SUNDAY, JULY 21 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Sveriges regering saknar nationella mål för minskad klimatpåverkan när det gäller spillolja.

Naturvårdsverket säger att det inte finns nationellt antagna mål för spilloljor (rörande återvinning/ regenerering) varken hos Naturvårdsverket eller Regeringskansliet, trots att Sverige år 2004 fälldes i EU-domstolen.
De hänvisar till statistik för insamling av spillolja där ingen vet andelen återvunnen spillolja för de +157 000 ton som samlats in (se bifogad bild). Tvärtom säger de att det mesta verkar har gått till så kallad förbehandling. Det betyder i klartext att spilloljan konverteras till eldningsolja istället för att regenereras till ny basolja som sparar koldioxidutsläpp och skapar en cirkulär livscykel för den fossila råvaran. Industrin har historiskt använt spillolja som energiråvara för tillverkningen av bland annat cement.

Miljöministern om klimathotet
Varje år dör 7 600 personer i förtid på grund av luftföroreningar i Sverige. Luftföroreningar är också temat för Världsmiljödagen. - Får vi bort fossila bränslen blir luften renare. Det är helt livsavgörande, säger klimatminister Isabella Lövin, MP, till Expressen TV den 5 juni, 2019.

Oljebolag och avfallsföretag har ett finger med i spelet
Affärstidningen Forbes hänvisar till en rapport från InfluenceMap som säger att de stora oljebolagen aktivt motverkar klimatförbättrande åtgärder (se bifogad länk till artikeln samt översättning i PDF). Flera av oljebolagen, avfallsföretagen och bilverkstäder sätter även de plånboken före klimathotet eftersom spillolja som skickas till förbränning kan ge en intäkt på cirka 30 öre per liter jämfört en kostnad på 80 öre litern för re-generering. Det är alltså mångmiljonbelopp det handlar om på avfalls- och återvinningsområdet.

EUs planering kring spillolja och klimatpåverkan siktar på 2022
Inom EU antogs revideringar av den gemensamma avfallslagstiftningen i juni 2018. EU:s medlemsländer arbetar nu med att införa revideringarna på nationell nivå och det arbetet ska vara klart till 5 juli 2020, säger Naturvårdsverket.

I de revideringar som EU beslutade om, ingår en årlig rapportering för spilloljor, första referensåret ska vara 2020 och den ska rapporteras av medlemsländerna senast 18 månader efter avslutat referensår (första rapporteringen kommer därför ske senast juni 2022).

Utifrån den rapporteringen ska EU-kommissionen se över möjligheten för att ta fram ett gemensamt EU mål för spilloljor och regenerering.

Idag tar Naturvårdsverket fram statistik om uppkomna mängder avfallsoljor i Sverige samt statistik om behandling av avfallsoljor i Sverige (se bifogad länk).

- Men redan i april 2001 (alltså för 18 år sedan) utfärdade EU en varning till Sverige som följdes upp med hot om att dra Sverige inför EU-domstolen om inte åtgärder för ökad re-generering vidtogs, säger Jonas Udd på Midland. År 2004 fälldes Sverige i EU-domstolen. Domstolen godtog inte regeringens försvar att man håller på att överväga på vilket sätt spilloljan ska kunna återvinnas. Dåvarande EU-miljökommissionär Margot Wallström anmälde Sverige till domstolen eftersom ingen spillolja återvanns i Sverige mellan 1995 och 2000.

Midland arbetar vidare med re-genering och CO2-reduktion
Midland AB fattade redan vid bolagets start i Sverige år 2004 ett strategisk beslut om att re-generera all insamlad spillolja från samtliga bilverkstadskunder. Det sker idag i samarbete med Ragnsells. Samtliga verkstadskunder certifieras skriftligen. Midland betalar för både insamling och re-generering av spilloljan trots att den via förbränning skulle kunna generera en intäkt för Midland. Spilloljan re-genereras huvudsakligen vid återvinningsraffinaderierna Alta-Vista och Puraglobe i Tyskland. Puraglobe ensamt, har ett resultat på mer än 1,3 miljoner ton minskade utsläpp av koldioxid.

- Puraglobe och Midland är övertygade om att re-generering av spillolja är mer lönsamt jämfört förbränning eftersom spillolja som råvara kommer bli mer värdefull över tid. Värdeutvecklingen hänger även samman med teknikutvecklingen. Puraglobes tekniknivå producerar redan idag basolja i grupp III. Den klarar kvalitativt de tekniska kraven för produktion av moderna motoroljor, säger Jonas Udd på Midland.

LATEST NEWS

- News from the industry
7/5/2019
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
7/4/2019
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
7/3/2019
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
7/2/2019
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
7/1/2019
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Advertisements