LATEST NEWS

- News from the industry

Höj värdet på din bostad inför försäljning

Installera en smart laddbox och framtidssäkra din fastighet
Det finns en mängd saker som kan fixas innan försäljning för att höja värdet på din bostad, allt i från renoveringar av kök och badrum till utbyggnad av bostaden. Men det många inte tänker på är åtgärder som underlättar för de nya ägarna som ska flytta in samt framtidssäkrar fastigheten energimässigt. Ett sätt att förenkla för de nya ägarna och höja attraktionsvärdet på din bostad är att installera en laddbox, och kanske till och med solpaneler för att framtidssäkra huset rent energimässigt och för att sänka framtida elkostnader.

Moderna laddboxar har ofta smart mjukvara (t.ex myWallbox) som kan styra laddningen på ett optimalt sätt, till billigare kostnad. Exempelvis kan mjukvaran ladda bilen på tider när elen är som billigast eller endast med egenproducerad el från solceller. Laddboxen kommunicerar oftast via en smart app som ger dig full insyn i förbrukning och kostnader - en infrastruktur och insyn som många gärna vill ha idag, i och med dyrare elkostnader.

Framöver kommer vi även se mer av något som kallas dubbelriktad laddning, där elbilen kan agera som ett energilager och skickar tillbaka ström till nätet när den är fulladdad, eller agerar som ett batteri för fastigheten som då kan drivas på egenproducerad el under 5-7 dagar i snitt.

Inom en mycket snar framtid kommer en laddbox i hemmet dessutom vara lika självklart som vilken hushållsmaskin som helst, särskilt som politikerna i EU vill förbjuda produktionen av bilar som drivs av fossila bränslen från år 2035. Det finns även en rad andra förslag om att tidigarelägga liknande beslut, bl.a. har Norska regeringen gett godkännande på ett förslag där t.ex. staden Bergen får förbjuda bensin- och dieselbilar redan från och med nästa år, inom vissa zoner.

Laddbox och solceller i kombination - allt vanligare
I takt med att fler och fler bilister går över till elfordon ökar naturligtvis behovet av laddbox i hemmet. Med de höga elpriserna suktar även många husköpare efter solpaneler på taket för att minska elkostnaderna. Som säljare av en bostad ska man tänka på hur man ska göra det så lätt och smidigt för framtida köpare att bara flytta in och lägga krutet på dessa värdeförhöjande åtgärder, både för dig som säljare men också för husets blivande ägare. Kostnaden för att installera en smart laddbox och kanske till och med solpaneler på taket är inte så stora som den potentiella vinsten vid en kommande försäljning. Wallbox har t.ex. ett samarbete med Svea Solar där deras solceller säljs tillsammans med Wallbox produkter hos återförsäljare som IKEA. Ett tecken på att energiomställningen börjar flytta in hos gemene man.

Ladda bilen snabbare
Viktigt att tänka på när du bestämt dig för att installera en smart laddbox är att välja en variant som dels passar flera elbilsmodeller och som kommer att kunna ladda bilen snabbt. En modern laddbox är byggd för att klara den höga belastning som behövs för att effektivt ladda en elbil och har en mängd olika säkerhetsfunktioner inbyggda.

Elsäkerhetsverket i Sverige avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag av säkerhetsskäl då den portabla laddaren som medföljer fordonet är normalt avsedd för temporär användning och bör därför endast användas som sista utväg.

En smart laddare kommer inte bara att tanka din elbil säkrare men även upp till 8 gånger snabbare än en standardladdare/portabel laddare

Smarta laddboxar för hemmet kommer med olika laddningseffekter, vanligtvis från 7,4 kW till 22 kW. Generellt sett betyder högre effekt en snabbare laddning. Men det finns ett par saker att tänka på. Tänk först på ditt hems elektriska ledningar. Om du har ett 1-fassystem är den maximala laddningseffekten som är tillgänglig för dig 7,4 kW medan ett 3-fassystem kan stödja upp till 22 kW. Kontrollera ditt elskåp eller ring ditt energibolag om du är osäker.

För det andra måste du kontrollera din elbils maximala laddningshastighet. Till exempel kan Nissan LEAF bara acceptera 6,6kW. Så även om du använder en 22kW laddare laddar inte din bil snabbare än 6,6kW.

Skatteavdrag för grön teknik
Sedan 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Avdraget får vara högst 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon och 15 procent för installation av solceller. Kostnader för exempelvis utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag. Du behöver alltså inte längre ansöka om ett bidrag, avdraget som du får på fakturan är upp till 50% av kostnaden för arbete och material. Dock är det krav på att du har en elmätare samt en jordfelsbrytare typ B installerad.

En stor fördel och ett led i att framtidssäkra din fastighet är såklart om allt detta redan är gjort innan försäljning, något som framtida köpare kommer att uppskatta, även om det är relativt enkelt. Den stora vinsten för framtida köpare handlar snarare om att installationer och utrustning redan finns gjorda, som t.ex. solceller eller laddbox - något som kommer att höja värdet på fastigheten.

Av: Robin Palmgren, Sverigechef på Wallbox

Jenny Widing | PR consultant
jenny@nlpr.se | +46 70 985 30 20
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning