LATEST NEWS

- News from the industry

Tibnor – en viktig kanal

För SSAB:s fossilfria stål i framtiden
2026 börjar SSAB leverera fossilfritt stål kommersiellt ut till marknaden. Då står också SSAB:s dotterbolag Tibnor redo att distribuera det till kunder i hela Norden. ”Tibnor är en mycket viktig kanal ut för SSAB på vår nordiska hemmamarknad”, säger Matts Nilsson, Head of Sales Sweden & Norway på SSAB Europe.

Stål är ett av vårt samhälles viktigaste material, men dessvärre är det även en av de största källorna till koldioxidutsläpp. Det vill SSAB ändra på och utvecklar därför ett helt fossilfritt stål, som är planerat att lanseras som en kommersiell produkt under 2026. Detta premiumstål tillverkas av vätgasreducerat järn och i stället för koldioxid blir biprodukten vatten.

– Vi förändrar sättet att tillverka stål i grunden, och det kommer att revolutionera hela branschen eftersom det eliminerar koldioxidutsläppen från ståltillverkningsprocessen, säger Matts Nilsson.

Lång relation med Tibnor
Men SSAB ändrar däremot inte sin grundstrategi. Den nordiska hemmamarknaden är fortfarande en viktig hörnsten och på den marknaden är Tibnor en viktig distributionskanal ut till små- och medelstora bygg- och industriföretag.

– Tibnor är en av SSAB:s viktiga kanaler för produkter på vår hemmamarknad. Vi har en lång relation och stor erfarenhet av tekniska samarbeten, inte minst när det handlar om att driva uppgradering och utveckla våra kunders produkter. Tack vare detta nära samarbete kan vi i framtiden få ut vårt fossilfria stål även till mindre och medelstora bolag i Norden och Baltikum, säger Matts Nilsson och tillägger att intresset för fossilfritt stål är mycket stort bland SSAB:s nordiska kunder.

– Många av våra kunder har insett hur det fossilfria stålet kan stärka deras konkurrenskraft och öka deras exportmöjligheter.

Hälften av Tibnors leveranser
Jonathan Nejman är inköps- och lagerstyrningschef på Tibnor. Han ser fram emot att distribuera SSAB:s fossilfria stål inom ett par års tid.

– Vi på Tibnor är mycket stolta och glada över att kunna vara med och bidra till omställningen av stålindustrin genom att göra SSAB:s fossilfria stål tillgängligt också för små och medelstora bygg- och verkstadsbolag.

SSAB:s stål står för cirka hälften av alla Tibnors leveranser till kund.

– Vi arbetar med att sänka koldioxidavtrycket i hela vårt produktsortiment. SSAB har en relativt koldioxideffektiv produktion redan idag men när det fossilfria stålet kommer blir det en game-changer, fortsätter Jonathan Nejman.

Minskat koldioxidavtryck på flera plan
Utöver samarbetet med SSAB kring distribution av det fossilfria stålet fokuserar Tibnor även på att minska sitt koldioxidavtryck från sina transporter.

– Alla interna transporter ska ha nollutsläpp 2030 och vi skärper utsläppskraven vid upphandling av utgående transporter, säger Jonathan Nejman och tillägger att en ökad fyllnadsgrad i bilarna också är prioriterat.

Nu ser han fram emot försäljningsstarten av SSAB:s fossilfria stål

– Vi är den naturliga kanalen ut för att förse Nordens och Baltikums små och medelstora industri- och byggföretag med fossilfritt stål när det blir tillgängligt. Det ser både vi och våra kunder fram emot!

För mer information, kontakta:
Jonathan Nejman
inköps- och lagerstyrningschef, Tibnor
010-484 00 48
jonathan.nejman@tibnor.com


Contact information
Mailing address
Sundbybergs­vägen 1
17173 Solna
Visiting address
Sundbybergs­vägen 1
17173 Solna
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556004-4447
Founded: 1976
Employees: 1000
Welcome to Tibnor AB

Tibnor supplies industry in the Nordic and Baltic countries with steel, metals and machining services. We are driven to make a difference for all our customers. Because we, just like them, must work harder, smarter and better to assert ourselves in global competition. As a modern distributor of steel and metals, we understand that our role extends beyond the delivery itself. We make a difference!

Welcome to contact us.

Certifications

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2008 – OHSAS 18001 – QS 9000 – SS-EN 1090-1:2009

Contacts

Tobias Frelsöy
Head of Marketing and Communication
010-484 00 00

Videos

The story of Tibnor

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning