LATEST NEWS

- News from the industry

Branschens första "opt-out"-återvinningsprogram

För hårdmetall i bergborrkronor
Sandvik introducerar branschens första återvinningsprogram för hårdmetallstift. Initiativet ska bidra till en förändrad användning av ett material som, om konsumtionen fortsätter som idag, förväntas ta slut inom 40 till 100 år.

Volframkarbid, en nyckelkomponent i hårdmetall, vilket är ett sällsynt och ändligt material. Att tillverka borrverktyg av återvunnen hårdmetall kräver 70 procent mindre energi och 64 procent mindre koldioxid. Det minskar också utsläpp av dikväveoxid.

Sandvik har som mål att samla in 90 procent av sina egna begagnade borrkronor år 2025, men även förbrukade stift från andra tillverkare ryms inom det nya återvinningsprogrammet.

"Vårt banbrytande opt-out-program stöder våra kunders strävan mot ökad hållbarhet och visar vårt engagemang för Sandviks ambitiösa hållbarhetsmål med halverade koldioxidutsläpp till 2030", säger Jens Holmberg, chef för Sandvik Mining and Rock Solutions Rock Tools-division. "Vi är fast beslutna att leda branschen in i en ny era och är fullt dedikerade till en viktig del av gruvdriftskomponents kretslopp”.

Efterfrågan på vissa mineral beräknas öka med 500 procent fram till 2050 (källa: World Bank Group, Report, Washington 2020), och återvinning av hårdmetallstift är därför en viktig del i att göra gruvindustrin mer hållbar.

Historiskt sett har återvinning av hårdmetall mött flera utmaningar. Insamlingen av förbrukade produkter har begränsats medan hårdmetallutvinningen har varit besvärlig, ineffektiv och bidragit till en farlig arbetsmiljö.
Zinkåtervinningsprocessen har inte heller gett samma kvalitet på hårdmetallens prestanda. Sandvik kan nu hjälpa kunder med dessa utmaningar genom sitt nya opt-out-program.

”Kundresponsen har varit överväldigande positiv”, säger Holmberg. "Vår bransch står inför en omställning med en aldrig tidigare skådad hastighet. Återvinningsprogrammet är ett av många nya initiativ som man kommer att få se från Sandviks Rock Tools-divisionen framöver. Vi är en branschledande leverantör inom gruvdrift globalt, och vi måste göra allt som står i vår makt för att stödja och driva branschen framåt."

För att ytterligare understryka vikten av återvinning av hårdmetall erbjuder Sandvik sina kunder branschens första återvinningshjälp. Detta kommer att göra det enklare, snabbare och säkrare att återvinna uttjänta borrstift med en ny patentsökt metod som kommer att bidra till minskade utsläpp från transporter med 93 procent.

NY KAMPANJ – CALMNESS OF RECYCLING
Lanseringen av opt-out-programmet sammanfaller med lanseringen av en ny global kampanj som tar itu med den stress som ofta kan förknippas med återvinning. Nästan 70 procent av människorna i USA är oroliga för klimatförändringarna och 51 procent uppger att de känner sig "hjälplösa". Och personer som arbetar inom gruvindustrin är inte mindre immuna mot den upplevda stressen.

Fler människor tar nu itu med sin ångest, stress och sitt mentala välbefinnande, ofta med hjälp av avkopplande och lugnande online-innehåll. Detta har inspirerat till kampanjen "Calmness of Recycling".

Den timslånga, avkopplande filmen är uppbyggd kring ett "långsamt” TV-format och lyfter fram fördelarna med hårdmetallåtervinning samtidigt som den uppmuntrar alla att uppleva lugnet och välbefinnandet med återvinning. Filmen kommer att finnas tillgänglig på https://youtu.be/725o3QHkof4

"Vårt återvinningsprogram för hårdmetall är inte bara ett bra beslut för miljön", säger Holmberg. "Det skapar också ett lugn i att göra rätt."
Contact information

Sandvik AB

Mailing address
Stations­gatan 22
81133 Sandviken
Region
Sandviken
Gävleborgs county
Sweden
Organization id:
556000-3468
Founded: 1897
Employees: 44769
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Sandvik

Sandvik är en högteknologisk och global industrikoncern med omkring 43 000 anställda med ett starkt fokus att förbättra kunders produktivitet, lönsamhet och säkerhet.

Vår verksamhet är baserad på unik kompetens inom materialteknik, omfattande kunskap om industriella processer och nära samarbete med kunder. Detta har, tillsammans med kontinuerliga investeringar inom forskning och utveckling (FoU), gett oss en världsledande position inom följande huvudområden:

Verktyg och verktygssystem för skärande metallbearbetning
Maskiner, verktyg, service och tekniska lösningar för gruv- och anläggningsindustrin
Avancerade rostfria stål och speciallegeringar samt produkter för industriell värmning

Contacts

Carina Aspenberg
-

Videos

The Sandvik journey - ENG

LATEST NEWS

- News from the industry
3/24/2023
Så räknar du hem en smartare lösningNy fästmassa ska sänka CO2-avtrycket 3D-tillverkning skapar nya möjligheter på Seco ToolsFeintool och SITEC stärker samarbetet i EuropaBättre hjälp för inköpare
3/23/2023
Tekniska utrustning i byggnaderVolvo CE introducerar Connected Load Out Weigh in Motion-teknik Skyddsfärg avsedd att förhindra korrosionCastrols samarbete med Submer
3/22/2023
Upp till 62% trycklufts­besparing Ökad detaljhandel vid laddplatser Fortsatta fossilfria framstegSäkert halkskyddGlobala fordonstillverkare
3/21/2023
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
3/20/2023
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin