Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

SSG Fluiddagar arrangeras 26-27 oktober

Nytt namn men samma välsmorda innehåll
Industriell superhörsel med hjälp av AI och styrning av framtidens ventil. I år har vi fokus på vad vi med teknologin kan möjliggöra i morgondagens underhållslösningar. När SSG Fluiddagar 2022 (tidigare hydraulikdagar) arrangeras finns spännande insikter, trendspaningar och AI på agendan. Allt paketerat inom årets tema teknik i samverkan.

SSG Fluiddagar, tidigare SSG Hydraulikdagar, är en årligen återkommande konferens som samlar verksamma inom hydraulik, pneumatik och smörjsystem i Sverige. I år arrangeras konferensen 26-27 oktober på Högbo brukshotell och ger erfarenhetsutbyte, tips och inspiration inom de olika teknikområdena. Det är också en ypperlig plats för nätverkande.

- Som vissa kanske noterat har vi bytt namn på konferensen som tidigare hette SSG Hydraulikdagar. Det nya namnet ringar bättre in vad vi önskar skapa, en samlingsplats för industriell kompetens inom smörj, pneumatik- och hydrauliksystem. Så man ska gå på konferensen om man vill skapa kontakter, diskutera kärnfrågor, få inspiration och vara på en samlingsplats för likasinnade människor, säger Rickard Sjöblom, kommittéprocessledare på SSG och en av initiativtagarna till SSG Fluiddagar.

AI tillsammans med hydraulik och pneumatik
Under årets konferens kommer deltagarna få stor insikt om AI som blir en allt mer naturlig del i vår fritid och arbete. Ofta kan det vara svårt att skapa sig en bild över hur AI kan stötta det dagliga arbetet och det kan kännas främmande och extremt avancerat. På konferensen kommer det därför tas upp både vilken roll AI kan stötta med, vad AI innebär och vilken nytta som kan skapas. Men också ett väldigt praktiskt exempel på användning av AI för felsökning.

En av årets föreläsare som kommer berätta mer om just AI är professorn Ramin Karim från Luleå tekniska universitet, som forskar inom ämnet drift och underhållsteknik. När vi frågar Ramin Karim om det går det att nämna något kortfattat om AI och dess koppling mot industri och automation, då svarar han:

- AI och digitalisering förändrar industrin. Dessa teknologier förväntas skapa nytta inom olika områden i industrin, som t ex att uppnå målen med hållbarhet, ökad kapacitet i anläggningen och effektivare drift och underhåll. En av de främsta bidragen med AI och digitalisering är just öka autonomin inom industrin, genom bl a en förbättrad automation. När det gäller autonomi, så har olika industrier definierat olika modeller för gradvis utveckling. För att uppnå den gradvisa autonomin, är AI och digitalisering en viktig ingrediens, säger professorn Ramin Karim från Luleå tekniska universitet, som forskar inom ämnet drift och underhållsteknik.

Inspiration och praktiska erfarenheter
Förutom spännande tankar och insikter om AI kommer konferensdagarna att bjudas på ännu mer erfarenheter och inspiration. Det blir två fullspäckade dagar där deltagarna bland annat får höra mer om lösningar för rena och torra smörj- och hydraulsystem som Roger Gustavsson från Thordab delar med sig av. Tomas Jönsson och Mats Dahlgren från Parker Hannifin föreläser om kommunikation av moderna system inom industrin. Kontinuerlig övervakning på kritiska maskiner kommer Oskar Nilsson från Sverull ElektroDynamo att dela med sig av och styrning av framtidens ventil får vi höra mer om när Ari Peippo och Lars Andrén från Bosch Rexroth föreläser. Deltagarna får också höra det senaste kring Air-X Technology som Sten-Ove Claesson från Hydac berättar mer om. Utöver föreläsningar bjuds det även på ett studiebesök.

Studiebesök hos Sandvik Coromant
SSG Fluiddagar har ambitionen att erbjuda både föreläsningar och praktiska inslag inom de olika teknikområdena. Likt tidigare år erbjuds även deltagarna ett studiebesök, i år blir det ett inspirerande besök hos Sandvik Coromant. Som är en del av den globala Sandvikkoncernen och ledande inom verktyg för skärande bearbetning, bearbetningslösningar och kompetens som driver industristandarderna framåt

Teknik i samverkan
Årets tema Teknik i samverkan handlar om det fokus och möjligheter som finns med att nyttja kombinationer av teknik för att uppnå bästa effekt. Tanken med temat är att ge inspiration med föreläsningar om teknikutveckling och driftsäkerhetsförbättringar. Naturligtvis spelar även konferensen målgrupper en stor roll i temat. Rickard Sjöblom säger att han hoppas att pratstunder mellan deltagare leder till ett ökat teknikutbyte.

Karolin Jonasson
Kommunikationschef
Kommunikation
karolin.jonasson@ssg.se
060 - 14 15 41

LATEST NEWS

- News from the industry
5/24/2023
Lanserar hemsida för att främja hållbar byggbranschSpecialist på områdesskydd öppnar nytt i HalmstadNya APEX-tjänster Stripe blir betalningspartner för Zara Pre-OwnedSavox Noise-COM 500 lanseras
5/23/2023
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
5/22/2023
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!
5/19/2023
Avsticknings- och spårsvarvningssortimentSwecon och Volvo på Sweden Rock FestivalUdda Volvo-lastbil med retrolook byter ägareWithSecure lanserar en ny uppsättning tjänsterCASE:s populära roadshow återkommer 2023
5/17/2023
Först ut i Skandinavien Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobbCognizant lanserar Neuro® AINytt koncept ska förbättra tillgängligheten Clean Motion lanserar leasingerbjudande