Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationer - industritorget.com
FRIDAY, MAY 29 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationer

Trelleborg lanserar unikt elektriskt ledande PTFE-baserat tätningsmaterial för dynamiska applikationer
Trelleborg Sealing Solutions lanserar Turcon®MC1 och Turcon®MC2, de enda polytetrafluoreten-baserade (PTFE) och elektriskt ledande material anpassade för användning i fjäder- och elastomeraktiverade tätningar.

Tätningar och bussningar i dessa material är utvecklade för att ge tillförlitlig elektrisk ledning mellan rörliga delar.

― Turcon® MC1 och Turcon® MC2 är unika och utvecklade specifikt för användning i fjäder- och elastomeraktiverade tätningar, liksom bussningar, och för att möta den starka efterfrågan från marknaden när det gäller elektrifierad drift, e-mobilitet, sensorer och IoT lösningar, säger Konrad Saur, Vice President Innovation & Technology, på Trelleborg Sealing Solutions.

― Ledande elastomerer finns, men dessa används huvudsakligen i statiska applikationer, medan de ledande, formsprutade plastmaterialen som finns har låg flexibilitet och är mindre lämpade för tätningsanvändning och för installation i slutna spår, säger Soeren Roepstorff, Development Manager, på Trelleborgs tillverkningsenhet i Helsingör, Danmark, där de nya materialen utvecklats.

― Turcon®MC1 och Turcon®MC2 möter våra kunders behov av ledande plastmaterial som fungerar effektivt och säkert som tätningar och bussningar i dynamiska applikationer. Konstruktörer kan med dessa material dra nytta av ett stort utbud av avancerade PTFE-baserade tätningsgeometrier och alla de fördelar det innebär i applikationer som kräver elektrisk ledning i ett hydraulsystem eller i till exempel en elektrisk motor, avslutar Soeren Roepstorff.

Ofylld PTFE är en utmärkt isolator med resistivitet på omkring 2x10+17 Ohm-cm. För att PTFE-kompositer ska kunna leda elektricitet måste ledande fyllmedel tillsättas, och dessa måste kunna förbindas med PTFE-matrisen. Historiskt sett har de enda ledande PTFE-baserade materialen varit blandningar med kolfyllning över ett visst tröskelvärde.

Det faktum att elektrisk ledning uppnåddes i dessa kolfyllda PTFE-baserade material var rent slumpmässigt och elektrisk resistans var inte det primära tekniska kravet. Turcon®MC1 och Turcon®MC2 skiljer sig på så vis att de är specifikt utvecklade för elektrisk ledning i dynamiska applikationer vilket innebär optimal tätningsfunktion i dessa lösningar.

Elektriskt ledande tätningsmaterial används i flera viktiga applikationer:

• Bland det värsta som kan hända ett flygplan är att det träffas av blixten men lite mindre traumatiskt är den ackumulering av statisk elektricitet som sker när planet flyger genom luften. Elektriskt ledande tätningar i till exempel landningsställ garanterar att elektricitet försvinner på ett säkert sätt.

• Överföring av elektrisk laddning i mellanrummet mellan två komponenter kan förorsaka gnistor eller läckström i maskiner och system, till exempel i elektriska motorer. Det kan resultera i punktangrepp på hårdvaran och förkolning av smörjmedel och fett. Genom att använda elektriskt ledande tätningar eller bussningar jordas systemet genom att en tydlig överföring skapas mellan två komponenter och problem med korrosion kan undvikas.

• Ibland krävs att en signal skickas till eller från en sensor i ett system. Den här signalöverföringen kan åstadkommas genom användandet av elektriskt ledande tätningar eller bussningar som skapar en tydlig överföring för signalen och gör det möjligt för systemtillverkare att utveckla mer komplexa system som omfattar aspekter av artificiell intelligens (AI) utan att addera elektriska kretsar.

För att påvisa Turcon®MC1 och Turcon®MC2 elektriska ledningsförmåga så har materialen genomgått grundliga tester i Trelleborgs egna labb, inklusive vid en särskild testrigg som simulerar verkliga betingelser. Resultaten visade att Turcon®MC1 och Turcon®MC2 hade obetydlig torr kontaktresistens (mycket ledande), även vid lågt kontakttryck och vid drift i olja var motståndet också lågt vilket innebär hög ledningsförmåga.

Turcon® MC1 är ett medelfyllt material för dynamiska applikationer som kräver medel till hög ledningsförmåga, medan Turcon® MC2 är ett högfyllt material för dynamiska applikationer som kräver hög ledningsförmåga.

För mer information eller högupplösta bilder, kontakta:
Ann-Marie RIngqvist – Marketing & Communications, Trelleborg Sealing Solutions Sweden AB
Epost: ann-marie.ringqvist@trelleborg.com
Om Trelleborg Sealing Solutions och Trelleborg Group
Trelleborg Sealing Solutions är en av världens ledande utvecklare, tillverkare o leverantör av precisionstätningar, bussningar och formgjutna polymerkomponenter. Affärsområdets fokus är att matcha de mest krävande behoven hos kunder inom flyg, fordon och generell industri och göra det lättare för kunder att uppnå kostnadseffektiva, hållbara lösningar. Det globala nätverket omfattar mer än 25 tillverkningsenheter och över 50 marknadsbolag. www.tss.trelleborg.com
Trelleborg är en världsledare inom specialutvecklade polymerlösningar som tätar, dämpar och skyddar kritiska applikationer i krävande miljöer. De innovativa lösningarna accelererar kundernas utveckling på ett hållbart sätt. Trelleborgkoncernen omsätter cirka 34 miljarder kronor och har verksamhet i ett 50-tal länder. Koncernen består av fem affärsområden: Trelleborg Coated Systems, Trelleborg Industrial Solutions, Trelleborg Offshore & Construction, Trelleborg Sealing Solutions och Trelleborg Wheel Systems. Trelleborgaktien har sedan 1964 varit noterad på börsen, och listas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. www.trelleborg.com
Contact information

Trelleborg Sealing Solutions Sweden AB

Mailing address
Box 5046
55005 Jönköping
Visiting address
Huskvarna­vägen 62
55005 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
VAT number:
556204-8370
Founded: 1980
Employees: 27
Trelleborg Sealing Solutions är en global utvecklare, tillverkare och leverantör av precisionstätningar, lager och formgjutna detaljer. Vår omfattande produktportfölj av tätningar i elastomerer, silikon, termoplaster, PTFE och kompositer omfattar tätningar till flygplan, specialtillverkade tätningar och packningar, hydrauliska kolv- och kolvstångstätningar, avstrykare och slitringar, komponenter i flytande silikon, mekaniska yttätningar, O-ringar, pneumatiska tätningar, tätningar för rotation, rör och slangar i silikon samt statiska tätningar.
Våra lösningar återfinns i applikationer inom ett stort antal marknadssegment:
• Flyg
• Lantbruk och skogsbruk
• Fordon
• Processindustri
• Entreprenad och gruvutrustning
• Livsmedelsindustri
• Medicinteknik
• Tillverknings- och maskinutrustning
• Marina lösningar
• Olja och gas
• Förnybar energi och kraftproduktion
• Sanitet och uppvärmning
• Halvledare

Vi är globala. På Trelleborg Sealing Solutions erbjuder vi våra kunder lokal teknisk kompetens och lokal kundservice i kombination med de unika resurser, erfarenheter och kompetenser som en global leverantör besitter. Våra 600 tekniker arbetar lokalt i 50 länder, över hela världen.
Vi är även stolta över att kunna erbjuda unika verktyg som gör arbetslivet enklare för våra kunder. Våra tjänster bidrar till att förenkla en lång rad processer, från applikations- och designsupport till anskaffning, tillverkning, montering och logistik.

Digitala verktyg: Vi erbjuder en rad digitala verktyg och mobila tjänster som gör det enklare för en konstruktör att välja rätt tätning. Följande digitala tjänster och mobila appar finns i vårt utbud:
• e-utbildning i tätningsteknik
• Materialsök och kemisk kompatibilitet
• O-ringsberäkning
• CAD-service
• Sealing Solutions Configurator
• e-katalog med en interaktiv tjänst för offerter
• Mobila appar för tekniker

Det svenska marknadsbolaget har 27 anställda och är strategiskt beläget i Jönköping sedan 1980.
Trelleborg Sealing Solutions är en verksamhet inom Trelleborg koncernen.


Trelleborg Sealing Solutions is a leading global supplier of polymer based critical sealing solutions deployed in demanding general industry, light vehicle and aerospace environments.

Our key industries include aerospace, automotive, machine tool & fluid power, off-hoghway, agriculture, construction, food & beverage, chemical processing, healthcare & medical, oil & gas, mining, alternative energy and marine.

Our product range includes hydraulic seals, pneumatic seals, radial oil seals, rotary seals and heavy duty seals, O-rings, seals for the the aerospace industry and a large range of static seals.

Our world renowed names are American Varisea, Busak+Shamban, Forsheda, Dowty Seals, GNL, Impervia, Nordex, Orkot, Palmer Chenard, Polypac, Rubore, SF Medical, Shamban, Silcotech, Skega, Stefa and Wills.
Our proprietary materials are HiMod®, Isolast®, Orkot®, Turcite®, Turcon®, Turel® and Zurcon®.

The Swedish marketing company is strategically situated in the Jönköping area since 1980. The company has 27 employees, including sales and application engineers.

Trelleborg Sealing Solutions is part of the Trelleborg Group.

The company's services/products

Products: Sealants & Packagings

Certifications

ISO 9001:2015 – ISO/TS 16949:2009

Contacts

Henrik Florby
036-34 15 18
070-775 22 33

Videos

Trelleborg Sealing Solutions - Your Partner for Sealing Technology

LATEST NEWS

- News from the industry
5/22/2020
Danska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
5/20/2020
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB Fransson
Advertisements