LATEST NEWS

- News from the industry

Stora Enso och Pulpex samarbetar för industriell produktion av fiberbaserade flaskor

Stora Enso och förpackningsteknikföretaget Pulpex ingår samarbete för att industrialisera produktionen av miljövänliga pappersflaskor och -behållare av träfibermassa.
De förnybara produkterna möjliggör ett alternativ till PET-plast och glas. Det exklusiva samarbetet drar nytta av Stora Ensos teknologi inom formpressad fiber och möjligheten att konvertera slutprodukter i industriell skala.

Samarbetsavtalet har slutits exklusivt mellan Stora Enso och Pulpex, ett företag inom hållbar förpackningsteknik grundat av Diageo (producenten av Johnnie Walker, Smirnoff och Guinness) och Pilot Lite (ett Venture Management-bolag). Målet med samarbetet är storskalig industriell produktion av pappersflaskor och -behållare som är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. Flaskor och behållare tillverkade av formpressad fibermassa från hållbara källor medför ett avsevärt lägre klimatavtryck jämfört med glas och PET. En formpressad fiber-produkt tillverkas genom att olika typer av träfibermassa maskinpressas till en tredimensionell form. Just nu fokuserar samarbetet på att utveckla en snabb produktionslinje som förväntas kunna driftsättas under 2022.

”Vi ser stor potential i att kunna kombinera Pulpex kompetens inom produktutveckling med våra möjligheter till industriell produktion, säger Sohrab Kazemahvazi, SVP Formed Fiber på Stora Enso. ”Det här samarbetet är ett viktigt steg för att kunna lansera ett hållbart alternativ till flaskor och behållare i plast, med samma användaregenskaper som traditionella dryckesförpackningar.”

Med hjälp av Stora Ensos formpressade fiber-material kommer Pulpex att producera pappersflaskor för en mängd globala varumärken inom flera olika användningsområden. Sådana användningsområden kan inkludera hushålls- och hygienprodukter, drycker med och utan alkohol, samt flytande livsmedel. All Stora Ensos träfibermassa kommer från hållbara, certifierade källor. Pulpex-flaskan går att anpassa med hjälp av gravering, etikettering och tryck baserat på enskilda varumärkens behov. Den kan även integreras i förpackningstillverkares befintliga infrastruktur för fyllning.

”Vi är mycket glada över att ha Stora Enso ombord och ser fram emot att utnyttja de konkreta fördelarna med vårt samarbete. Det kommer verkligen att gynna oss under de kommande månadernas arbete med att göra våra nya, snabba produktionslinjer tillgängliga för alla våra partners”, säger Scott Winston, Director, Pulpex Limited.

Den globala dryckesförpackningsmarknaden uppgår till runt 117 miljarder USD, och beräknas växa med 4,5 % och nå upp till 170 miljarder USD år 2027. Globalt sett ökar plastförpackningarna för närvarande med i genomsnitt 5 % per år och utgör runt 40 % av världens dryckesförpackningar. I EU och USA samlas i dag endast cirka 30–40 % av alla plastflaskor in för återvinning. För papper och kartong ligger genomsnittet för återvinning däremot närmare 80 %, något högre än för glas och aluminium (75–80 %).

Pulpex Limited (www.pulpex.com) är ett nytt, världsledande företag inom hållbar förpackningsteknik, grundat av Venture Management-bolaget Pilot Lite och dryckeskoncernen Diageo. Företaget har utvecklat världens första 100 % PET-fria pappersflaska. Pulpex-flaskan, som är tillverkad av massa från hållbara källor, uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet och kommer att kunna återvinnas i standardsystemen för pappersåtervinning, som står för en betydligt högre andel än plaståtervinning.

Ledande producenter av konsumtionsvaror, inklusive Diageo, PepsiCo, Unilever, GSK Consumer Healthcare och Castrol, har anslutit sig till Pulpex globala partnersamarbete. Varje företag har åtagit sig att använda Pulpex-teknik i sina varumärkesförpackningar och siktar gemensamt mot att producera 750 miljoner pappersflaskor om året.


För ytterligare information, v g kontakta:
Carl Norell
presschef Stora Enso Sverige
tel. +46 72 2 410 349
Contact information

Stora Enso Paper AB

Mailing address
Nymölla­vägen 260 -15
29573 Nymölla
Region
Bromölla
Skåne county
Sweden
Organization id:
556070-4446
Founded: 1959
Employees: 1481
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Stora Enso

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Bland våra kunder finns förpackningstillverkare, varumärkesägare, kartong- och pappertillverkare, förläggare, detaljhandlare, tryckerier, konverterare, snickerier och byggföretag.


Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Våra material är förnybara, återvinningsbara och går att återanvända. De utgör grunden för många innovativa lösningar inom förpackningar, träprodukter och biomaterial som kan användas istället för produkter som baseras på fossila bränslen och andra icke förnybara material.


Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. Vår omsättning 2017 uppgick till 10 miljarder EUR och det operativa rörelseresultatet till 1 miljard EUR.


Vi gör vårt yttersta för att använda hela trädet till våra produkter samt bioenergi. Vi arbetar för koldioxidneutralitet i vår produktion i så stor utsträckning som det är tekniskt och kommersiellt möjligt. Vi förespråkar och praktiserar ett hållbart skogsbruk och arbetar för att säkerställa att fler träd planteras än vad som avverkas.

Contacts

Carl Norell
-

Videos

Stora Enso e-TALES

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Firar 10 år med QlikProton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsa
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo