LATEST NEWS

- News from the industry

Sanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgas

Idag levereras både tryckluften och kvävgasen av Atlas Copco
För system- och komponentleverantören Sanco i Örnsköldsvik är ledorden kvalitet, effektivitet och säkerhet, något som genomsyrar företagets sätt att tänka kring både personal- och produktionsfrågor. Redan år 2005 gjordes den första investeringen i en kvävgasgenerator, något som minskade kostnaderna för gas samtidigt som säkerheten på arbetsgolvet förbättrades. Idag levereras både tryckluften och kvävgasen av Atlas Copco Compressor, en one-stop-shop för kunder som vill köpa marknadsledande kompressorer och gasgeneratorer från en och samma leverantör.

Sancos legotillverkade stål- och aluminiumdetaljer ingår i en rad produkter som är en naturlig del i vår vardag
När system- och komponentleverantören Sanco AB i Örnsköldsvik etablerades i mitten av 1980-talet fanns det en regional efterfrågan på kvalitativa precisionsdetaljer i tunnplåt som företagets grundare ville tillgodose. Många företag inom plåt- och metallbearbetning fokuserade på produkter i tjockare påt, som efterfrågades av den tyngre industrin i trakten, och för ett företag som investerade i automatiserade maskiner för serieproduktion av tunnare detaljer fanns det goda möjligheter att växa. Idag har företaget 32 anställda och ingår sedan 2021 i en mindre industrikoncern med fokus på att erbjuda svenska industriföretag högkvalitativa stål- och aluminiumprodukter som får dem att växa och utvecklas på sina respektive marknader. Till de större kunderna hör företag som är verksamma inom försvarsindustrin, läkemedelsindustrin och skogsindustrin. Exempelvis kan svenska värnpliktiga åka i fordon där oljetanken kommer från Sanco, patienter som får vård på sjukhus eller vårdcentraler kan kopplas respiratorer med plåtdetaljer från Sanco och i arbetsbaracker på hjul där dragbalkar och boogieaxlarna tillverkats av Sanco kan skogsbolagens anställda söka skydd eller ta en fika. På minigolfbanan kanske du står på en utslagsplåt från Sanco och i hissen är det mycket möjligt att du står på ett av företagets specialtillverkade plattformsgolv.

Sanco strävar kontinuerligt efter att lyfta företaget till nya höjder vad gäller kvalitet, effektivitet och säkerhet
Under 2019 beslutade sig Sanco för att gå med i det så kallade Produktionslyftet, ett 18 månader långt program som syftar till att öka den operativa effektiviteten samtidigt som trivseln och säkerheten på arbetsplatsen förbättras. På grund av pandemin sköts starten upp, men i början av 2021 hölls det första mötet med styrgruppen. Sedan dessa har representanter från olika delar av företaget träffats varannan vecka för att tillsammans med två konsulter diskutera olika frågor som rör exempelvis arbetsplatsernas placering i produktionsflödet, vilka jobb som ska prioriteras och hur de anställda bör röra sig mellan olika stationer och maskiner på fabriksgolvet. Målet är att de anställda på ett så effektivt och säkert sätt som möjligt ska kunna producera de produkter som kunderna efterfrågar vid varje tidpunkt utan spill i form av material och tid. Projektet har fått ett mycket positivt mottagande bland de anställda som är både engagerade och nyfikna på metoder och resultat.

"Vi vill hela tiden bli bättre på det vi gör och vi vill driva den svenska industrin framåt genom att producera eftertraktade varor på rätt sätt och rätt tid med rätt sorts utrustning."Jonny Karlsson, Produktionschef, Sanco

Tillförlitliga kompressorer är en viktigt del i Sancos arbete mot en ökad effektivitet i produktionen
I princip alla maskiner som används på Sanco drivs av tryckluft: svarvar, kantpressar, stansmaskiner och handverktyg. Utan tryckluften stannar produktionen av och kan inte återupptas förrän den kompressor som driver verkstadsdelen är igång igen. Detta ställer mycket stora krav på tillförlitligheten hos utrustningen och under 2018 valde Sanco att byta ut de gamla kompressorerna mot en ny maskin från Atlas Copco Compressor. Innan investeringen gjordes genomfördes en mätning (AIRchitect) som visade vilken typ och storlek på maskin som var lämplig. Valet föll på en robust oljesmord skruvkompressor GA30VSD+FF med inbyggd tork. Detta är en varvtalsstyrd maskin som kan anpassa motorhastigheten helt efter behovet, något som gör den mycket energieffektiv. Genom att Sanco valt att återvinna viss del av den värme som alstras under kompressionen blir energieffektiviteten än högre. En av de äldre maskiner (en GA22FF med fast varvtal) som byttes ut står nu som redundans och servas tillsammans med huvudkompressorn under ett förebyggande serviceavtal. Ett sådant avtal passar kunder som inte vill sköta servicen själva och som är måna om maximal drifttid och lägsta möjliga livscykelkostnad.

För Sanco är Atlas Copco Compressor en one-stop-shop för tryckluft och kvävgas
På Sanco finns även två lasermaskiner som används för att skära ut detaljerade plåtar som inte kan hanteras av stansmaskinen. För att undvika blånader och för att få en finare snittyta används nitrogen för att blåsa bort metallrester som bildas vid skärningen. Många företag som är i behov av kvävgas för laserskärning köper gasen från något av de stora gasbolagen. Men Sanco var tidigt ute och köpte redan 2005 in sin första kvävgasgenerator från en leverantör med säte i Danmark. Företagets dåvarande ägare var väl medvetna om kostnadsfördelarna med egenframställd kvävgas samtidigt som den egna kvävgasgeneratorn gav den tillförlitlighet och flexibilitet som krävdes i produktionen. Då den gamla generatorn började krångla var det därför självklart att köpa in en ny. Valet föll på en kvävgasgenerator NGP85+ med PSA-teknik från Atlas Copco Compressor. Prestandan motsvarade Sancos krav och behov samtidigt som valet av Atlas Copcos utrustning gjorde att man nu kunde köpa både tryckluft och kvävgas från samma leverantör.

"Det blir en motpart, en faktura och samma servicetekniker kan serva både kompressorerna och kvävgasgeneratorn när han är här. Det är bekvämt och enkelt för oss och vi är jättenöjda med den här lösningen." Jonny Karlsson, Produktionschef, Sanco

En smidig containerlösning där all utrustning får framställning av kvävgas får plats är en smidig och säker lösning
I samband med att kvävgasgeneratorn köptes in gjordes även en investering i ytterligare en kompressor, en tank, en booster och viss kringutrustning. Då ytan på fabriksgolvet är relativt begränsad installerades utrustningen i en 20-fotscontainer som placerades på gården. Installationen gjordes av en lokal installationsfirma som kopplade samman utrustningen med AIRnet, Atlas Copcos eget rörsystem i aluminium som används för både tryckluft (blåa rör) och kvävgas (gröna rör). Den kompressor som köptes in för att förse kvävgasgeneratorn med tryckluft är en GA22VSD+FF, även den en varvtalsstyrd oljesmord skruvkompressor med inbyggd tank. Pluset i namnet indikerar att maskinen tillhör några av de mest energieffektiva kompressorerna som Atlas Copco Compressor erbjuder.

"Det var Atlas Copcos säljare som presenterade idén med en container och det passade oss alldeles utmärkt. Alla maskiner är nu samlade på ett och samma ställe och ytan är enkel att övervaka med ett säkerhetslarm som ger utslag om installationen mot förmodan skulle läcka kvävgas."Jonny Karlsson, Produktionschef, Sanco

För mer information, varmt välkommen att kontakta:
Robert Aronson
Produktingenjör, Industrial Air Division, Atlas Copco Compressor AB
0706-29 21 19
robert.aronson@atlascopco.com

Alexandra Calgar
Marknadschef, Atlas Copco Compressor
0721-45 25 01
alexandra.calgar@atlascopco.com
Contact information

Atlas Copco Compressor AB

Mailing address
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Visiting address
Sickla Industriväg 19
13154 Nacka
Region
Nacka
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556155-2794
Founded: 1971
Employees: 158
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Atlas Copco Compressor AB!

Vi ingår i Atlas Copcos affärsområde Kompressorteknik och vårt ansvar är att marknadsföra och sälja kompressorer, vakuumpumpar, gasgeneratorer och rörsystem på hela den svenska marknaden. Sedan flera år tillbaka erbjuder vi även nulägesanalyser, energioptimering och riskbedömningar. Vårt uppdrag är att i varje försäljning erbjuda produkter och lösningar som adderar värde till applikationen, som förbättrar arbetsmiljön för människor på industrigolvet och som bidrar till ett minskat klimatavtryck.

Via vår rikstäckande eftermarknadsorganisation kan vi erbjuda förebyggande underhåll och akutservice på alla typer av maskiner – kompressorer, vakuumpumpar och gasgeneratorer. Oftast kan vi även hjälpa kunder med maskiner som inte sålts av oss. Alla servicejobb utförs av välutbildade och erfarna tekniker med lokal förankring och god kännedom om faktorer som kan påverka statusen och livslängden på er maskin. Servicen är snabb och effektiv och utförs vid en tidpunkt som passar er produktion. Potentiella problem som kan leda till effektivitetsförluster och driftsstopp lyfts fram och åtgärdas efter överenskommelse. Givetvis använder vi alltid originaldelar från Atlas Copco när maskinen levererats av oss.

Vi strävar efter att vara en pålitlig affärspartner och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder energieffektiva och unika lösningar inom en mängd olika applikationer. Genom att lyssna på våra kunder, och genom att dela idéer med våra kollegor, driver vi utvecklingen av nya innovativa produkter som skapar affärskritiska fördelar inom svensk industri.

Välkommen att kontakta oss!

Latest ads from Atlas Copco Compressor AB

All 15 objects by this company

Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015 – OHSAS 18001 – SS-EN 17020

Contacts

Alexandra Calgar
0721-452501

News related to the company

2021-11-17Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per år
2021-11-16Stora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningar
2021-08-20Atlas Copco Compressor levererar tryckluften till Sveriges största bioraffinaderi
2021-08-13Turboblåsmaskiner från Atlas Copco renar Luleås avloppsvatten
2021-08-12Modul sparar närmare 300.000 kronor per år med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-08-10Kalasmat ökar effektiviteten med utrustning från Atlas Copco
2021-07-09Atlas Copco revolutionerar marknaden för syrgas on-site med den nya syrgas­generatorn OGP+
2021-07-09Atlas Copco introducerar UD+, DD+ / PD+, DDp+ / PDp+ och QD+ med inPass
2021-06-15Syntronic tillverkar kretskort med tryckluft och nitrogen från Atlas Copco
2021-04-26Atlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhålla
2021-04-20Gör din tryckluftsinstallation mer energieffektiv
2021-01-22Atlas Copco introducerar G 2-7, den ideala kompressorn för mindre verkstäder och tillverkande företag
2020-10-29Innovativ teknologi skapar mer energieffektiva och flexibla tryckluftssystem som sparar både miljö och hälsa
2019-10-21Producerar charkuterivaror med hjälp av tryckluft, vakuum och nitrogen från Atlas Copco
2019-10-07Atlas Copcos nya e-guide hjälper dig på vägen mot att klara steg V-utsläppskraven
2017-05-30Atlas Copco lägger till tre nya LED-belysningsmaster i HiLight-serien
2017-01-03Atlas Copco slutför förvärv av tysk kompressordistributör

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
Säkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan