Teknik med nålspetsprecision - industritorget.com
WEDNESDAY, MAY 27 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Teknik med nålspetsprecision

Noggrannhet i högsta klass, kan bara utföras med rätt mätkomponenter.
Medan många tekniska funktioner kan komma undan med viss grad av tolerans, behöver vissa tillämpningar precision och noggrannhet i högsta klass. Detta kan bara utföras med rätt mätkomponenter, säger Marcus Schneck, VD för norelem, och förklarar närmare:

Vad är teknik? De flesta skulle troligen beskriva teknik som att tillverka saker, få saker och ting att fungera samt göra jobbet bättre

Det betyder att ingenjörer är en samling innovatörer, problemlösare och konstruktörer. Förmodligen utmärker sig en bra ingenjör såsom en som kontinuerligt söker att förbättra och aldrig nöjer sig med status quo.

Självklart är sökandet efter bättre lösningar välkomna, eftersom det inte går att göra progression utan detta. Det som ofta gör det möjligt för ingenjörer att experimentera är att ingenjörsvetenskap inte är exakt vetenskap - grader av toleranser kan utnyttjas, metoder kan skilja sig och kreativitet kan introduceras.

Till exempel kan klämning och positionering göras på många olika sätt, från klämskruvar till indexeringsklämmor, magnetiska klämkulor till kamskruvar - alla är perfekt genomförbara arbetsmetoder. Vissa är mer effektiva än andra, men det beror på den aktuella uppgiften.

Det finns emellertid otvetydigt tekniska ämnen som kräver precision och noggrannhet. Ta bilbälten som exempel. De flesta moderna säkerhetsbälten bygger på fjäderbelastade rullar som kallas »retraktorer». Dessa är utrustade med tröghetsrullar som hindrar bältet från att sträcka ut rullen under kraftig retardation, t.ex. i en kraschsituation eller vid skarp inbromsning. För att sätta i bältet måste tänderna på retraktorsystemet vara exakt konstruerade. Annars låser inte säkerhetsbältet.

Inuti dessa mekanismer finns missionskritiska dimensioner. Om de inte bearbetas och mäts korrekt kan liv stå på spel.

På samma sätt måste flyg- och tillverkningstillämpningar nå denna nivå av noggrannhet. Om precisionen inte uppnås måste komponenter kasseras eller så kan de fallera. Detta leder sedan till stillestånd, projektfördröjningar, onödigt underhåll och slutligen ökade kostnader.

För att mäta delar noggrant måste utvecklare välja tillgängliga mätverktyg med förnuft, vilken noggrannhet som de kan mäta och deras användningsområden.

För tillverkningsindustrin och laboratorieverksamheten är laxstjärtsformade slidstyrningar, likt de som erbjuds av norelem, den enklaste typen av linjär styrning för bättre positioneringsnoggrannhet. De har en laxstjärtformad kanal (därav namnet) som används för att låsa de linjära skenorna och tillåta rörelse längs kanalen.

I laxstjärtsformade slidstyrningar kommer den rörliga komponenten i direkt kontakt med lasten, och slidstyrningens yta är normalt större än den hos en kullager-eller rullagerbaserad linjärstyrning. Därför är laxstjärtsformade slidstyrningar lämpligare för att hålla tyngre laster.

På grund av sin design ger de en jämn, linjär rörelse utan risk för backlash, vilket är avgörande för snabb och effektiv positionering. Som sådana är de ett perfekt komplement till en mängd olika maskiner, optiska apparater och mätinstrument.

Bland fördelarna med dessa mångsidiga produkter är exakt justering av bearbetningsenheter, mätkameror, speglar, mikroskop och laserhuvuden. De kan också användas för att finjustera lödnings-, plasma- och svetshuvuden och att fokusera brännmunstycken.

Laxstjärtsformade slidstyrningar är också anpassningsbara när mer komplex positionering krävs. Med fästskruvar kan de snabbt och enkelt kombineras för att bilda korsbord.

Huvudsakligen används dessa komponenter inom tillverknings- och laboratorieindustrin eftersom de är hållbara och kan ge enkel rörelse under långa perioder utan att behöva underhåll. Faktum är att norelems laxstjärtsformade slidstyrningar har en livslängd på upp till 1 miljon slag.

Det kan betonas att laxstjärtsformade slidstyrningar kan användas i kombination med mikrometerspindlar och handhjul för ännu mer noggrannhet. I kombination med mikrometerspindeln är det möjligt att flytta den rörliga komponenten på styrningen i steg om 0,02 mm.

Vid mätning och provning av utrustning, eller placering av komponenter på verktygsmaskiner, hanteringssystem eller jiggar är positioneringssteg med elektroniska positionsindikatorer ofta bäst på grund av sina spellösa styrningar.

Positioneringssteg (även känt som positioneringsbord) kan placera komponenter, stopp, sensorer, gränsbrytare, gripare eller kameror på nära hundradels millimeter. Versioner med elektroniska positionsindikatorer gynnar också konstruktörer genom att de kommer med stora LCD-skärmar, vilket gör att tekniker kan läsa mätningarna snabbt och tydligt och effektivisera. Displaynoggrannheten är på 0,01 mm.

Dessutom kan norelems positioneringsbord, återställning, kedjedimension och offsetinställningar hanteras via knapparna på positionsindikatorn medan batterilivslängden är upp till 2 år.

Positioneringsborden ger inte bara noggrann mätning, utan de är också modulära. Korsbord, lyftbord och rotationspositioner av samma storlek kan kombineras för att mäta olika axialer.

Medan ena sidan av ingenjörsvetenskap handlar om kreativitet och tänkande utanför boxen kräver precisionssidan av konstruktionen snabbhet och noggrannhet. Ingenjörer måste kunna mäta och positionera effektivt och noggrant för att möjliggöra bättre produktivitet.

För mer information om norelem och dess utbud av mätkomponenter, besök www.norelem.se

LATEST NEWS

- News from the industry
5/20/2020
Mätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapport
Advertisements