MONDAY, FEBRUARY 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Storsatsning på att anställa fler kvinnor i byggbranschen

Det har nog inte undgått många att kvinnor, och ickebinära, är underrepresenterade i bygg- och anläggningsbranschen.
Om vi går till statistiken är det faktiskt färre än en av tio kvinnor som arbetar inom branschen. Teknikhögskolan vill med näringslivet förändra den rådande bilden av branschen och arbetar för att alla ska ha möjlighet att jobba med det de har intresse för och tycker är roligt, oavsett kön.

Vi har pratat med representanter från Per Jacobsson Byggnads AB, Erlandsson Bygg och Sveriges Byggindustrier om den, idag mansdominerade byggbranschen. Dessa företag sitter även med i ledningsgruppen för Teknikhögskolans yrkeshögskoleutbildning Bygg- och anläggningsledare i Uddevalla.

Jag har arbetat i många miljöer, kvinnorepresenterade och mixade, kommunalt och privatägda företag. Min slutsats är att de mansdominerade arbetsplatserna kommit mycket längre i detta än de andra (med arbetet mot diskriminering). Jag har haft förmånen att arbeta med företagsledare som ser allas lika värde och inte begränsningar. Företagare som står upp för sin personal om de blir orättvist behandlade av kollegor eller kunder/beställare. Företagare som ställer samma krav oavsett kön.

– Kvinnlig medarbetare på Per Jacobsson Byggnads AB.
Byggbranschen är ständigt växande och i behov av fler utbildade medarbetare. Regeringen satsar på att få in fler kvinnor i branschen och deras mål är att minst 25 % av de som nyanställs år 2030 är just kvinnor. Att det satsas på att utbilda fler inom bygg- och anläggning märks också av i antalet beviljade yrkeshögskoleutbildningar.

– Vi på Per Jacobsson tycker att branschen behöver fler kvinnor. I alla branscher behöver man en mix av olika individer och byggbranschen är inget undantag, menar representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Mångfald inom ett yrke och en bra arbetsmiljö är oerhört viktigt för trivseln på sin arbetsplats. ”(...) det finns många kvinnor som är intresserade av att jobba i branschen om bara arbetsmiljön tas på allvar”, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, i ett pressmeddelande tidigare i år. Situationen inom byggbranschen har en lång historia som kan vara problematisk, men arbetet för en jämställd och bra arbetsmiljö är igång och fortsätter.

– Branschen har kommit långt i arbetet mot diskriminering och särbehandling. Vi tror att man har varit för dålig att marknadsföra sig som en arbetsgivare med jämlikhet. Jämlikhet i den benämningen att man ser medarbetarnas styrkor och svagheter och använder dem på bästa sätt.

Branschen är rolig och har en gedigen historia som man ska veta om, men också dra nytta av. Den har utvecklats och är inte så olik övriga branscher, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

Dan-Axel Rosendal, som läst Bygg- och anläggningsledare hos Teknikhögskolan, arbetar numera som platschef på Erlandsson Bygg. Han håller med om att vi måste öppna upp dialogen än mer och visa att branschen varmt välkomnar mångfald, att det är kunskapen som spelar roll – något som bland annat hans arbetsgivare arbetar framgångsrikt med.

– När kvinnor tagit klivet in i branschen är det viktigt att arbetet med jämställdhet fortsätter, att man blir sedd och respekterad utifrån sin kunskap, inte utifrån kön.

– Trots att det idag är en mansdominerad bransch så finns det många byggföretag som önskar sig en större mångfald, säger Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier och fortsätter:

– Byggbranschen i Sverige är i topp när det gäller säkerhet på arbetsplatsen. Att arbeta i byggbranschen är utvecklande och spännande, det händer ständigt nya saker och man får se många platser. I byggbranschen får man också direkt resultat på det man är med och skapar. Inom branschen finns dessutom en otrolig mängd olika yrken – allt ifrån snickare, plattsättare, takläggare till kvalitet- och miljösamordnare, projektör, arbetschef samt många, många fler!

– För alla som vill in i branschen är det viktigt att veta att man är mycket välkommen. Alla yrken har en startsträcka och vi alla är nybörjare i starten, det kan ta tid att lära känna sin nya bransch men det är värt det, säger representanter från Per Jacobsson Byggnads AB.

De fortsätter:
– Man ska veta om att branschen är oerhört flexibel och passar personer som tycker om att arbeta med olika arbetsuppgifter och det finns stora utrymmen att utvecklas. Tillsammans skapar vi en bra arbetsplats och det ska alltid finnas rum för förändringar och förbättringar.

Det finns även nätverk, speciellt riktade för kvinnor, som man kan medverka i för gemenskap, affärsmässighet och karriär; Byggare Berit, Isabellestipendiet och Näta.

