LATEST NEWS

- News from the industry

Skapa affärer av insamlad data - steg för steg

Den digitala utvecklingen inom tillverkningsindustrin går framåt med stormsteg.
De företag som ännu inte har påbörjat sin digitaliseringsresa får svårt att hänga med i framtiden. Men genom att följa 5 konkreta steg kan ditt företag snart vara i gång med att hitta nya affärer.

Se hur andra har gjort. Bli inspirerad. Och, framför allt, våga testa. Svårare än så behöver det inte vara för att hitta nya tjänster att erbjuda sina kunder. Allt tack vare den data som samlas in genom uppkopplade produkter.

– Det finns stora möjligheterna att skapa värde och nya tjänster genom datainsamling. Jag är säker på att svenska företag kan mer än de tror – det gäller bara att våga misslyckas. Utvecklingen går framåt i en rasande fart och därför måste man testa för att överhuvudtaget kunna hänga med, säger Magnus Mörstam, som är ansvarig för Subcontractor TechArena på Elmia Subcontractor i november.

Tjänsten Toolmind som visas på Subcontractor TechArena är ett tydligt exempel där insamlad data har skapat nya möjligheter. Det är gasfjädertillverkaren Strömsholmen som har utvecklat tjänsten tillsammans med en molnlösning från CombiQ. Med Toolmind kan Strömsholmen kommunicera digitalt med sina produkter även efter att de är sålda vilket i sin tur innebär nya värden för kunden.

– Det är främst insamlad data som skapar nya affärer. Tidigare när företag sålde sin produkt, tappade de samtidigt kontakten med produkten och kunden. Men kopplar man upp produkten får man ny information som möjliggör helt nya tjänster och en kontinuerlig kontakt med kunderna, säger Magnus Mörstam.

En teknik som definitivt är på frammarsch är geometrioptimering och möjligheten att få fram lättare detaljer med längre livslängd. Något som öppnar för mer hållbara och resurseffektiva produkter. På Subcontractor TechArena presenteras mjukvaran CogniCad som automatiskt genererar en optimalt utformad 3D-geometri för den specifika uppgift som detaljen ska utföra.

– Möjligheter för små och medelstora företag att börja jobba med den digitala tekniken är stora och på Subcontractor TechArena vi vill visa hur resan har sett ut för andra företag – då blir det lättare att själv våga ta sig an tekniken, säger Magnus Mörstam.

Steg för steg – så skapar du affärer av insamlad data
1. Förankra dina idéer och tankar hos ledningen.
2. Gör en nulägesanalys för att förstå var ni befinner er på den digitala resan.
3. Ta reda på vilka möjligheter som finns – till exempel genom att besöka Subcontractor TechArena.
4. Skissa upp en målbild och försök att identifiera vilka utmaningar som kan tänkas uppstå – prioritera vilka aktiviteter som ska genomföras.
5. Skapa en handlingsplan.

Källa: Digitala stambanan och Magnus Mörstam.

Subcontractor TechArena är en ny satsning från Elmia Subcontractor där den digitala teknikens möjligheter och smarta lösningar för tillverkningsindustrin presenteras genom innovativa case från svenska företag.

Möjligheterna visualiseras på flera nivåer – från att effektivisera processer och skapa mervärde för kunden till nya affärsmodeller. Förhoppningen är att du som besökare ska komma hem full av inspiration och med nya idéer för att själv kunna påbörja en digital resa.

Subcontractor TechArena ligger naturligt i anslutning till inspirationsarenan InnoDex – Innovation & Technical Design Expo som är platsen för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer. Här visas nya material, innovativa tekniker och kreativa processer.

Besök Elmia Subcontractor i Jönköping, 9–12 november, 2021.
Contact information
Mailing address
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Visiting address
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings county
Sweden
Organization id:
556354-2413
Founded: 1989
Employees: 78
English description is missing, swedish description below.

Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Contacts

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Videos

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

LATEST NEWS

- News from the industry
10/13/2021
Utställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
10/12/2021
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
10/11/2021
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
10/8/2021
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsproduktVärldens smartaste mobila B2B-projektor?Power expanderar lager i SkillingarydNy dalakraft till föreningslivetVästerbotten gör kompetens­inventeringSTIHL lanserar röjsågen FS 561Kopplar samman Betong och AI
10/7/2021
Rörkopplingar i tekno­polymerSpeciallösning för Med Tech!Varmluftspistoler för krympslangFortsatt medvind för laddnätverket ChargePointSkanska väljer innerväggar från Xella till NatriumBjelin ställer om till grön elHur väljer man rätt processvärmare?Solcellsparken är nu på plats på taketNy generation elektriska motviktstruckarEngcon öppnar webbshopMaximera drifttiden med Hitachi ZX160-7 och ZX180-7
10/6/2021
Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historiaScania satsar på grönare ITIp-klassade snabb­kontakter för tuffa miljöerVårt kvalitetsarbete tar aldrig pausÅterbrukad plåt gör entré inom rymdforskningenYoung Entrepreneurs Challenge 2021 i EuropaUrvalet av stödringar växer på Carsten Holm A/STretorn lanserar ny e-handel på elva marknader

3 anledningar till att SKF besöker mässan i novemberFörst ut med grönt elavtal för bostadshyresgästerSvensk innovation kan rädda planeten från plastlockPerkinElmer ökar kapa­citeten för mjölkbedömningAutomatiserar Imnasas distributionscenter i Spanien