LATEST NEWS

- News from the industry

Arkitekt 3.0 är här

Ny uppdaterad utgåva
”Arkitekt 3.0 – Guide för projekterande arkitekter” har kommit i ny utökad utgåva. BIM-projektering, säkra el- och vatteninstallationer samt ett helt nytt kapitel om hållbart byggande hör till nyheterna i en pedagogisk och användbar handbok för byggsektorns allkonstnär: arkitekten.

En arkitekt förväntas ibland vara en slags byggsektorns allkonstnär. Att visualisera och presentera sina idéer på ett övertygande och pedagogiskt sätt är bara ett av många områden som en arkitekt ansvarar för. Lagar och regler, råd, standarder och föreskrifter, byggteknik, digitalisering, säkerhet och inte minst byggnadens klimatpåverkan är några exempel på områden som arkitekten också behöver ha kunskap om.

Pedagogisk överblick
”Arkitekt 3.0 – Guide för projekterande arkitekter”, som nu kommer i en tredje utgåva, ger en lättillgänglig överblick över dessa områden ur arkitektens perspektiv. Boken är en pedagogisk och uppskattad hand- och uppslagsbok för alla som vill få en helhetsbild av arkitektens roll i byggprocessen. Arkitekter, arkitektstudenter, konstruktörer, projektledare och alla som jobbar med bygghandlingar kan ha nytta av denna bok.

Tydlig kapitelindelning
Boken är indelad i fem tydliga delar som gör den enkel att hitta i och använda som uppslagsbok:

En övergripande del som beskriver Byggprocessen i sin helhet och ger en bild av de ramar och regelverk som finns att förhålla sig till i arkitektens vardag. Här behandlas också samhällets krav på det som byggs.

I På kontoret presenteras system för ritningshantering, ritningsregler och projektorganisation. Här finns också en introduktion i grafisk formgivning samt en enklare sammanställning av olika typer av datoriserade ritningsverktyg.

System och byggnadsdelar ger en översikt i ämnena byggfysik, byggteknik, konstruktion och dimensionering samt hållbart byggande.

Delen om Bostadsutformning och funktion handlar om tillgänglighet, funktionskrav och användbarhet. Här finns ett flertal standarder och rekommenderade mått redovisade.

Boken avslutas med ett Lexikon som innehåller en översikt över de arkitekturhistoriska epokerna samt standarder för areaberäkning.

Digitalisering och hållbarhet bland nyheterna
Samtliga kapitel har setts över och uppdaterats utifrån de lagar och regler som har förändrats sedan tidigare utgåva. Branschens digitalisering adresseras genom nya avsnitt om BIM-projektering och IDM (Informationsleverans). Branschregler för säker vatteninstallation har tillkommit samt information om elinstallationer och elsäkerhet.

Ett nytt längre kapitel om Hållbart byggande behandlar klimatneutralt-, energieffektivt- och cirkulärt byggande. Där tas bland annat den nya lagen om klimatdeklarationer upp. Avsnittet Trafikutformning har uppdaterats med mobilitets- och parkeringsutredning samt krav på laddningsstationer. Avsnittet Area har ändrats efter den uppdaterade standarden.

Om författarna
Huvudförfattare till Arkitekt 3.0 - Guide för projekterande arkitekter är Jenny Eringstam, arkitekt SAR/MSA och byggnadsingenjör, STAM arkitekter i Göteborg samt Nina Sandahl, arkitekt SAR/MSA, Sajt Arkitektstudio i Växjö.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance