TUESDAY, JUNE 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Så går det till att besikta en motorcykel

Du kanske har läst våra tidigare artiklar där vi har skrivit om hur det går till när vi på Opus Bilprovning besiktar bilar.
I den här artikeln tänkte vi ge alla motorcykelentusiaster lite mer kött på benen och berätta lite om vad vi kontrollerar när vi gör en MC-besiktning.

Rätt motorcykel och rätt uppgifter
Precis som när vi besiktar en bil kontrollerar vi först av allt att det är rätt fordon vi har att göra med när vi ska besikta MC. Vi kontrollerar fordonets identitet, karosserikod, kopplingsanordning, färg med mera. Mätarställningen kontrolleras och förs in i protokollet.

Härefter följer utvändig kontroll när motorcykeln står på marken. Stommen och ramen kontrolleras. Vi undersöker framgaffeln inklusive fjädring och stötdämpning.

Motor och kraftöverföring kontrolleras. Här tittar vi bland annat på bränsleslangar, avgassystem, elsystemet, kraftöverföringssystemen såsom drev/kedja eller remskiva/rem samt drivknutar.

Vi utför ett högtrycks och ett lågtrycksprov, kontrollerar bromsarna (inklusive ABS-system) och genomför en funktionskontroll. Vid bromskontrollen ser vi även över transmission, hjulbromsar och manövreringssystem.

Karosseriet inspekteras. Vi tittar bland annat på sätet, fotstöden, central- och sidostöd och ser efter så att det inte har monterats några trafikfarliga anordningar på motorcykeln.

Samtliga lyktor och signalsystem kontrolleras. Det inkluderar bland annat positionsljus, reflexer, skyltlykta, stoppljus, blinkers och huvudstrålkastare.

Din motorcykel lyfts upp
I nästa steg lyfter vi upp motorcykeln för att kunna kontrollera mekaniska detaljer såsom hjul, däck och länkarm. Dina däck måste givetvis uppfylla de gällande kraven på mönsterdjup (1 millimeter, men mer är önskvärt för högre säkerhet). Vi kontrollerar att hjulens balans stämmer samt att hjullagren rullar fritt.

Vid underredskontrollen tittar vi på hur ramen ser ut undertill och att motorns fästanordning är hel.

Dags att provköra
Precis som hos bilar genomför vi en provkörning för att få en bättre uppfattning om motorcykeln. Vi känner efter så att inget känns skevt eller instabilt, att fjädringen reagerar normalt och att stötdämpningen fungerar. Styrsystemet ska fungera utan att kärva liksom gas- och bromsreglage.

Vi lyssnar så det inte förekommer någon form av missljud i hjullager, kraftöverföring eller från avgassystemet. Om din motorcykel är mycket högljudd kan vi komma att genomföra en bullermätning för att mäta om den håller sig inom de lagliga gränserna.

Vi kör ett stycke och gör ett bromstest där vi känner efter om bromsegenskaper och rörelsereserv fungerar som önskat.

Hastighetsmätaren kontrolleras, vi testar signalhornet, kontrollerar backspeglar och eventuella rengörare, rutor och vindskydd.

Om det inte finns något att anmärka på har du nu en nybesiktad motorcykel som du kan njuta av sommaren på.

MC-test - extra säkerhet för dig som förare
Om det inte är dags för besiktning än, men du ändå känner att det finns några punkter som du är osäker på om de är i skick, erbjuder vi Opus MC-test. Det kan vara bra att utföra mellan varven eftersom motorcyklar bara besiktas vartannat år. Vi rekommenderar det särskilt om du ska ge dig ut på en långresa så att din motorcykel får en ordentlig koll innan.

Boka tid för besiktning här: bilprovning.se/Boka-besiktning.
Contact information
Mailing address
Skattegårds­vägen 122
16250 Vällingby
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
VAT number:
556865-1342
Founded: 2011
Employees: 556
Välkommen till Opus Bilprovning!

Opus Bilprovning finns på 92 platser från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Vi utför kontroll- och registreringsbesiktning på motor- och släpfordon (personbilar, lastbilar, bussar, husvagnar, husbilar, släpvagnar och motorcyklar) samt kategori-3 fordon (grävmaskiner, lastmaskiner, grävlastare, teleskoptruckar och kranar).
Utöver den ordinarie kontrollbesiktningen erbjuder vi även fordonstester, slippa vänta-garantier och skräddarsydda företagslösningar.

Opus Bilprovning är det enda besiktningsföretaget i Sverige som klimatkompenserar hela verksamheten, till och med våra kunders resor till och från besiktningsstationen. Det betyder att du kan välja Opus Bilprovning med gott samvete när det är dags att boka besiktning.

Opus Bilprovning ingår i Opus Group AB (publ) som är ett bolag med stark tillväxt, noterat på Nasdaq (Stockholmsbörsen). Från och med januari 2018 består Opus av två divisioner – Vehicle Inspection och Intelligent Vehicle Support.
Opus är en ledande aktör på den internationella marknaden för fordonsbesiktning och support för avancerade fordon och hanterar årligen över 30 miljoner besiktningar världen över.
Bolaget har verksamhet i Europa, Nord-, Sydamerika, Asien och Australien och det totala antalet anställda uppgår till cirka 2 600.

Kontakta oss gärna på 0775-500 300, vi hjälper dig med rådgivning och tidsbokning för din besiktning.

Alla våra tjänster är 100% klimatkompenserade.

Certifications

ISO 14001:2015

Contacts

Rosén, Per Gotthard
0775-500300
Marika Ireblad
Communications/Marketing Manager
+46 10 804 99 21

Videos

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)

Opus - för din skull (vinnare av Publishingpriset 2018 i kategorin Filmer som marknadsför tjänster)
The Opus Way (svensk text)

LATEST NEWS

- News from the industry
6/19/2019
Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
6/18/2019
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
6/17/2019
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
Advertisements