THURSDAY, SEPTEMBER 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Världens första sollcellsdrivna passagerarbil är här

Prototypen av det första kommersiella fordonet som drivs med solenergi lanseras i Nederländerna den 25 juni meddelar Lightyear, den holländska pionjären inom hållbara transporter.

Prototypen Lightyear One kommer att vara det första konkreta steget mot Lightyears kall att göra hållbara transporter tillgängliga för alla, överallt.

Designad med solenergi i fokus

Lightyears tillvägagångssätt nyttjar flera innovationer för att ge föraren frihet och samtidigt skapa ett fordon som kan åka överallt. Den är konstruerad från grunden för att lösa två av de största problemen hos elektriska bilar idag: räckvidd och laddning. Den fyrhjulsdrivna bilen är utformad för att användas under långa perioder utan att behöva laddas med en kabel. Batteriet allena har en räckvidd på mellan 600 och 800 kilometer, beroende på användning. När bilen väl kräver laddning är den såpass energieffektiv att den laddar två till tre gånger snabbare än någon annan elbil på marknaden. Det innebär att man som förare under natten kan ladda bilen i ett vanligt eluttag och dagen därpå köra 400 kilometer - något som ger dem frihet att använda bilen även på platser där infrastruktur för elbilsladdning saknas.
Den revolutionära konstruktionen hos Lightyear One är heller inte begränsad till enbart effekt. Den optimerade aerodynamiken samt lätta och fyra av varandra oberoende motorer i hjulen minskar friktionsförlusten och säkerställer att bilen nyttjar så stor andel energi som det bara går.

Företaget

Lightyear grundades 2016 av fem medlemmar från teamet som utvecklade Stella, världens första soldrivna fyrsitsare. De vann World Solar Challenge och Best Technology Achievement hos Crunchies. De har även kört Pacific Coast Highway från Los Angeles till San Francisco på en laddning - med noll utsläpp under resans gång. Idén till Lightyear kommer från grundarnas kall att göra pålitliga och hållbara transporter tillgängligt för alla, överallt.
Lightyear’s mål är att inom tio år leverera bilar med låg driftkostnad och lång livstid, vilket innebär att kostnaden per mil blir väldigt låg. Något som kommer ge fler personer möjligheten att köra elektriskt än idag.

Världspremiär 25 juni

Den 25 juni kommer Lightyear Prototype One att lanseras i nederländska Katwijk. Prototypen är efterlängtad hos miljöaktivister och bilentusiaster, och inte minst hos de de mer än 80 personer som redan har reserverat en Lightyear One för leverans 2020 och 2021.

Om Lightyear
Lightyears mål är att göra hållbara transporter tillgänglig för alla, varhelst i världen man befinner sig. Lightyear utvecklar elbilar med energieffektiv design och integrerade solpaneler. Förare kan köra 20.000 kilometer om året på enbart solenergi. Det snabbväxande företaget grundades 2016 och har nu 130 anställda. Teamet är en blandning av unga talanger och personer med lång erfarenhet från bilindustrin, inklusive tidigare anställda i Tesla, Ferrari och Jaguar. På mindre än två år har företaget tagit in 16 miljoner euro och öppnat sin egen produktionsanläggning i Helmond. Sommaren 2019 öppnar Lightyear ett nytt kontor och lanserar den första prototypen av Lightyear One, Lightyears första modell. De första modellerna kommer att levereras 2020. www.lightyear.one.

Journalister som är intresserad av att vara med vid lanseringen i Nederländerna den 25 juni, kontakta Cloudberry Communications.

För intervjuer, kontakta LEWIS:
Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: LightyearNL@teamlewis.com
Mer pressinformation och pressbilder:
lightyear.one/presskit/

LATEST NEWS

- News from the industry
9/12/2019
IAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
9/11/2019
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
9/10/2019
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
9/9/2019
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
9/6/2019
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankar
Advertisements