SATURDAY, SEPTEMBER 21 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Sydvatten inviger ny råvattenledning och stänger av pump efter 20 år i drift

Per Johansson, produktionschef på Ringsjöverket, stänger av pumpen som varit i drift i över 20 år. Foto: Sydvatten
Idag släpptes vattnet på i den nya råvattenledning som byggts mellan Bolmentunnelns mynning och Ringsjöverket. Ledningen har byggts för att skapa redundans och leveranssäkerhet till de 500 000 Skåningar som får vatten från sjön Bolmen. Vattnet i den nya ledningen rinner med självfall vilket innebär att Sydvatten kan stänga av en pump som varit i drift dygnet runt i över 20 år. Energibesparingen för pumpavstängningen motsvarar 2,5 miljoner kilowattimmar och 2 miljoner kronor/år.

”Den nya råvattenledningen är ett led i en omfattande översyn av Sydvattens totala produktions- och kapacitetsmöjligheter. Vi bygger för framtiden och för att säkerställa att västra Skånes befolkning även i framtiden ska känna sig trygga med att deras kranvatten håller högsta kvalitet” säger Jörgen Johansson, VD på Sydvatten.

Den 2,5 mil långa råvattenledningen är ett av Sydvattens största projekt. Ledningen korsar 20 vattendrag och 10 vägar. Runt 60 markägare har berörts av arbetat och stor hänsyn har tagits till hur ledningen skulle dras för att påverkan på markerna skulle bli så liten som möjligt. Det har krävts ett hundratal myndighetsprövningar längs sträckningen - kring fornminne, biotopskydd, artskydd med mera.

”Det känns härligt att vi kan ta ledningen i drift efter drygt tre års byggtid. Två riktigt stora utmaningar har varit att korsa Rönne å och Södra stambanan.” säger Lars Balkfors, projektledare på Sydvatten.

Syftet är att komplettera den råvattenledning som sedan 1987 leder Bolmenvatten från Bolmentunnelns slut vidare till Ringsjöverket. Den befintliga ledningen försörjer en halv miljon människor men det har saknats redundans. Den gamla ledningen har nu dubblerats för att förbättra driftsäkerheten. Den nya råvattenledningen möjliggör även för bolaget att i framtiden leda Bolmenvatten till Vombverket för att ytterligare stärka redundans och driftsäkerhet i det regionala försörjningssystemet. Råvattenledningen har byggts som ett partneringprojekt mellan Sydvatten och entreprenören PEAB.

Att bygga råvattenledningen med självfall var en självklarhet i planeringen av ledningen. Energibesparingen på 2,5 miljoner kilowattimmar följer Sydvattens strategiska hållbarhetsplan där en viktig del är att bygga hållbart för att skapa förutsättningar för nästa generation.

För mer information vänligen kontakta

Sandra Nordström, kommunikatör, sandra.nordstrom@sydvatten.se / 010-515 10 13

Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 900 000 invånare i Skåne. Bolaget bildades 1966 och är i dag en av Sveriges största dricksvattenproducenter. Sydvatten äger och driver Bolmentunneln, de två vattenverken Ringsjöverket och Vombverket samt huvudledningssystemet för distributionen av dricksvatten. Genom samarbetet i Sydvatten kan de 17 delägarkommunerna garantera sina invånare, skolor, sjukhus och företag en säker, hållbar och kostnadseffektiv dricksvattenförsörjning.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/12/2019
ITU-programmet får vara kvarTobias Håkansson blir ny regionchef för distrikt ÖresundHager har förstärkt försäljningsteamet i väst med ett par strategiskt viktiga rekryteringarNy undersökning från LTH visarPatrik Settlin utses till ny vd för LitiumPSA:s el- och hybridoffensiv – de första svenska priserna klaraHenkel Norden inleder samarbete med KW PartsKonjunkturvändningen är näraKlimatomställning och kompetensförsörjning i höstens regeringsförklaringAirmees cargocyklar breder ut sig över Stockholm Ökad automation och digitalisering med hjälp från Prevas och RobotlyftetABB inleder byggnation av ny robotfabrik i ShanghaiNy varumärkesprofil för Volkswagen TransportbilarIAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
9/11/2019
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
9/10/2019
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
9/9/2019
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationer
Advertisements