LATEST NEWS

- News from the industry

Scania delårsrapport januari–juni 2022

Med både krig i Ukraina och en pågående pandemi fortsätter det turbulenta omvärldsläget
Till osäkerheten bidrar också en stigande inflation och höjda räntor. Trots det är den ekonomiska aktiviteten ändå hög.

Sammanfattning av de sex första månaderna 2022

Nettoomsättningen var oförändrad mot föregående år och uppgick till MSEK 74 690 (74 776)
Rörelseresultatet minskade med 42 procent till MSEK 5 651 (9 733)
Rörelsemarginalen uppgick till 7,6 procent (13,0)
I andra kvartalet 2022 ökade nettoomsättningen med 2 procent till MSEK 39 933 (39 068), rörelseresultatet minskade till MSEK 3 044 (5 076) och rörelsemarginalen uppgick till 7,6 procent (13,0)

Kommentar av VD Christian Levin:
“Med både krig i Ukraina och en pågående pandemi fortsätter det turbulenta omvärldsläget. Till osäkerheten bidrar också en stigande inflation och höjda räntor. Trots det är den ekonomiska aktiviteten ändå hög. Vi ser det både i efterfrågan på våra lösningar men även i nyttjandet av den befintliga fordonsflottan.

Liksom under första kvartalet speglas emellertid inte den starka efterfrågan i orderingången. Med redan stora orderböcker och långa leveranstider på grund av komponentbrist och omställningen till vårt nya drivlineprogram i produktion har vi varit fortsatt restriktiva i orderläggningen. Den globala komponentbristen har hållit i sig men lättade något mot slutet av andra kvartalet. Vi ser också att våra ansträngningar att hitta lösningar genom hela leveranskedjan för att uppnå ett mer stabiliserat flöde har gradvis förbättrat produktionen, även om utgående transportkapacitet har blivit alltmer utmanande under andra kvartalet.

Under det andra kvartalet minskade lastbilsleveranserna med 25 procent medan bussleveranserna ökade med 36 procent. Inom affärsområdet Power Solutions ökade leveranserna med 13 procent. Serviceaffären går fortsatt starkt och intäkterna i lokal valuta ökade med 13 procent. Inom Financial Services är den underliggande verksamheten stark. Såväl våra fordonsrelaterade som finansiella tjänster bidrar till att balansera lönsamheten i perioder av lägre fordonsleveranser.

Scanias resultat påverkades negativt av lägre fordonsvolymer, ökade priser på insatsvaror och sämre kapacitetsutnyttjande i produktion som en konsekvens av komponentbristen. Resultatet har också påverkats negativt av omvärderade tillgångar och reserver för osäkra fordringar som gjorts med anledning av utvecklingen i Ukraina och Ryssland.

I Ukraina är vår verksamhet i full gång med alla verkstäder förutom två öppna för kunder. Nyligen invigdes en ny Scaniaverkstad utanför Kiev. Att vi finns på plats för att stödja det ukrainska samhället med transporter och logistik känns oerhört viktigt.

Trots svåra omständigheter fortsätter vi att driva omställningen. I linje med vår elektrifieringsplan, där minst en ny elektrisk fordonsapplikation ska introduceras årligen, lanserade vi nyligen kompletta, BEV-baserade lösningar för regional drift. Därmed öppnas möjligheter att köra elektriska lastbilar för en mängd olika kunder i transportindustrins ekosystem.

Det som banar väg för de kommande introduktionerna i vår elektrifieringsplan är de lärdomar vi får genom nära utvecklingssamarbeten ihop med några av våra mest innovativa kunder. I Bolidens gruvor har nu den 74-ton tunga batterilastbilen tagits i drift, likaså SCA:s batteridrivna lastbil för timmertransporter med kapacitet för totalvikt på 80 ton.

Andra kvartalet utgjorde också startpunkten för ett partnerskap för produktutveckling ihop med Einride, det svenska transport- och teknikföretaget som erbjuder digitala, elektriska och autonoma fraktlösningar. Med 110 lastbilar är det den hittills största ordern av tunga elektriska fordon för Scania i Europa.

För de transportuppdrag där förbränningsmotorn fortfarande är den bästa eller enda lösningen har vår nya Scania Super bevisat sig. Både med utnämningen ”Green Truck” och även som vinnare i det tyska jämförande 1000-punkts testet. Fina bevis på Scanias styrkeposition och det kundvärde vi levererar med våra lösningar.”

Kontaktpersoner
Susanna Berlin
Acting Head of Corporate Communications
Tel. 08-553 861 12
Mobil 070-086 05 02

Erik Bratthall
Corporate Public and Media Relations manager
Tel. 08-553 801 51
Mobil 076-724 45 27
Contact information

Scania CV AB

Mailing address

15132 Södertälje
Visiting address
Vagnmakar­vägen 1
15132 Södertälje
Region
Södertälje
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556084-0976
Founded: 1962
Employees: 40286
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Scania

Scania är ett globalt företag med försäljning och service i över 100 länder. Vi erbjuder också finansiella tjänster på många marknader, med produktionsenheter i Europa, Sydamerika och Asien.


VÅRA KÄRNVÄRDEN

Våra framgångar bygger på Scanias kärnvärden – kunden först, respekt för individen, eliminering av slöseri, beslutsamhet, laganda och integritet. Kärnvärdena återspeglar vår resa mot en mer hållbar framtid och en roll i ekosystemet samt befäster vår ställning i Volkswagen Truck & Bus. Dessa värderingar kommer även fortsättningsvis att prägla vårt sätt att bedriva en verksamhet som ska göra oss marknadsledande inom hållbara transporter.

SKRÄDDAR- SYDDA LÖSNINGAR

Scanias unika modulära produktsystem, som utvecklats under årtionden, är en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Det går hand i hand med vår syn på flexibilitet och utgör själva kärnan i vår affärsmodell.

Contacts

Scania
08-55381000

Videos

Åtta procent lägre bränsleförbrukning

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance