LATEST NEWS

- News from the industry

Världens första Svanenmärkta plastgolv lanseras av Tarkett

En Svanenmärkning innebär mycket höga krav på andelen återvunnen eller förnyelsebar råvara, vilket gjort att det tidigare i praktiken varit omöjligt för plastgolv att klara kraven, i och med att de traditionellt sett baserats på fossila råvaror.
– Det upplevdes omöjligt att ta fram ett plastgolv som klarade Svanens tuffa miljökrav, men efter ett intensivt och målmedvetet arbete med att skapa ett nytt innovativt, hållbart och cirkulärt golv är vi där, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Kommuner och landsting kräver i allt högre utsträckning att golv i t.ex. förskolor och sjukhus ska vara såväl giftfria som miljövänliga och cirkulära. Det ställer höga krav på leverantörers förmåga att utveckla och tillverka hållbara produkter. Tarkett har tidigare lyckats skapa golv som innehåller återvunnet material eller biobaserade alternativ. Detta är dock första gången som återvunnet och biobaserat kunnat kombineras i en helt ny innovativ, hållbar och cirkulär produkt.

– Det nya golvet, iD Revolution, är producerat av återvunnen plast från bilrutor och biobaserad plast. Det innehåller även kalk, ett mineral som är mycket vanligt i naturen. Det innehåller inga ftalater eller lösningsmedel och är därför ett tryggt alternativ för såväl miljön som människor, fortsätter Dag Duberg.

En Svanenmärkning innebär mycket höga krav på andelen återvunnen eller förnyelsebar råvara, vilket gjort att det tidigare i praktiken varit omöjligt för plastgolv att klara kraven, i och med att de traditionellt sett baserats på fossila råvaror.

iD Revolution blir därför det första plastgolvet i världen som klarat kraven för en märkning. Det är även det första plastgolvet i plankformat (s.k. LVT-golv) som är Cradle to Cradle certifierat på Guld-nivå.

iD Revolution är ett plastgolv i plankformat (s.k. LVT-golv) som har en unik sammansättning med 24 % återvunnen plast från gamla bilrutor och kasserade säkerhetsglas från byggnader, 11 % biobaserad polymer och 49 % kalk, ett mineral som det finns gott om i naturen. Den innehåller varken ftalater eller PVC utan består istället av PVB, en polymer som finns i glasrutor för att förhindra att glaset splittras om det går sönder.

Tillverkningen av iD Revolution sker på ett hållbart och kontrol- lerat sätt – 99 % av vattnet som används vid tillverkningen recirkuleras och 50% av elen kommer från förnyelsebara energikällor. Resten klimatkompenseras så att tillverkningen blir helt CO2-neutral.

iD Revolution har en tjocklek på 2,5 mm, ett slitskikt på 0,55 mm och är behandlad med TopClean XP™, vilket ger golvet samma goda slitage- och städegenskaper som Tarketts övriga LVT- golv. Kollektionen består av 12 trä- och stenmönster och är framtagen för offentlig miljö i första hand.

Presskontakt:

Dag Duberg
Hållbarhetschef Norden
Tel: +46 70 300 19 12
E-post: dag.duberg@tarkett.com

Kerstin Lagerlöf
Marknadschef Sverige
Tel: +46 8 625 19 28
E-post: kerstin.lagerlof@tarkett.com

LATEST NEWS

- News from the industry
4/11/2024
Sjöö Sandström expand­erar med ny säljareLantbrukarna pressade av låg lönsamhetKia presenterar uppdaterad elbilsstrategi
4/10/2024
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web