LATEST NEWS

- News from the industry

Studie från Vertiv definierar standardmodeller för edge-infrastruktur

Nya modeller som ska sänka kostnader och effektivisera införande
Vertiv, en global leverantör av kritisk digital infrastruktur och kontinuitetslösningar, meddelar idag resultaten från en djupstudie som identifierar modeller för edge-infrastruktur. Resultatet ska underlätta för organisationer som vill göra en förflyttning mot standardiserade tillämpningar av edge-computing och har som syfte att sänka kostnader och tidsåtgång för detta.

Rapporten Edge Archetypes 2.0: Deployment-Ready Edge Infrastructure Models bygger på de numera vedertagna arketyper och taxonomi för edge som Vertiv introducerade på marknaden 2018. I den nya studien kategoriseras fyra edge-miljöer baserat på bland annat följande: plats och extern miljö, antal rack, strömbehov och tillgänglighet, kapacitet för enskilda användare, passiv infrastruktur, leverantör av edge-infrastruktur och antalet platser.

• Device Edge: Datorn befinner sig vid själva slutenheten, antingen inbyggd eller direkt ansluten till enheten, som till exempel på AR/VR-enheter eller smarta trafikljus.
• Micro Edge: Mindre, fristående lösningar som kan variera i storlek från en eller två servrar upp till fyra rack. Den kan placeras hos företaget eller en operatör.
• Distributed Edge Data Center: Dessa återfinns i ett lokalt datacenter, mindre, distribuerat datacenter, samlokaliserat hos operatör eller regionalt. De är vanliga inom tillverkning, telekom, hälso- och sjukvården samt i tillämpningar för smarta städer.
• Regional Edge Data Center: Datacenter placerade utanför ordinarie hubbar. Ofta är de dedikerade för datainfrastruktur och har hög säkerhet och tillgänglighet. De är vanliga inom retail-applikationer och fungerar som mellanstationer.

Den introduktionen av arketyper för edge som skedde för tre år sedan ökade branschens förståelse av edge. Det var första gången det gjordes ett formellt försök att gruppera edge-tillämpningar på ett sätt som kunde hjälpa företag att slippa uppfinna hjulet vid varje edge-projekt. Sedan dess har olika organisationer och branschaktörer samarbetat parallellt, ofta med Vertive som partner, för att skapa standardprocesser och tekniker med syfte att öka både förståelsen av edge och dess effektivitet. De nya modellerna för edge-infrastruktur utgör ett logiskt nästa steg i detta pågående arbete.

“I takt med att edge mognar, tillämpningarna sprids och blir mer sofistikerade, behövs modeller för infrastrukturen. Det är nödvändigt för att kunna standardisera utrustning och design som gör edge effektiv, sänker kostnaderna och kortar tiden för införande, säger Martin Olsen, global vice president, edge strategy and transformation på Vertiv. “Edge-miljöer kommer att fortsätta kräva viss anpassning för att möta specifika användarbehov, men med dessa modeller kan en mängd fundamentala beslut rationaliseras och det blir möjligt att replikera lösningar, något som varit mycket efterlängtat. Vår studie är också särskilt nyttig för kravställarna.”

Studien, som har tagits fram med stöd av analysföretaget STL Partners, visar att edge-miljöer kommer att behöva förbättras med hänsyn till ett antal faktorer som till exempel miljö, användarfall, tekniskt arv, säkerhet och underhåll, företagets datacenter och kommunikation. Modellerna för edge-infrastruktur utgör därmed ett ramverk som möjliggör sådana åtgärder, samtidigt som de inte minskar modellernas standardiseringsfördelar.

“Genom att anamma de fyra infrastrukturmodellerna kan de som arbetar med edge uppnå en hel mängd fördelar, allt från snabbare marknadsintroduktioner till att sätta upp nya miljöer, säger Dalia Adib, director, consulting och edge computing practice lead, STL Partners. “Edge-marknaden är nu under stark tillväxt och det kan bara stöttas upp genom en viss grad av standardisering för att beskriva edge.”

Rapporten granskar även kravställning på edge-infrastruktur inom ett antal vertikaler, bland andra tillverkning, retail och telekom, och ställer samman de infrastrukturmodeller för edge som efterfrågas där. Dessutom ger rapporten rekommendationer till företag som ska använda och leverantörer av edge-infrastruktur.

Vertiv har slutligen tagit fram ett online-verktyg för att hjälpa kunder, partners och andra i valet av rätt infrastruktur för deras planerade applikationer. Rapporten och verktyget finns här.

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Zeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB