LATEST NEWS

- News from the industry

Växla upp snabbt och enkelt från manuell till auto­matiserad svetsning

Rotage först ut i Skandinavien att testa TruArc Weld
TruArc Weld 1000 den automatiserade svetscellen som är lönsam redan vid små partistorlekar, extremt användarvänlig, enkel att programmera och manövrera.

Snabb, enkel, säker, flexibel och produktiv
I stället för manuella svetsstationer erbjuder TRUMPF nu en enkel automatiserad svetscell som lämpar sig väldigt bra för komponenter med enkla fixturer. Men den automatiska cellen drar man nytta av högre produktivitet och kvalitet jämfört med konventionell manuell svetsning och sparar tid och kostnader, säger Jörgen Ekström, säljansvarig på Laser på TRUMPF Maskin AB. Fascinerande är också att man nästan helt utan förberedande utbildning kan ta svetscellen i drift, programmera och manövrera den, fortsätter Jörgen. TRUMPF tillhandahåller en digital utbildning, där man scannar en QR kod och får tillgång till den både på engelska och svenska, och installationen är extremt enkel.

Unikt med cellen vidare är att programmeringen är så snabb och enkel att det blir lönsamt redan vid små serier. Programmeringen görs direkt med knappar på robotstyrningsenheten och själva robotarmen flyttar man enkelt manuellt från svetspunkt till svetspunkt, säger Jörgen vidare. Maskinens centrala manöverenhet har en tydlig och överskådlig design.

Rotage i Kvänum är först ut i Skandinavien att testa den här maskinen under hösten 2021. Med TRUMPF har man sedan tidigare ett bra samarbete och det är givetvis intressant att testa den här maskinen, säger Bo Hansson vice VD och Marknadschef på Rotage.

Maskinen löser utmaningen med brist på rätt kompetens
Avsikten var att ta in maskinen som komplement till vår befintliga större robotsvets samt att kunna automatisera det manuella arbetet. Den andra aspekten som gjorde det väldigt lägligt för oss, fortsätter Bo, är att vi har haft en kraftig ökning på svetssidan och det är svårt att få tag både på rätt kompentens och manuella svetsare. Den här maskinen är ett perfekt komplement just i en situation där man inte har tillgängliga operatörer, tillägger Jörgen, då den är så pass enkel att lära sig med den digitala utbildningen. Det upplägget är naturligtvis helt rätt i tiden, säger Bo och fungerade bra.

Även installationen var lätthanterlig och smidig säger Bo, det var ju mer eller mindre bara plug and play. I skrivande stund har Rotage kommit i gång att producera i maskinen, testat en del programmering och svetsat ett antal detaljer. Operatören Torbjörn Brink och produktionsledare Niclas Karlsson är positiva. Den är otroligt användarvänlig, säger Niclas. I och med det kan vi utan problem lämna över jobbet till en mindre erfaren operatör, efter att Torbjörn programmerat. Vi arbetar mycket med korsvis arbete överlag i bolaget för att kunna flytta på personal, vilket den här maskinen verkligen gynnar, säger Bo.

Vi är väldigt nöjda med det vi har gjort hittills, säger Niclas och flertalet artiklar vi idag hanterar i den större robotsvetsen ser vi kan skiftas till denna i stället. Vi ser fram emot att fördjupa oss än mer i den under hösten och att samarbeta och utvärdera tekniken tillsammans med TRUMPF. Maskinen har så mycket att ge, fortsätter Torbjörn och vi lär oss nytt hela tiden.

Tvåstationsdriften maxar produktiviteten
I dagsläget finns drygt 100 av den här maskintypen installerade world wide så vi börjar få in en hel del referenser nu, berättar Jörgen. Den gemensamma nämnaren är att man är mycket positiv till tvåstationsdriften. Den innebär att man kan använda svetscellen, beroende på komponent och storlek, i en- eller tvåstationsdrift med en skiljeväg. Bearbetningsytan blir då hela 2000x600mm vilket innebär till exempel att man antingen kan bearbeta en större komponent eller flera mindre komponenter i större serier parallellt. Den högeffektiva utrustningen samt att man kan rigga medan maskinen arbetar gör den oerhört produktiv.
På Rotage har man också testat detta och är mycket positiva till funktionen. Mindre detaljer i flera uppspänningar att jobba med på båda sidor ger ett väldigt mervärde, säger Bo.

Fronius ger exakta svetsprocesser av högsta kvalitet
Vid ljusbågssvetsning använder man en speciell svetsströmkälla från Fronius för automatiserade tillämpningar som dessutom har stöd för den nya modifierade impuls ljusbågsmetoden PMC (Pulse Multi Control), berättar Jörgen. Tack vare detta erhålls exakta svetsprocesser med bästa tänkbara resultat och kvalitet. Dessutom finns det knappast några stänk under gasskärmad bågsvetsning av stål, aluminium och kromnickel. Genomgående god penetration garanteras, det blir mindre nedskärning och du kan svetsa snabbare och mer kostnadseffektivt än någonsin tidigare, avslutar Jörgen.

Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
11/19/2021
Fyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
11/16/2021
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
11/15/2021
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
11/12/2021
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
11/11/2021
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrin