THURSDAY, JUNE 20 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Tips inför husvagns- och husbilssemestern

Att semestra i husbil eller i husvagn har blivit allt mer populärt men tyvärr kan drömmen om den perfekta ledigheten snabbt förvandlas till det motsatta.
Med hjälp av våra tips kan sommaren bli precis så härlig som du hade tänkt dig.

Många av dem som ger sig ut på vägarna i en husbil eller med en husvagn gör det för att få uppleva den totala friheten. Ingen oro för var man ska sova och inga krav på att man ska planera långt i förväg. Blir man sugen på att se något nytt är det bara att rulla vidare.

Andra gör tvärtom, parkerar på en favoritplats och stannar länge.

Oavsett vilket finns det en del risker med campingvagnar. Här kommer några tips för att sommaren ska bli både skön och säker.

Att bilen eller vagnen är besiktad är ett måste, och för husbilar gäller det att de ska in på kontroll med samma intervall som vanliga personbilar. Husvagnar däremot klassas som släpvagnar och ska besiktas vartannat år.

Utöver det är det viktigt att hålla koll på gasolutrustningen. Ett läckage medför en akut risk för brand och explosion, men en än större fara är att personer som är inne i vagnen riskerar att bli kolmonoxidförgiftade. Ett tillstånd som i allvarliga fall kan orsaka svåra skador och i värsta fall döden.

– Det finns inte längre något lagkrav på att man ska besikta gasolanläggningen, men jag rekommenderar alla att göra en kontroll varje år. Det är en liten kostnad för säkerhet och trygghet under resan, säger Johan Sundman, stationschef på Opus Bilprovning i Jönköping.

Den som har genomfört gasolkontroll hos Opus Bilprovning får ett protokoll där eventuella brister är noterade. Är allt godkänt får du även märket ”Genomförd Gasolkontroll” som sedan kan fästas på bilen eller vagnen. Vissa campingplatser ställer till och med krav att du har gjort kontrollen för att du ska vara välkommen som gäst hos dem.

Se även till att ha en gasolvarnare ombord. Med en sådan får du ett tidigt larm om att ett gasläckage har uppstått, vilket gör att du kan ta dig ut i friska luften innan det är för sent. När ni väl är ute i säkerhet är det bra att först slå av bilens motor och sedan stänga av ventilen till gasolutrustningen.

Tänk även på att räddningstjänsten inte är till mycket hjälp om det börjar brinna i en husbil eller husvagn, brandförloppet är ofta så intensivt att de inte hinner fram innan allt är nedbrunnet. För att få stopp på en brand bör du därför ha tillgång till både brandvarnare, brandsläckare och brandfilt.

Ett annat bekymmer är att husbilar och husvagnar ofta drabbas av fuktskador. Anledningen till det är att de har en rörlig kaross som utsätts för väldiga krängningar under färd, vilket gör att det lätt kan uppstå sprickor där vatten kan tränga in.

– I samband med att man besiktar bilen eller vagnen hos oss är det möjligt att till en låg extrakostnad även få ett fukttest utfört. Gör man det får man möjligheten att åtgärda problem innan skadorna blir för stora.

Innan du ger dig ut på semesterresan kan det vara klokt att väga husbilen eller husvagnen. Att åka för tungt lastad är inte bara farligt, det kan även leda till att du får böter om polisen stoppar dig. Många av Opus Bilprovnings anläggningar erbjuder den servicen, där är det även möjligt att göra garantitester för flera av marknadens vanligaste märken.

– Jag vill även uppmana alla som ger sig ut på vägarna i husbil att se till att lasten är ordentligt säkrad. Annars är risken stor för allvarliga personskador om bilen tvingas till en kraftig inbromsning eller om det sker en olycka, säger Johan Sundman.
Contact information
Mailing address
Skattegårds­vägen 122
16250 Vällingby
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
VAT number:
556865-1342
Founded: 2011
Employees: 556
Välkommen till Opus Bilprovning!

Opus Bilprovning finns på 92 platser från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Vi utför kontroll- och registreringsbesiktning på motor- och släpfordon (personbilar, lastbilar, bussar, husvagnar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar) samt kategori-3 fordon (grävmaskiner, lastmaskiner, grävlastare, teleskoptruckar och kranar).
Utöver den ordinarie kontrollbesiktningen erbjuder vi även fordonstester, slippa vänta-garantier och skräddarsydda företagslösningar.

Opus Bilprovning är det enda besiktningsföretaget i Sverige som klimatkompenserar hela verksamheten, till och med våra kunders resor till och från besiktningsstationen. Det betyder att du kan välja Opus Bilprovning med gott samvete när det är dags att boka besiktning.

Opus Bilprovning ingår i Opus Group AB (publ) som är ett bolag med stark tillväxt, noterat på Nasdaq (Stockholmsbörsen). Från och med januari 2018 består Opus av två divisioner – Vehicle Inspection och Intelligent Vehicle Support.
Opus är en ledande aktör på den internationella marknaden för fordonsbesiktning och support för avancerade fordon och hanterar årligen över 30 miljoner besiktningar världen över.
Bolaget har verksamhet i Europa, Nord-, Sydamerika, Asien och Australien och det totala antalet anställda uppgår till cirka 2 600.

Kontakta oss gärna på 0775-500 300, vi hjälper dig med rådgivning och tidsbokning för din besiktning.

Alla våra tjänster är 100% klimatkompenserade.

Certifications

ISO 14001:2015

Contacts

Rosén, Per Gotthard
0775-500300
Marika Ireblad
Communications/Marketing Manager
+46 10 804 99 21

Videos

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)
The Opus Way (svensk text)

LATEST NEWS

- News from the industry
6/17/2019
Ny undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
6/13/2019
Volvo Cars och Uber presenterar produktionsbil som är redo för självkörandeBrist på byggställningar bakom rekordförsäljningCEJNs snabbkopplingar med NFC-identifiering för motorprovningMora CNC har investerat i sin 5:e Biglia svarvSkanska säljer kontorsprojektet Juvelen i Uppsala till Vasakronan för drygt 560 miljoner kronor Söderberg & Haak växer med generalagentur för BomagAliaxis avyttrar sin keramiska verksamhet till kyocera fineceramicsNy Augmented Reality funktion i Solid Edge ger bättre visualisering av design och underlättar samarbeten.Rejlers flyttar in i Midrocs fastighet The Edge, MalmöMaskinia visar upp hela sitt breda sortimentVeras första uppdragKlart för byggstart av batterifabrikenFjärrstyrning av autonoma fordon möjligt tack vare 5G-nätetSnabbare fuktmätning underlättar handeln med trädbränsleBlåkläder producerar med hjälp av solenVolkswagen investerar i NorthvoltIT-säkerhet i industrinFem Instalcobolag i gemensamt uppdrag i VästeråsVälj säsongens hållbara och skönaste T-shirtsBella Hedbom från Einar Mattsson nominerad till Årets unga fastighetskvinna
6/12/2019
Nomo lanserar tillsammans med premiumtillverkaren NTN-SNR, KIZEI - det första plåttätade sfäriska rullagret på marknaden. ABB Azipod® elektriska framdrivningssystem kan spara 1,7 miljoner dollarVi söker en servicetekniker till VästkustenABS Wheels utökar serien med transportfälgar Här är nya BMW 3-serie Touring – snart som plug-in hybridSmart uppvärmning av bussar sparar energi motsvarande två vindkraftverk
Advertisements