LATEST NEWS

- News from the industry

Banbrytande ekvation kan ge vassare kvantdatorer

Dagens teknik minskar ständigt i storlek
Genom en ny ekvation har en forskargrupp lyckats beskriva dynamiken hos ett allmänt återkopplat kvantsystem. Upptäckten möjliggör djupare studier av kvantmekanik och kan bli viktig i utvecklingen av framtidens kvantdatorer.

Dagens teknik minskar ständigt i storlek. Vid riktigt små längdskalor börjar kvanteffekter, så som tunnling, superposition och sammanflätning bli påtagliga. Det är därför viktigt att hitta sätt att utnyttja dessa. Ett typexempel är kvantdatorn som utnyttjar kvanteffekter för att lösa komplexa beräkningsproblem som den traditionella teknologin inte klarar av. För att kunna förstå vad som är möjligt att uppnå med kvantsystem ur ett teknologiskt perspektiv är det viktigt att begripa hur de kan kontrolleras med hjälp av återkoppling, det vill säga möjligheten att mäta ett system och sedan använda informationen för att styra det. Detta är en grundläggande princip bakom all modern teknik. I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Physical Review Letters har ett forskarlag lyckats utveckla en ny ekvation som beskriver dynamiken hos ett allmänt återkopplat kvantsystem.

– Återkoppling har spelat en stor roll i det moderna samhällets utveckling och kommer att vara en viktig del av framtida kvantteknologier. Vårt resultat gör det möjligt att undersöka specifika återkopplade system, men också studera fundamentala aspekter av kvantmekanik, säger Björn Annby-Andersson, fysikforskare vid Lunds universitet och den som lett studien.

Tidigare metoder för att studera återkoppling i kvantsystem har varit begränsade på olika sätt och utgått från numeriska beräkningar på datorer. Dessa metoder ger vanligtvis kvantitativa resultat som är systemberoende. Det är därför svårt att dra generella, kvalitativa slutsatser om just återkoppling.

– Vår ekvation utvidgar dessa metoder och gör det möjligt att studera alla typer av återkoppling i kvantsystem. En styrka med vår metod är att den kan användas för att utföra beräkningar med penna och papper, i stället för att göra datorsimuleringar, säger Björn Annby-Andersson.

Vilka praktiska tillämpningar kan då den nya ekvationen få? Forskarna hoppas att den ska göra det möjligt att på ett vassare sätt utforska återkopplade kvantsystem och på sikt bli en av byggstenarna i utvecklingen av framtidens kvantteknologier. Eftersom det idag är svårt att förutspå exakt hur dessa teknologier kommer att påverka vår framtid är det för tidigt att sia om hur allmänheten kommer att påverkas av upptäckten.

– På sikt hoppas vi ekvationen kan bli användbar i utvecklingen av framtidens kvantdatorer. I dagsläget är den ett lovande verktyg för fundamentala undersökningar av kopplingen mellan energi och information, säger Björn Annby-Andersson.

Förutom Lunds universitet har University of Maryland och University of Basel deltagit i arbetet.

Studien publiceras i tidskriften Physical Review Letters: ”Quantum Fokker-Planck Equation for Continuos Feedback Control”

För mer information, kontakta:
Björn Annby-Andersson, doktorand
Fysiska institutionen, Lunds universitet
070 63 19 675
bjorn.annby-andersson@teorfys.lu.se

Presskontakt:
Johan Joelsson
073 027 58 90
johan@joelssonjacobson.se

LATEST NEWS

- News from the industry
9/20/2023
QNAP lanserar 25 GbE
9/19/2023
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso
9/18/2023
Fördelarna med mobil vägning EU-lånet - ett företagslån Hilti lanserar EXO-SKraftringen framtidssäkrar elnätet i HörbyAbkati lanserar en ny serie kraftfulla arbetslampor
9/15/2023
Behöver du effektiva lagerlösningar?Volvomaskiner viktiga hos Gamleby EntreprenadMer variation från Dormer PrametVad kostar egentligen era packningar?Grundläggande Plåtbearbetningsprocess
9/14/2023
Ett omfattande utbud av lyftverktyg.ABB investerar 280 miljoner dollarInnovationer, hållbarhet och automation i fokus OEM Electronics hjälper med certifikat & dokumentationAI rankas som den främsta teknologin