LATEST NEWS

- News from the industry

ABB investerar i Direct Energy Partners

För att påskynda energiomställning
ABB ingår ett strategiskt partnerskap med Direct Energy Partners (DEP), ett startupföretag som använder digital teknik för att påskynda införandet av mikronät för likström (DC). Samarbetet innefattar en minoritetsinvestering i Direct Energy Partners genom ABB:s riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures (ATV). Ekonomiska detaljer kring investeringen har inte redovisats.

• Energinät för likström (DC) kommer att spela en viktig roll i energi­omställningen
• Direct Energy Partners programvaruplattform automatiserar design- och inköpsprocesser för DC-mikronät
• Samarbetet stärker ABB:s tekniska ledarskap på viktig framtida tillväxtmarknad

DEP fokuserar på lokal energiproduktion och distribution med skalbara DC-mikronät som ökar kundernas operativa autonomi samtidigt som de totala energi- och driftkostnaderna hålls nere. Systemen är 10 procent effektivare än standard i branschen och har en 30 procent lägre total ägandekostnad. DEP:s programvaruplattform DCIDE slimmar designen och implementeringen av DC-mikronät med lågspänning; den digitala utvecklingsmiljön hjälper användarna att hitta fungerande lösningar genom att automatiskt matcha design med verkliga produkter som är tillgängliga på den digitala marknadsplatsen.

Energinät för likström med lågspänning i megawattskala kommer att spela en nyckelroll i energi­omställningen. Elfordon, solenergi, vindkraftverk, batterilagring, bränslecellsteknik, LED-belysning, datorer och konsumentelektronik genererar eller förbrukar ström som likström. Distributionsenergi runt fabriker, stora byggnader och anläggningar som använder DC-mikronät minimerar antalet kraftomvandlingssteg i syfte att öka energieffektiviteten, den operationella tillförlitligheten och ge lägre totala ägandekostnader.

”ABB säkerställer att hållbara energidistributionssystem är redo för den här omställningen”, säger Giampiero Frisio, chef för Smart Power Division på ABB. ”DC-mikronäten kommer att koppla samman förnybara energikällor, vätgas och energilagring med laddlösningar för elfordon och elektronik­konsumenter på effektivast möjliga sätt. Med DC-kretsbrytaren SACE Infinitus har ABB redan nästa generations hårdvarulösningar för DC-mikronät som fungerar i kundförsök. Vårt nya strategiska partnerskap med DEP innebär att vi kan leverera en digital plattform som möjliggör för energispecialister att med självförtroende designa och leverera DC-mikronät.”

Direct Energy Partners CTO och medgrundare Giel Van den Broeck, säger: ”Det strategiska partnerskapet med ABB tar oss till nästa nivå i vårt uppdrag att påskynda anammandet av DC-mikronät. Detta eftersom framtiden kommer att vara eldriven, decentraliserad och hanterad av kraftelektronik. Vi tror starkt på att DC-tekniken kommer att spela en nyckelroll i energiomställningen med miljarder distribuerade tillgångar som förväntas driftsättas under de kommande 30 åren.”

”Vi minskar de mjuka kostnaderna kopplade till design, konstruktion och implementering av DC-mikronät”, säger Direct Energy Partnersvd och medgrundare Dusan Brhlik. ”DCIDE är en kraftfull programvaruplattform som effektiviserar konstruktionsprocessen för DC-mikronät och hjälper användarna att fatta smarta, kommersiellt gångbara beslut. DCIDE tillhandahåller välbehövlig expertis så att DC-mikronät kan implementeras snabbare och billigare.”

DEP har kontor i Charlotte i North Carolina, USA och i Aarschot i Belgien. Samarbetet är ytterligare ett steg i ABB:s strategi att utvidga sitt ekosystem av digitala energitjänster för likströmstillämpningar. Det inleds efter företagets lansering i augusti 2022 av halvledarkretsbrytaren SACE Infinitus, en ny innovation i branschen och en viktig banbrytare för kraftsystem med likström.

ATV är ABB:s riskkapitalenhet. Sedan ATV grundades 2009 har enheten investerat cirka 300 miljoner dollar i startupföretag som samverkar med produkter inom electrification, robotics, automation och motion.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 8 mars 2023, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 21 32 32 32
press@se.abb.com

LATEST NEWS

- News from the industry
3/24/2023
Ny studie från DescartesSå räknar du hem en smartare lösningNy fästmassa ska sänka CO2-avtrycket 3D-tillverkning skapar nya möjligheter på Seco ToolsFeintool och SITEC stärker samarbetet i Europa
3/23/2023
Tekniska utrustning i byggnaderVolvo CE introducerar Connected Load Out Weigh in Motion-teknik Skyddsfärg avsedd att förhindra korrosionCastrols samarbete med Submer
3/22/2023
Upp till 62% trycklufts­besparing Ökad detaljhandel vid laddplatser Fortsatta fossilfria framstegSäkert halkskyddGlobala fordonstillverkare
3/21/2023
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
3/20/2023
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin