Världens snabbaste pizzaugn kan finnas i Hallstahammar - industritorget.com
FRIDAY, JULY 03 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Världens snabbaste pizzaugn kan finnas i Hallstahammar

37 sekunder. Så snabbt lyckades ingenjörerna på Kanthal baka en perfekt napolitansk pizza. Experimentet som utfördes tillsammans med en professionell pizzabagare var nästan en minut snabbare än den traditionella tillagningstiden.
Kanthal som är en del av Sandvik, är specialister på professionell värmeteknologi. Till vardags producerar företaget kraftfulla värmelösningar till industrin. Men en dag fick ingenjören Björn Holmstedt idén att göra pizza på fabriken i Hallstahammar.

“Traditionell napolitansk pizza bakas normalt i 90 sekunder på 450°C värme. Eftersom Kanthals teknik kan producera värme upp till 1850° C tänkte jag att det inte borde vara något problem för oss att sänka den tiden. Men det är lätt att tänka att det bara handlar om hög temperatur, men då glömmer man att pizzatillverkning är ett precisionshantverk. Det gör elektrisk uppvärmning idealisk för uppgiften, eftersom du får en jämn temperatur som kan regleras mycket exakt”, säger Björn Holmstedt, Senior R&D Professional på Kanthal.

Se filmen här.

Tillsammans med kocken Oskar Montano från den stockholmsbaserade pizzarestaurangen 800° bestämde han sig för att bygga världens snabbaste pizzaugn. Valet föll på napolitansk pizza, som av många betraktas som den högsta formen av pizzakonst. Så till den grad att UNESCO valde att inkludera den napolitanska pizzan på världsarvslistan över immateriella kulturarv för några år sedan.

Oskar har arbetat som kock i flera år och har även bott och arbetat i Italien, så han vet hur en riktigt napolitansk pizza ska se ut och smaka. Han medger att han var lite skeptiskt till en början.

"Jag är förvånad. Jag trodde aldrig att detta skulle vara möjligt. Som kock brinner jag för att skapa den perfekta pizzan, och jag vill alltid förbättra det jag gör, säger han. ”Ingen detalj är för liten. Och den ambitionen har även Björn från Kanthal och vi har tillsammans arbetat dedikerat för att lyckas med det här. ”

Tekniken i ugnen bygger på infraröd värme, samma princip som finns i till exempel terassvärmare, och den har reflektorer som sprider värmen jämnt i hela ugnen. Totalt består ugnen av åtta stycken elektriska värmeelement, fyra i toppen och fyra i botten, som håller 900° Celsius.

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2020
Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
6/17/2020
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
6/16/2020
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
6/15/2020
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
6/12/2020
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
6/11/2020
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
6/10/2020
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
6/9/2020
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknadenChecklista för förvaring av brandfarlig handspritFörebygg läckage för en säkrare arbetsplats
Advertisements