TUESDAY, MAY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Koldioxid från industrin kan omvandlas och användas som råvara i kemibranschen

En ny rapport visar att de företagen med de största utsläppen inom den svenska innovations- och kemiindustrin, IKEM, redan nu har konkreta planer för hur 85 procent av koldioxidutsläppen ska kunna reduceras.
Målet är att vara klimatneutrala till år 2045. Rapporten visar också att mycket av tekniken för att nå klimatneutralitet redan finns och att nya innovationer driver branschen framåt. Ett exempel är hur koldioxid från industrin kan omvandlas till ny råvara för att tillverka allt från målarfärg till möbler.

IKEM:s medlemsföretag finns inom ett brett spektrum av branscher, allt från kemikalier, plast, livsmedelsoljor och drivmedel, till cement, aluminium, socker och stenull. Tillsammans står branschen för drygt 40 procent av de industriella utsläppen vilket gör denna klimatomställning till en av Sveriges viktigaste.

I rapporten framtagen av Material Economics kartläggs 14 IKEM-företag som genererar de största svenska utsläppen och deras planer för omställningen. De står tillsammans för 80 procent av branschens utsläpp och deras planerade åtgärder kan kategoriseras inom fem olika områden: Biobaserade råvaror, klimatneutral energi, koldioxidavskiljning, cirkulär ekonomi och resurseffektiva system. Totalt kommer åtgärderna minska utsläppen med 4,7 miljoner ton koldioxid.

― Rapporten från Material Economics visar att industrianläggningarna i vår bransch har planerat för olika vägar till koldioxidneutralitet och att den grundläggande teknologin oftast finns. Kanske mest spännande just nu är möjligheten att använda koldioxid från industrin som ny råvara. Här finns stora möjligheter att både minska utsläpp och användningen av fossila råvaror, säger Nils Hannerz, forsknings- och innovationschef på IKEM.

Koldioxidneutralitet är målet för IKEM:s medlemmar men till skillnad från många branscher kan inte kemiindustrin klara sig utan kolföreningar eftersom det är en viktig komponent i kemiskt framställda produkter. Ny forskning och innovation inom kemiindustrin i Sverige har i flera år arbetat med möjligheten att använda koldioxid från industrin som råvara. Något som nu håller på att bli verklighet.

Kemiföretaget Perstorp arbetar med ett projekt som kan minska utsläppen med 500 000 ton koldioxid per år. Projektet heter ”Project Air”, där koldioxid och andra restströmmar tillsammans med biogas används för att tillverka metanol. Metanolen kan sedan ersätta fossil råvara i Perstorps produktion.

― När projektet är genomfört återvinner vi koldioxid som skapas i vår produktion i Stenungsund och kommer förse kunder som tillverkar bland annat färger, möbler och vindkraftverk med hållbara insatskemikalier. På så sätt minskar vi våra egna utsläpp dramatiskt och gör det möjligt för många branscher att tillverka mer hållbara produkter, säger Håkan Kihlberg, projektledare på Perstorp.

Perstorp är en av pionjärerna inom området men flera bolag arbetar med forskning och utveckling kring att omvandla koldioxid till råvara, både i Sverige och internationellt.

Håkan Kihlberg
Vice President Strategic Projects and Processes Perstorp AB
hakan.kihlberg@perstorp.com
+46 (0)70 255 1384

LATEST NEWS

- News from the industry
5/6/2021
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
5/5/2021
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
5/4/2021
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
5/3/2021
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
4/30/2021
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
4/29/2021
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
4/28/2021
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Advertisements