Representanter från Per Jacobsson Byggnads AB menar att det är viktigt att få in fler kvinnor så att det blir en mix av personer inom branschen. Hela samhället behöver mixen för bland annat arbetsmiljön, då klimatet blir annorlunda och bättre med en bredare arbetskraft.

Pernilla Irewährn, verksamhetschef på Sveriges Byggindustrier håller med och menar på att företag som rekryterat kvinnor med syftet att öka mångfalden har upplevt ett ändrat arbetssätt som främjar användningen av bland annat lyfthjälpmedel för samtliga anställda. Även att tonen och samtalsklimatet justerats till att vara mer tolerant och tillmötesgående, vilket uppfattats positivt av alla på arbetsplatsen.

– Det är också så att enskilda företag som såväl branschen måste hänga med när världen förändras och nya framsteg och utveckling sker i högre grad när man har en större variation av tankar och idéer att tillgå. Helt enkelt: skall vi bygga mer måste vara fler!

Susanna Petersson
Marknadschef
susanna.petersson@plushogskolan.se
08-549 013 17
2/13/2019
Hur utreder man klagomål på inomhusklimatet? Framgångsrik jobbmässa för unga på Svenska MässanStrands i nytt samarbete – med rallystjärnaParker Hannifin lanserar externt övervakad pneumatisk säkerhetsventil för nödstopp och systemfelEngcons slanglösa modulsystem och högflödessvivel är klara för serieleveransROBOYAGI - Klassledande robotprestanda från RYOBI Focus Nordic går på djupet med ny drönaragenturStarkt resultat för Fortnox 2018BMW M tar mark med helt nya X-modellerTekniska museet och Stora Enso bygger Stockholms smartaste byggnad i träStark rekrytering till Assemblin ElNy skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrinRenault F1 Team – 2019Varning: ta det lugnt på sportlovsvägarnaRebl Industries flyttar in i Gothia Science Park
2/12/2019
Ny överenskommelse ska ge fler jobb inom byggsektornStororder när Spring Systems fortsätter växaExakt temperaturmätning med JUMO dTRANS T06Dematek levererar unik kran till världens modernaste forskningsanläggningVåra utbildningar 2019Hultafors 2.40 tumstock FSC®-certifieradArbetet med nästa generations smarta elmätare påbörjatStål & Hyr och Renta går samman med JRent i JönköpingHitachis kundtidning – nytt nummer uteBMW kör ifrån inom elektrifierad och självkörande mobilitetCarina Ståhl utses till ny VD i trähustillverkaren Sizes WorksWebbaserad Säker Vatten-utbildning för VS-projektörerGregor Rolski blir chef för Tyréns verksamhet i ÖsteuropaStora fördelar med att implementera AI-lösningarNy lösning för slipning av hörn Professionell IT-kyla för serverrum och teknikrumLVD erbjuder ny automation till Phoenix fiberlaser i storformatSäkert halkskydd, lika aktuellt året omSka få 3D-printing i Mellansverige att lyftaEtt whitepaper om energieffektivare värmedistribution med PUR-skumsisolerad kulvert Ny digital plattform håller koll på kostnaderna under byggprojektet
2/11/2019
Provkörning och premiärvisning av Volvo Dig Assist under Rally SwedenNCC bygger arbetstunnlar till nya tunnelbananFörslutning med unik historiaCygate vinnare av Volvo car group/Volvo cars quality excellence awardNya Opel Corsa tar toppteknologier till småbilssegmentetAPM Terminals driver aktivt miljöförbättringar - för en hållbar framtidÅrets vinnare av Quality Innovation Award inger stort framtidshoppKlarar du 90 dagar utan bil?Kraftigt förbättrade parametrar för hållbara transporterNy utmärkelse för skogsvård delas ut på SkogsElmia 100 % förnybar energi till Wibax terminalerNy vd för Förpacknings- och TidningsinsamlingenUpplands Motor har utsetts till årets återförsäljare av elbilarHållbar cement- och kalkproduktion i fokus för ny centrumbildningSvenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019IT och ”Enterprise Mobility” i byggbransch och infrastrukturBehåll säkerheten, även vid arbete på distans!Hela produktionskedjan under ett tak när Industrimässorna arrangerades på Malmömässan
2/8/2019
Kör säkert på sportlovetNCC bygger parkeringshus för över 400 bilar i VästeråsTvå dagar fyllda av nyheter, inspiration och framtidsspaningStark ekonomi möjliggör viktiga framtidssatsningarSlangExpress har växlat upp i KarlskronaMAN Truck & Bus Sverige AB förstärker försäljningsorganisationen Dags för Dalarna att utse Årets dalakraft!Ett hållbart och giftfritt byggande – så når vi dit
Advertisements