LATEST NEWS

- News from the industry

Världens första byggnad med fossilfritt stål

Monterats av Smidmek i Lund
När världens första byggnad med fossilfritt stål nu uppmärksammas i Lund är stoltheten stor hos Smidmek som stått för stomentreprenaden.

Uppdraget har omfattat en toppmodern industrianläggning på 6 000 kvadratmeter – med fasader av fossilfritt stål – för kontraktstillverkning av probiotika, kosttillskott och läkemedel.

– Det är inspirerande att få ta täten i en unik utveckling som bidrar till minskad klimatpåverkan, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek. Det här är en del av vårt långsiktiga arbete att sänka klimatavtrycket i alla de projekt vi arbetar med.

Smidmek är en del av Peab Byggsystem och en av de marknadsledande aktörerna inom projektering, leverans och montage av prefabricerade stommar.

Det är Peab som på uppdrag av fastighetsbolaget Wihlborgs uppfört anläggningen som nu får världens blickar på sig genom ett samarbete med SSAB som tillverkat det fossilfria stålet med så kallad HYBRIT-tekonologi. Byggnadens vägg- och takkonstruktion har projekterats och producerats av Ruukki Construction, där det fossilfria stålet har använts i tillverkningen av sandwichpanelerna.

– Arbetet med montaget har gått helt enligt tidplanen, säger Peter Olofsson, projektchef på Smidmek. Det är ingen skillnad i momenten med det fossilfria stålet jämfört med konventionellt stål, men det känns väldigt bra att vi kan bidra till en långsiktigt hållbar tillväxt inom byggsektorn.

Byggnaden har uppförts med en stålstomme och kompletterande prefabricerade betongelement.

Genom partnerskapet mellan SSAB och Peab säkras Smidmeks tillgång till det fossilfria stålet i kommande byggprojekt från 2026. HYBRIT-tekniken uppges ha potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp från ståltillverkning med minst tio procent. Det motsvarar en tredjedel av utsläppen från svensk industri och kan i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen.

Stålstommen har tillverkats i Smidmeks egen verkstad i Eslöv, drygt två mil från uppförandet av anläggningen som rymmer kontor, lager, produktion och teknikutrymme.

– Vi är så gott som klara och har bara mindre kompletteringar och invändiga ståltrappor kvar, säger Peter Olofsson.

Linus Dunér Axelsson, pressansvarig Smidmek, 0738-48 56 79, linus.axelsson@peab.se

AB Smidmek är ett företag som projekterar, levererar och monterar prefabricerade stål- och betongstommar. Smidmek utför även tunnplåtskonstruktioner i samband med stål- och betongentreprenader.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2023
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
11/23/2023
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
11/22/2023
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
11/21/2023
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
11/20/2023
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen