LATEST NEWS

- News from the industry

Thea kan bli bäst i Sverige!

Yrkes-SM pågår mellan den 10–12 maj
Yrke-SM, där Swedol och TOOLS är engagerade, närmar sig med stormsteg. Träarbetaren Thea Urberg siktar på bucklan när hon ska testas i allt från att sätta upp dörrar till att gipsa en vägg.

I dagarna offentliggjordes namnen på de yrkeskunniga ungdomar som deltar i årets Yrkes-SM i Växjö. Bland namnen på de tävlande som representerar över 30 yrken, finns träarbetaren Thea Urberg. Det är första gången hon ställer upp i det stora tävlings- och utställningsevenemanget som är tillbaka efter en paus under pandemin.

– Det känns stort och lite nervöst, berättar Thea när Swedol ringer för att ta tempen på tävlingsnerverna.

Thea är 18 år och går sin sista termin på byggprogrammet med träinriktning i Åtvidaberg. Hon valde en praktisk inriktning för att hon gillar att göra saker med händerna, och hon sitter helst inte still.

– Vi har dessutom en härlig gemenskap i klassen där alla får synas och utvecklas, tillägger hon.

Under Yrkes-SM tävlar Thea tillsammans med klasskompisarna Simon Asklöf och Jakob Olsson. Alla tre blev utvalda tack vare goda resultat på ett teoriprov. Tillsammans kommer de ta sig an tävlingsgrenar som att gipsa väggar eller sätta upp panel. De tävlar mot sju andra lag inom träarbete, samtliga utrustade med verktyg från Swedol och TOOLS.

Thea känner sig redo att ta sig an utmaningen tack vare ett pågående projektarbete och det faktum att hon inte tävlar ensam.

– Vi håller på att bygga ett Attefallshus i skolan. På det viset har vi indirekt kunnat förbereda oss på flera moment. Under veckan kommer vi dessutom att hinna träna ännu mer. Sen är vi ju ett lag, vi kompletterar varandra.

Yrkes-SM pågår mellan den 10–12 maj. Det lag som vinner träkategorin kommer att bli en del av Yrkeslandslaget 2022, det vill säga den trupp som tävlar i Shanghai under oktober månad. Oavsett utgång för Thea, väntar en spännande och fullspäckad tid. Projektarbetet är snart klart, studenten närmar sig och i veckan väntar ett minst sagt spännande anställningsbesked.

Om Yrkes-SM

Var: Arenastaden i Växjö

När: 10-12 maj 2022

Vad: Yrkes-SM arrangeras av Worldskills Sweden och är ett tävlings- och uppvisningsarrangemang som sker vartannat år. Under tre dagar tävlar Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett antal olika yrken. Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa att tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.

Swedol och TOOLS har ett samarbete med Byggbranschens Yrkesnämnd och sponsrar därigenom deltagarna inom kategorierna Träarbetare, Murare, Plattsättare och Maskinförare

Fullständig lista på alla deltagare som Swedol och TOOLS sponsrar:

Träarbetare

Består av sju tre personers lag och medaljer blir Guld: 3 st, Silver 3 st och Brons 3 st, 21 st diplom
Namn Skola/Företag
August Bengtsson Haganäs
Rama Alwazir Haganäs
Sixten Dehman Johansson Haganäs
Simon Asklöf Faxetten Åtvidaberg
Jakob Olsson Faxetten Åtvidaberg
Thea Urberg Faxetten Åtvidaberg
Victor Adamsson De la Gardie
Disa Sixtensson De la Gardie
Oliwer Samuelsson De la Gardie
Rasmus Mattsson Hushagsgymnasiet
Fanny Hellström Hushagsgymnasiet
Emil Masgård Hushagsgymnasiet
Fanny Gustafsson KTC, Katrineholm
Linton Halén KTC, Katrineholm
Albin Andersson KTC, Katrineholm
Albin Dahlberg Ösby naturbruk, Sala
Fredrik Lyckman Ösby naturbruk, Sala
Rebecka Johansson Ösby naturbruk, Sala
Dan Ring Ösby naturbruk
Elvira Viklund Strömbacka
Leo Markstedt Strömbacka
Martin Isaksson Strömbacka

Murare

Medaljer: 1 guld, 2 silver och 3 brons, 4 diplom
Namn Skola/Företag
Hugo Hedberg Tullängsgymnasiet
Hannes Pettersson Puts och Tegel
Mikiale (Micke) Hadish Ösby naturbruk
Edvin Lundström Strömbacka


Plattsättare

Medaljer: 1 guld, 2 silver och 3 brons, 4 diplom
Namn Skola/Företag
Frida Malm Hortlax Plattsättning

Horvath Evelyné
Praktiska
Vidar Lindell Ösby naturbruk, Sala
Lukas Brännström Kakelfixaren Piteå

Maskinförare

Medaljer: 1 guld, 1 silver och 1 brons, 15 st diplom
Namn Skola/Företag
Lucas Helin Gymnasium Skövde Kavelbro
Fabian Mårtensson Malenagymnasiet
Casper Cederborg Nifsarpskolan
Emil Jarnlid Herrgårdsgymnasiet
Oscar Sundqvist Anderstorpsgymnasiet
Gustav Andersson Hushagsgymnasiet
Karl Nilsson Wendesgymnasiet
Gustaf Tor Tullängsgymnasiet
William Pouno Björknäsgymnasiet
Linus Olsson Bromangymnasiet
William Norgren Liljaskolan
Edwin Martinsson Peder skrivares skola
Kevin Lamner Upplandsbrogymnasiet
Arvid Lilja Sunnerbogymnasiet
Sebastian Hansson Bräckegymnasiet

Kontaktuppgifter:

Linda Jacobsson
Nordic Marketing Manager +46 70 5195450
linda.jacobsson@alligo.com

Swedol och TOOLS är en del av Alligo, en ledande aktör inom arbetskläder, personligt skydd, verktyg och förnödenheter i Norden. Koncernen omsätter cirka 8,5 miljarder SEK per år och har omkring 2 300 anställda. Alligo AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm sedan juni 2017. Läs mer på www.alligo.com

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation