FRIDAY, JUNE 21 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter.

Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Designad med solenergi i fokus

Lightyears tillvägagångssätt nyttjar flera innovationer för att ge föraren frihet och samtidigt skapa ett fordon som kan åka överallt. Den är konstruerad från grunden för att lösa två av de största problemen hos elektriska bilar idag: räckvidd och laddning. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel. Batteriet allena har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. När bilen väl kräver laddning är den såpass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer - något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.
Den revolutionära konstruktionen hos Lightyear One är heller inte begränsad till enbart effekt. Den optimerade aerodynamiken samt lätta och fyra av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som det bara går.

Företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning - med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.
Lightyear’s mål är att inom tio år leverera bilar med låg driftkostnad och lång livstid, vilket innebär att kostnaden per mil blir väldigt låg. Något som kommer ge fler personer möjligheten att köra elektriskt än idag.

Världspremiär 25 juni

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Prototypen är efterlängtad hos miljöaktivister och bilentusiaster, och inte minst hos de de mer än 80 personer som redan har reserverat en Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Om Lightyear
Lightyears mål är att göra hållbara transporter tillgänglig för alla, varhelst i världen man befinner sig. Lightyear utvecklar elbilar med energieffektiv design och integrerade solpaneler. Förare kan köra 20.000 kilometer om året på enbart solenergi. Det snabbväxande företaget grundades 2016 och har nu 130 anställda. Teamet är en blandning av unga talanger och personer med lång erfarenhet från bilindustrin, inklusive tidigare anställda i Tesla, Ferrari och Jaguar. På mindre än två år har företaget tagit in 16 miljoner euro och öppnat sin egen produktionsanläggning i Helmond. Sommaren 2019 öppnar Lightyear ett nytt kontor och lanserar den första prototypen av Lightyear One, Lightyears första modell. De första modellerna kommer att levereras 2020. www.lightyear.one.

Journalister som är intresserad av att vara med vid lanseringen i Nederländerna den 25 juni, kontakta Cloudberry Communications.

För intervjuer, kontakta LEWIS:
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: LightyearNL@teamlewis.com
Mer pressinformation och pressbilder:
lightyear.one/presskit/

LATEST NEWS

- News from the industry
6/17/2019
Ny undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
6/13/2019
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
6/12/2019
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverk
Advertisements