även på Knallens Plåtslageri att leverera och montera taksäkerheten. Denna gång beställde de produkter från CW Lundberg, allt från takbrygga, takstegar och snörasskydd var lackade i silver för att passa bra ihop med takplåten. När Knallens Plåtslageri utför renoveringar är det inte alltid som taksäkerheten ligger på deras bord, då brukar de montera infästningar i plåttaket så att det sedan är enkelt att fästa taksäkerheten på ett säkert sätt.

”Vi varierar oss lite mellan att använda taksäkerhet från CW Lundberg och från Weland, men vi beställer alltid genom Bevego i Borås. Precis som vi gör med all plåt och andra grejer vi behöver. Vi får så bra hjälp av filialen i Borås och vi har bra kontakt med John-Olof, han löser allt! Logistiken och alla leveranser fungerar riktigt bra, det är smidigt och effektivt, precis som jag vill ha det.” avslutar Christian.

Bevego Byggplåt & Ventilation AB
Box 168, 441 24 Alingsås

Tfn: 0322-67 14 00
Fax: 0322-63 91 88
E-post: info@bevego.se
Contact information

BEVEGO Byggplåt & Ventilation AB

Mailing address
Box 168
44124 Alingsås
Visiting address
Malm­gatan 8
44124 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556396-5713
Founded: 1990
Employees: 430
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Bevego!

Om du inte redan känner till oss är vi ett av landets ledande grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation.

Bland våra kunder anses vi vara en tillförlitlig leverantör med gott rykte, något vi är mycket stolta över och jobbar hårt för. Vi kavlar gärna upp ärmarna och ser till att vårt sortiment ständigt uppdateras, att vår kvalité är den högsta och våra medarbetare de mest kompetenta.

Verksam på den professionella marknaden
Vi vänder oss till dig som är verksam på den professionella marknaden och arbetar alltid långsiktigt med ledande och stabila leverantörer och tillverkare. Våra främsta kundgrupper är plåtslagare, ventilationsmontörer, isoleringsentreprenörer och småskalig industri.

Kvalitet och erfarenhet
Vårt förhållande till omvärlden bygger på specialisering, tillgänglighet, kompetens och produkter. Vi eftersträvar att varje uppdrag leder till förnyat förtroende och fortsatta affärer.

Den naturliga länken!

Välkommen att kontakta oss!

Contacts

Annika Lincoln
0730-63 57 65

Videos

Bevego - Våra Värderingar

Bevego - Våra Värderingar
Bevego hållbarhets Event, Karlstad. El-Louise

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance