Roofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019 - industritorget.com
MONDAY, MAY 25 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Roofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Roofit.solar har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en innovativ takprodukt som framgångsrikt kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld.

Roofit.solar från Estland är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november.

Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Roofit.solar är nominerat för sin Roofit 2-i-1-lösning – en innovativ takprodukt som kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

”Roofit.solar grundades för tre år sedan av Andri Jagomägi, som har 15 års erfarenhet inom solcellsforskning”, förklarar Helen Anijalg, marknadsförings- och exportchef på Roofit.solar. ”När han planerade sitt eget hus ville han ha ett metalltak, men även solpaneler. Han upptäckte att det saknades en fullständig, kombinerad lösning, så han började experimentera och kom på hur materialen skulle kombineras.”

Roofit.solar valde att använda hållbart, färgbelagt GreenCoat®-stål för tillverkningen av 2-i-1-lösningen. I den smidiga tillverkningsprocessen kombineras GreenCoat Pural BT med högeffektiva solcellsmoduler på ett sätt som förhindrar delaminering. Lösningen ser ut som ett vanligt plåttak och gör det möjligt för nya och äldre byggnader att producera sin egen elektricitet som kan användas, lagras i ett batteri eller återföras till elnätet.

”I varje steg försöker vi hitta den mest miljövänliga lösningen”, säger Anijalg. ”Det betyder att alla material måste överensstämma med vår vision. Därför är stål det enda material vi använder.”

Roofits 2-i-1-lösning är mycket effektiv och producerar 150 watt per kvadratmeter, vilket är avsevärt mer än konkurrerande lösningar.

Det är enkelt att montera Roofits 2-i-1-paneler eftersom man använder samma metoder som för vanlig takplåt med stående fals. Dessutom är 2-i-1-stålpanelerna mer slitstarka än traditionella solpaneler. Roofit.solar tror även att produkten kan komma att öka försäljningen av vanliga plåttak eftersom den visar att det går att producera miljövänliga tak med attraktiv utformning som har lång livslängd även i hårda klimat.

”Våra första kunder är mycket entusiastiska och sprider kunskapen vidare eftersom de själva har stor nytta av lösningen. De vet att deras plåttak har en positiv effekt på miljön genom att drastiskt reducera koldioxidutsläppen, vilket bidrar till att motverka klimatförändringar”, förklarar Anijalg.

Juryns motivering för valet av Roofit.solar som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Roofit.solar tillverkar soltak i metall som producerar elektricitet. Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer. Genom att använda en färgbeläggning baserad på svensk rapsolja har man tänjt på de produktionstekniska gränserna, och resultatet visar att man har uppnått robust vidhäftning mellan skikten i takpanelerna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com

LATEST NEWS

- News from the industry
5/15/2020
Växande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
5/13/2020
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
5/12/2020
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switchar
Advertisements