Mailing address
Östermalms­gatan 87
11459 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556775-7264
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

MatHems historia

Stress och brist på fantasi

”Vi har ingen middag – kan inte du handla på vägen hem?” Tomas Kull var van vid frågan. Med fru och två barn hände det titt som tätt att Tomas fick ta en tur förbi mataffären på vägen hem. Men vad skulle Tomas köpa? Trött och stressad efter en hel dags jobb gick hjärnan gärna på tomgång. Kreativiteten och inspirationen var nära noll. Det fick helt enkelt bli som vanligt när Tomas lagade mat: pasta Carbonara eller ugnspannkaka med fläsk igen. Och igen. Och igen.
Det ständiga dåliga samvetet

Egentligen saknades inte intresset för matlagning; Tomas var själv uppväxt i en matglad familj, och tillsammans med sin fru hade Tomas egentligen som mål att servera god, varierande och hälsosam mat. Problemet var bara att inspirationen saknades och att framförhållningen ofta var dålig. Och eftersom detta skedde under en tid då det var en bedrift att åka iväg med två små barn till affären – och då både Tomas och hans fru arbetade som mest – blev resultatet alltför ofta ett tomt och ekande kylskåp.
En idé börjar ta form

Tomas nöjde sig inte med de ständiga pastorna och pannkakorna – med bristen på inspiration eller bristen på framförhållning. Istället började han fundera på vilken hjälp Tomas själv behövde. Vad som skulle kunna göra vardagen lite mindre stressande. Idén om en helt ny sorts hemsida började ta form:

Man ska kunna använda hemsidan för att bestämma vilka maträtter man ska äta den närmsta tiden. Sedan ska hemsidan själv göra om recepten till en handlingslista.
Man ska kunna styra urvalet av varor till vad som är viktigt för familjen, t ex att råvarorna är ekologiska eller laktosfria.
Man ska kunna lägga till – och prenumerera på – övriga varor som man brukar handla ofta, t ex mjölk, bröd och pålägg.
Maten ska levereras hem till dörren den tid man själv bestämmer. Med recept och allt.

Vikten av att snabbt kunna hitta rätt

Ju mer Tomas pratade med familjen om den nya hemsidan, desto fler idéer dök upp. Vid ett tillfälle hade de till exempel besök av en glutenallergiker, och upptäckte hur krångligt det var att försöka läsa innehållsförteckningarna på alla varor i butiken. Och vips var ännu en idé till den nya hemsidan klar: Man ska snabbt och enkelt kunna hitta varor som uppfyller vissa specifika krav, till exempel att de är ekologiska, nyckelhålsmärkta, laktosfria, mjölkproteinfria eller glutenfria.
Idén växer till en hel matvaruaffär

Den sista grundstenen i vad som skulle komma att bli MatHem kom Tomas på själv: Hemsidan måste erbjuda ett brett sortiment av varor – mycket bättre än närbutiken runt hörnet.

Med dessa idéer som grund började han förverkliga sin dröm i slutet av 2006. Resten är som man säger historia. Idag har mer än 10 år gått, och MatHem är ett etablerat – och efterlängtat – faktum.
Har du några idéer? Hör av dig!

Även om vi är stolta över vad vi har åstadkommit så är vi inte helt nöjda än. Därför – skicka gärna dina bästa idéer på hur vi kan göra vår hemsida ännu bättre till info@mathem.se, så ska vi gemensamt se till att göra MatHem.se till Sveriges bästa matbutik på nätet.

Här kan du läsa mer om MatHems ägare och styrelse.

Contacts

Peter Verdier
070-420 90 36

Videos

Handlar du på MatHem I 2018 Remix I Short version