LATEST NEWS

- News from the industry

Världssuccé tack vare besöken på Elmia Subcontractor

Han började fundera mitt under handbolls-VM 1993
Ett år senare fanns det en idé. I dag kan kameramän världen över jobba längre utan att behöva slita ut kroppen. Uppfinning heter Easyrig och är framtagen tillsammans med två utställare på Elmia Subcontractor.

Vi backar tiden lite. I 30 år var Johan Hellsten kameraman på SVT i Umeå med program som exempelvis Plus, Go’ kväll och Sköna söndag på sitt cv. Han var även kameraman under VM i handboll 1993 och den turneringen blev faktiskt starten för Easyrig.

Den tunga kameran slet på hans kropp och värken stegrade i axlar, nacke och rygg. Så Johan Hellsten började att fundera, finns det inget bättre alternativ till att bära tunga kameror? Året efter – 1994 – hade han en färdig idé.

– Jag uppfann egentligen Easyrig till mig själv och började med att kolla runt på mässor. Tidigt kom jag i kontakt med Lesjöfors och när jag senare behövde en plastkåpa sprang jag på Prototal på Elmia Subcontractor, säger Johan Hellsten.

Enkelt förklarat är Easyrig en mobil kamerarigg som sitter fast på en ryggsäck. Kameran monteras på en lina längst fram på riggen och linan kan höjas och sänkas beroende på vad som ska filmas. Det är just den här vajern som gjorde att Lesjöfors kom in i bilden.

– Vi började med en gasfjäder till spolen som drar linan och därefter har vi använt likadana motorfjädrar som drar in kabeln på dammsugare. De båda producerar vi i Vällingby. Det finns också en rigg som går att vinkla och där använder vi en dragfjäder från fabriken i Herrljunga. Fjädern är synlig precis vid böjen, säger Erik Danell, säljchef för Gas & Stock Springs på Lesjöfors och fortsätter:

– Easyrig vill ha så steglös och friktionsfri konstruktion som möjligt och där är vi med och försöker lista ut den bästa funktionen. Jag började jobba med Easyrig runt 2000 och vi har alltid haft ett nära samarbete där vi ofta ringer eller mejlar varandra.

Det var också i början av 2000-talet som Johan Hellsten hittade Prototal på Elmia Subcontractor. Förutom plastkåpan har Prototal även hjälpt Easyrig med att ta fram ett magspänne.

– Det är utvecklat lokalt hos oss och är ritat av vår tidigare chef. Johan från Easyrig hade en idé som vi sedan löste åt honom. Det är precis så som vi vill jobba med våra kunder – från utvecklingsfasen hela vägen till produktion. I det här fallet började vi med att 3D-printa prototyper och därefter tog vi fram verktyg för formsprutning. På så sätt är produkterna till Easyrig ett drömscenario för oss, säger Ola Anteryd, Key Account Manager på Prototal.

Dragspännet är en viktig del av konstruktionen för att riggen ska sitta riktigt bra och ser ungefär ut som ett rejält bälte.

– När man filmar större produktioner med stora kameror belastar man axlarna och ryggen enormt mycket. Då fungerar Easyrig väldigt bra. Den sitter precis som en bra vandringsryggsäck och avlastar kroppen eftersom man bär den på höften, säger Kim Johansson, enhetschef för printavdelningen på Prototal och själv en entusiastisk filmare.

I dag finns Easyrig i 60 länder med 82 agenturer och anses vara något av en standard för mobila kamerariggar runt om i världen.

– När jag såg att idén höll var det dags att börja titta på designen, och när det gäller design ska man åka till Elmia Subcontractor för att få inspiration. Delar av personalen tog nattåget ned från Umeå för att vara med på Elmia över dagen. Vi var fulla av inspiration, säger han.

Trots den internationella succén står Johan Hellsten kvar på jorden i Umeå.

– Varje gång jag är på en broadcastingmässa kommer det fram någon och tackar mig för jag har förlängt deras karriär med tio år, eftersom de inte har ont i ryggen längre. Det är väldigt roligt, säger han och tillägger:

– Det är viktigt för mig att tillverka den i Sverige. Amerikanarna ville köpa företaget, men jag vill att dottern ska ta över jobbet…

Johanna Bjurevik
Mässansvarig
Elmia Subcontractor
johanna.bjurevik@elmia.se
036-152224
Contact information
Mailing address
Box 6066
55006 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
Elmia Subcontractor brings together the manufacturing industry’s experts under one and the same roof.
With 1,200 exhibitors from about 30 countries, unique conditions are created for business development and profitable deals.

Welcome to northern Europe’s leading trade fair for the manufacturing industry’s suppliers and their customers. This is a true specialist fair for product development and purchasing. Here you will see innovations and ingenious solutions, tomorrow’s engineering designs, smart materials and exciting products. Meet your current suppliers and new ones who will help your company to reach its next stage of development. The four days are filled with new encounters, new discussions, new inspiration. It is uniquely business.

Welcome 9-12 November 2021!

Contacts

Anki Söderström
036152090
Helena Åhs
Project Manager
036-152000

Videos

Find new business partners, interesting contacts and get updates on news in the industry

Find new business partners, interesting contacts and get updates on news in the industry
Välkommen till Elmia Subcontractor 2020
Elmia Subcontractor 10-13 nov 2020- gör affärer på industrins starkaste arena

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
CM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan