LATEST NEWS

- News from the industry

Sex ljusbågsrisker och hur du skyddar dig mot dem

Eaton har identifierat sex risker som kan uppstå från en ljusbåge
Ljusbågar är en verklig fara i kraftdistributionen, både i byggnader och infrastruktur, som orsakas av olika fel och situationer. Ett strömavbrott i södra Stockholm i mitten av november som drabbade tusentals hushåll, tunnelbana och trafikljus orsakat av en ljusbåge är bara ett exempel på hur viktigt det är att avgränsa risker och därmed minimera skador.

Uppkomsten av en ljusbåge i en elanläggning är något av det värsta som kan hända och är en påtaglig orsak till fara för drift- och servicepersonal men även elinstallationen, produktionen och infrastruktur i allmänhet. Ljusbågar kan uppstå vid bland annat inkorrekt montage, maskinfel eller felaktigt åtdragna bultar. De kan också uppstå på grund av föråldring, kondens, damm, vatten, föroreningar eller skadedjur.

Den bästa metoden för att förhindra en ljusbåge och öka säkerheten i anläggningen är att installera ett skydd som avbryter ljusbågen och förhindrar förödande konsekvenser. Det viktigaste att ha i åtanke är att välja en lösning som reagerar snabbt, exempelvis Eatons produkt ARCON, där det tar mindre än 2 millisekunder, till skillnad från 20-50 millisekunder som är branschstandard. Det motverkar förödande konsekvenser vid händelse av fel som kan orsaka en ljusbåge och säkerställer samtidigt kontinuiteten i elförsörjningen.

Det är även viktigt att hålla sig uppdaterad om nya riktlinjer som gäller för elsäkerheten, att kontinuerligt underhålla elanläggningen och ett varningssystem, exempelvis som övervakar temperaturen, för att förutse framtida skador.

Risker för byggnader och infrastruktur där energiförsörjningen är avgörande
Eaton har identifierat sex risker som kan uppstå från en ljusbåge i en byggnad eller infrastruktur där elförsörjningen är avgörande:

1. Säkerhetsrisker för människor. Vid en elektrisk ljusbåge och brand utsätts människor för fara. Om explosionen är liten eller isolerad, kommer skadorna också att vara det. Dock kan en stor explosion orsaka allvarliga risker för allvarliga brännskador eller till och med dödsfall.

2. Permanent skada på installationen. En ljusbåge kan helt förstöra elanläggningen. Oavsett de direkta ekonomiska konsekvenserna av att den ersätts, kommer anläggningen eller byggnaden att vara utan el under en tid, vilket resulterar i alla typer av indirekta förluster.

3. Betydande ekonomiska förluster. Att byta ut elanläggningen eller delar av den kan vara en betydande investering och kan till och med ta flera veckor. Ytterligare kostnader kan inkludera städning, avfallshantering, avstängning, personalkostnader och juridiska avgifter.

4. Produktionsstopp. Enligt US National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) beskrivs det i rapporten ”Arc Flash Awareness: Information and Discussion Topics for Electrical Workers” att en dag av produktionsstopp kan nå en genomsnittlig kostnad på cirka 370 000 kronor (36 850 €). Det kan innebära undergång för små och medelstora företag.

5. Problem med kontinuitet i verksamheten. Affärsproblem kan sträcka sig från förlorade beställningar och vinster till allvarlig skada på ditt rykte. Att återhämta sig från det är kostsamt och tidskrävande.

6. Skador på miljön och miljön. När en ljusbågsexplosion inträffar finns det risk för kontaminering om en industriell kemisk process avbryts och farliga ämnen kräver avfallsbehandling. Detta påverkar i hög grad miljön.

För mer information, besök Eaton.com.

LATEST NEWS

- News from the industry
1/5/2022
Zeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
1/4/2022
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från MolexVolvos tunga elektriska lastbil satt på prov2021 nytt rekordår för nystartade företagSolör Bioenergi etablerar sig i SträngnäsNytt rekord för Kia 2021Areco Direct fortsätter växa
1/3/2022
Nu finns däcktrycks­övervakning för både Volvo hjullastare och dumprarMontico startar svets­utbildning för Fredriksons VerkstadSammanslagningen klar: ”Fantastiska möjligheter”Även tillverkningsindustrin tjänar på digital marknadsföringNytt produktionsrekord för Oskarshamn 3Lägsta konkursnivåerna på fyra årCentrala milstolpar kopplade till Enviros kommersiella utveckling
1/2/2022
Saab får beställning på ledningsstödsystemFAR välkomnar utredning om revisionspliktenLogistikcenter med fokus på miljö och automationStabtech är ett av Sveriges snabbast växande företagSkyltmax tillsätter Mattias Klingberg som ny VD
12/23/2021
God jul & Gott nytt år!Stark orderingång ger optimism inför 2022 Uniktruck återförsäljare av maskiner från MECLIFTElin – en av Sveriges yngsta industriredaktörer Ny rapport visar hur svenskar kör i juletid jämfört med bilförare i andra länderStorskogen förvärvar Hans Kämmerer i TysklandMajoriteten är inte störda av vindkraftverkens hinderbelysning20 procents ökning av biodrivmedel 2021LightAir adderar industriellt erbjudandeSuccéår för Isuzus helt nya pickupSolfångare på plats hos Iberafrica i NairobiNya numret av Svensk ByggtidningKiwa lanserar miljöutbildningarRekordår för Grant Thornton International Ltd Norge och Tyskland satsar på svensk kvalitet
12/22/2021
Ett starkt 2021 bäddar för ett spännande 2022!Våga tro på framtidens teknik!Auer signal släpper sin starkaste serie hittills Oda lägger beställning värd ca 12 MSEKPositiv försäljningsprognos för Byggmaterialhandeln 2022Elmässan och Fastighets­mässan Syd flyttar till 14-15 september 2022Sciety investerar i spjutspetsbolaget NEOGAP TherapeuticsLinde bidrar i forsknings­projekt för vätgasdriven färjetrafikMeta och Cisco formar framtidens datacenter Parafon förbättrar produktionen
12/21/2021
Volvomaskiner sätter färg på vindkraftsbygge i MotalaMätteknik för reparation, underhåll och serviceEngångsplastens miljöpåverkan - dessa produkter förbjuds 2022Så kan sökmotoroptimering stötta exportmarknadenÖgonblick av tystnad visar vägen mot bättre supraledareLiplid är nu världens bästa lock Tooltec inleder samarbete med Saab Dynamics SJ investerar i framtidens snabbtågByggelement tar nästa stora kliv för klimatetGröna lastbilar får gräddfil genom terminaler i Göteborgs hamnVerizon uppmanar företag att förverkliga planerna på det uppkopplade företagetSå kan smart teknik minska din elräkning i vinterDavid Trygg ny säljare mot uthyrningsbranschen hos Scantruck AB