THURSDAY, SEPTEMBER 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Tryckreglerad vakuumteknik sparar energi

Ett längre test visade på avsevärda energibesparingar med Buschs nya R 5 RA 0760 A PLUS lamellvakuumpump.
IAC Group AB, underleverantör till fordonsindustrin, använder en ny lamellvakuumpump för produktion av instrumentpaneler till olika Volvomodeller. Vakuumpumparnas integrerade tryckreglering medger behovsstyrd drift, vilket gav en lägre energikostnad per månad på över 50 procent.

IAC Group är en global leverantör till fordonsindustrin med fler än 50 produktionsanläggningar och 22 000 anställda. På anläggningen i Göteborg tillverkar 650 anställda huvudsakligen instrumentpaneler och invändiga dörrpaneler åt Volvo och levererar dem just-in-time direkt till Volvos produktionslinje.

Fram tills nu har IAC använt två traditionella lamellvakuumpumpar för ett lamineringssystem för tillverkning av instrumentpaneler (fig. 1). Vakuumpumparna var oreglerade och kördes permanent i treskift, fem dagar i veckan. Vakuumet håller delarna till instrumentpanelen på plats i formen. Varje vakuumpump var utrustad med en 15 kWs motor vilket innebär att den årliga effektförbrukningen uppgick till omkring 120 000 kWh. De två vakuumpumparna hade gått i 30 år och det var dags för en allmän översyn av pumparna alternativt byte mot helt nya pumpar. Underhållschef Markel Jordansson bad Busch Vacuum Pumps and Systems ta fram en praktisk och kostnadseffektiv lösning. Buschs vakuumexperter rekommenderade den nyutvecklade R 5 PLUS pumpen (fig. 2).

R 5 RA 0760 A PLUS är en oljesmord lamellvakuumpump – en robust vakuumteknik, beprövad i industrin under många decennier. En av de stora fördelarna med lamellteknik är att effektförbrukningen minskar när trycket sjunker. Den högsta effektförbrukningen infaller mellan atmosfärstryck (startfasen) och en vakuumnivå på 300 mbar. Inom det faktiska driftintervallet på 30 till 40 mbar förbrukar vakuumpumpen bara omkring 70 procent av nominellt motorvärde.

Den nya produkten från Busch är utrustad med ett integrerat styrsystem som standard. Beroende på trycket ger systemet en exakt reglering mot förinställd vakuumnivå eller en fast kapacitet med angivet varvtal. Markel Jordansson beslöt sig för att testa denna vakuumpump under några månader. I denna specifika process säkerställer en tryckreglerad drift att det specificerade börtrycket på 30 mbar vid vakuumpumpen bibehålls oberoende av den faktiska kapacitet som krävs i de olika processtegen.

Under produktionsprocessen på lamineringssystemet, som producerar ca. 200 instrumentpaneler varje dag, var det så gott som omöjligt att på förhand fastställa det faktiska kapacitetsbehovet av vakuum. Totalt åtta processteg utförs på systemet. Dessa är inte inbördes synkroniserade och kräver olika kapacitet. Tidigare krävdes en vakuumnivå på 40 mbar direkt vid formen för att hålla fast de isatta formgjutna delarna. Eftersom vakuumförsörjningen inte är installerad direkt på lamineringssystemet uppstår läckage i den längre vakuumledningen. Detta innebär att vakuumpumpen behöver tillhandahålla en vakuumnivå på 30 mbar.

När R 5 PLUS togs i drift, gick det att via pumpens display att avläsa det erforderliga varvtalet och därmed kapacitetsbehovet. En vakuumnivå på 30 mbar programmerades. Man insåg snabbt att kapacitetsbehovet varierar mycket beroende på processtegen och att vakuumpumpen kompenserar för detta genom att kontinuerligt anpassa varvtalet. Den inbyggda PLC:n registrerar driftrelaterade data som alltid är tillgängliga via displayen (fig. 3). Informationen kan avläsas med det inbyggda minneskortet eller skickas till systemstyrningen eller till andra externa enheter. Underhållschef Markel Jordansson har också aktiverat Eco-läget som automatiskt stänger av vakuumpumpen när processen inte kräver något vakuum. När processen återupptas startar vakuumpumpen automatiskt och anpassas efter det erforderliga varvtalet. Detta är särskilt energisparande under korta produktionsavbrott. Under tidigare liknande förhållanden körde de tidigare pumparna kontinuerligt med 100 procent effekt. IAC har själva gjort mätningar och beräknat energibesparingspotentialen och kan påvisa att nya R 5 PLUS lamellvakuumpump sparar 8 400 euro per år i energikostnader.

Det finns ytterligare energibesparingar att göra genom processoptimering. Vakuumpumpen kan nu finjusteras tack vare kontinuerlig registrering av sluttrycket och effektförbrukningen i kombination med ett flertal andra parametrar. Från början krävdes exempelvis 30 mbar arbetstryck direkt vid formen, men efter några veckor bekräftades att 40 mbar var fullt tillräckligt för denna tillämpning. Vid lägre specificerat arbetstryck arbetar vakuumpumpen med lägre varvtal och en ännu lägre energiförbrukning kan uppnås.

En annan stor fördel för IAC är de märkbart lägre bullernivåerna med nya R 5 PLUS jämfört med de äldre vakuumpumparna som användes tidigare. Båda de äldre lamellvakuumpumparna hade ljudnivåer på 79 dB, vilket gjorde det omöjligt att föra ett samtal i pumprummet, säger Markel Jordansson. Vid maximalt varvtal avger R 5 PLUS endast 70 dB.

Efter avslutad testperiod var IAC övertygade om att R 5 PLUS är den optimala vakuumpumpen för denna tillämpning.
Contact information
Mailing address
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Visiting address
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands county
Sweden
VAT number:
556198-1308
Founded: 1978
Employees: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Pumps and Systems är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke, Stockholm och Uppsala.

Säljkontor Stockholm
Telefon: 08-511 755 00

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Latest ads from Busch Vakuumteknik AB

All 5 objects by this company

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Contacts

Irene Jepsen
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Videos

Busch Vakuumteknik AB

LATEST NEWS

- News from the industry
9/12/2019
IAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
9/11/2019
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
9/10/2019
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
9/9/2019
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
9/6/2019
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankar
Advertisements