Skarpare lösning för rakelblad - industritorget.com
SATURDAY, NOVEMBER 28 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Skarpare lösning för rakelblad

Säg ”rakelblad” till en vanlig svensk och de flesta svarar nog: ”Du menar väl rakblad?”.
Men säg ”rakelblad” till tryckare i 85 länder och många kommer att svara: ”Jaså, du menar Swedev”.

Rakelblad är det tunna stålblad som i slutet av en tryckprocess tar bort överflödig färg så att trycket får en perfekt yta.

I Swedevs fabrik i värmländska Munkfors produceras det varje år 5,5 miljoner meter slipat och förädlat bandstål, som till 99 % går på export till bolagets kunder bland tryckeriföretag över hela världen.

Ville automatisera
Rakelbladen levereras upprullade på en hylsa i en wellförpackning som kan väga uppåt 14 kg. Tidigare kvalitetskontrollerades och förpackades varje rulle manuellt, vilket innebar att en person med fingret kände av att varje meter per rulle var perfekt innan de lades ner i en förpackning.

- Processen med manuell kvalitetskontroll och förpackning var onödigt tidskrävande eftersom vi hade så få kvalitetsproblem och ny teknik dessutom hade gjort alternativa metoder möjliga. Därför beslöt vi oss för att försöka automatisera denna del i processen, berättar Swedevs kvalitets- och utvecklingschef Mats Björkegren.

Blankt papper
Uppdraget gick till ingenjörsbyrån Etteplan, som i samband med förstudien 2016-17 tog fram lösningar och ett layoutförslag till en helt ny produktionslinje.

- Det fanns ingen liknande maskin, så vi startade med ett blankt papper. Och det fanns otaliga utmaningar i projektet. Rakelbladsrullen är ju för det första ganska tung, så den måste fixeras i en förpackning som är tillräckligt slitstark för att klara transporten. Dessutom fanns det önskemål om att förbättra designen och göra det enklare för Swedevs kunder att byta rakelblad i sitt dagliga arbete, berättar Etteplans sälj- och projektchef Gunnar Prieditis.

Kopplade helhetsgrepp
Smurfit Kappa levererade sedan tidigare wellförpackningar till Swedev och var en av flera maskinleverantörer som under 2018 kontaktades för att ta fram en lösning enligt Etteplans automatiseringsidéer. Även här innehöll projektet flera svåra tekniska utmaningar, både när det gällde maskinlösningen och den nya förpackningsutformningen inklusive inrede och förslutning.

- Det visade sig ganska snabbt att Smurfit Kappa stod i särklass eftersom man både levererar maskinlösningar och wellförpackningar. Därmed kunde bolaget koppla ett helhetsgrepp med full kontroll över hela kedjan.

- De var också väldigt snabba med att ta fram olika wellförpackningsprototyper, som sedan justerades blixtsnabbt. Vid ett möte på deras fabrik i Nybro diskuterade vi t ex vissa anpassningar som en konstruktör gjorde direkt i CAD-programmet och innan mötet var slut hade vi nya wellförpackningsprototyper i händerna. Det var ett otroligt bra samarbete, menar Gunnar Prieditis.

Smidig intrimning
Resultatet blev två Lantech-maskiner: en lådresare och en lådförslutare, som båda specialanpassats till de nya formaten. Den nya automatiserade förpackningslinjen installerades och togs i bruk i somras och Mats Björkegren på Swedev är nöjd med intrimningsarbetet.

- Vi har fått en helautomatiserad förpackningslinje med en förpackningslösning som är avsevärt mer funktionell, användarvänlig och tilltalande än den tidigare. Och med tanke på att vi gick från en helt manuell hantering till en helt automatiserad lösning, har allt gått väldigt smidigt.

LATEST NEWS

- News from the industry
11/16/2020
Green Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
11/13/2020
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
11/12/2020
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
11/11/2020
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
11/10/2020
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
11/9/2020
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
11/6/2020
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, SälenLogistiksektorn efter Brexit
11/5/2020
E-handelsjätten Komplett effektiviserar internlogistikenFramtidens fordonsindustri - behöver ny kompetensABB använder återvunnen plast i tillverkningen av lock till installationsdosorDHL uppgraderade sin terminal i TrondheimÖkad effektivitet med visuellt planeringsverktygAD Plast – superautomatiserat med förarlösa truckar
Advertisements