LATEST NEWS

- News from the industry

Kostnadseffektiv rörlaser­skärning för både nybörjare och experter

TruLaser Tube 3000 fiber – en ypperlig maskin
Maskinen är kostnadseffektiv även vid låg utnyttjandegrad, besitter en mängd smarta funktioner för bästa resultat samt är enkel att automatisera fullt ut.

Jämfört med konventionell rörskärning ersätter lasern en mängd olika arbetssteg. Rörlaserskärmaskinerna besitter alla processer för rör och profiler och ersätter de konventionella metoderna som att såga, fräsa eller borra, berättar Fredrik Eneskjöld, Säljare inom Verktygsmaskiner på TRUMPF Maskin AB. Rörlaserskärmaskinerna skäraväldigt precisa, komplexa konturer i flertalet olika material i en mängd variation av design som öppnar dörren till nya produkter. Innovativ rördesign sparar tid, reducerar moment och allt detta får du i en och samma maskin, säger Fredrik.

TRUMPF erbjuder sina rörlaserskärmaskiner under samlingsnamnet TruLaser Tube och finns i flera olika serier. TRUMPF senaste rörlaserskärmaskin - TruLaser Tube 3000 fiber är ett kostnadseffektivt val även vid låg utnyttjandegrad, vilket gör den lämpad för företag som vill börja med rörskärningsteknologi men även för dem som expanderar sin produktionskapacitet. Med väldigt enkel installation och grad av automatisering är TruLaser Tube 3000 fiber en mycket användarvänlig maskin som representerar ett kostnadseffektivt alternativ för mindre serier.

Fördelen med TruLaser tube 3000 gentemot de andra två i TruLaser Tube fiber serien – 5000 fiber respektive 7000 fiber är att den här kan ses som en instegsmaskin, säger Fredrik. Den är baserad på de andra två och har samma teknologi och funktioner men inte samma enormt höga produktivitet och innebär därmed en mindre investering. Steget att som nybörjare komma i gång med rörlaserskärning blir avsevärt mycket lägre tack var den här maskinen. TruLaser Tube 3000 är perfekt då den är lönsam när man vill komma i gång och skära rör med automatik men har inte de stora mängderna än, fortsätter Fredrik.

TruLaser Tube 3000 fiber täcker en bred räckvidd av applikationer som profiler, runda eller fyrkantiga rör samt erbjuder L och U profiler. Maskinen är utrustad med en två kilowatts fastkroppslaser och utför höghastighetsskärning i stål, rostfritt, aluminium samt i icke järnhaltiga metaller som koppar och mässing. En omfattande mängd skärdata finns redan lagrad i maskinen. TruLaser Tube 3000 fiber levererar kvalitet och noggrannhet. En stor fördel här är ju dessutom att allt från fastkroppslasern till mjukvara och skärhuvud är utvecklat på ett och samma ställe, menar Fredrik, och därmed är allt optimerat för att leverera bästa snittkvalitet med högsta hastighet.

TruLaser Tube 3000 fiber kan skära rör med en diameter upp till 152 millimeter och profiler med en yttre omkrets på upp till 170 millimeters. Maskinen skär rör som väger upp till 18.5 kg per meter med en materialtjocklek på upp till 8 millimeter. Maskinen finns tillgänglig i två längder som klarar antingen 6,5 eller 8 meter material, berättar Fredrik.

Tack vare robust design och intelligenta funktioner sköter maskinen automatiskt många uppgifter på egen hand. TruLaser Tube 3000 fiber är dessutom en relativt enkel maskin att manövrera. Den självcentrerade spänntekniken är konstruerad att hålla röret på plats i korrekt position och anpassas per automatik till rörets dimensioner utan att det krävs någon manuell inställning av operatören, säger Fredrik. TruLaser Tube 3000 fiber konfigurerar dessutom flertalet andra viktiga inställningar automatiskt samt är lätt åtkomlig och därmed lätt att rigga.

De intelligenta funktionerna ser till att spara tid, undvika fel och bibehålla en hög detaljkvalitet som klarar toleranserna som förekommer i rörskärning, säger Fredrik. Funktionen BevelCut innebär till exempel att man kan tilta skärhuvudet för att skära fasningar och försänkningar. Tack vare funktionen RapidCut kan man skära små konturer med mycket hög skärhastighet och den här funktionen ökar produktiviteten avsevärt. SeamLine är ett system som detekterar yttre och inre svetsfog – så att maskinen placerar svetsfogen på samma ställe hela tiden. Maskinen mäter dessutom hela tiden så fokalpunkten är på samma ställe i materialet, fortsätter Fredrik. Den funktionen kallas för FocusLine. Tack vare kollisionsskyddet håller man ner driftskostnaden då maskinen automatiskt stoppar om det uppstår en kollision mellan arbetsstycket och skärhuvud. Det här sparar skärhuvud, dysa och keramikdel och det går enkelt att starta om maskinen igen.

TLT3000 fiber går att automatisera fullt ut med in och utlastning. Tack vare LoadMaster Tube – ett automatiserad in- och utlastningssystem är maskinen även kostnadseffektiv för större volymkörningar, berättar Fredrik. Ett integrerat materiallager känt som ett “bundle space” tillhandahåller ett litet buffertlager upp till 4 ton råmaterial eller upp till 5 ton i 8 meters maskinen. LoadMaster Tube systemet separerar och mäter rören parallellt med produktionen och transporterar dem in i maskinen. Valsar supporterar rören och guidar dem till stationen för att producera säkra detaljer med toppkvalitet. Valsarna kan justeras till befintlig rördiameter i ett enkelt steg, säger Fredrik. De färdiga detaljerna kommer ut i korrekt ergonomisk höjd för operatören och avlägsnas smidigt samtidigt som maskinen arbetar vidare och maskinen separerar per automatik restgitter och skärrester bort från den färdiga detaljen. Tack vare hög säkerhet i konstruktionen kan man också enkelt komma åt in- och utlastning när som helst om det till exempel behövs laddas med några enskilda rör för ett mindre jobb mellan de större, avslutar Fredrik.

Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Fem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsaDoxas styrelseordförande avböjer omval K100 aggregatbytes­system introduceras
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo