TUESDAY, NOVEMBER 12 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Roofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019

Roofit.solar har nominerats till Swedish Steel Prize 2019 för att ha utvecklat en innovativ takprodukt som framgångsrikt kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld.

Roofit.solar från Estland är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november.

Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Roofit.solar är nominerat för sin Roofit 2-i-1-lösning – en innovativ takprodukt som kombinerar en högeffektiv solpanel med ett estetiskt tilltalande och miljövänligt plåttak.

”Roofit.solar grundades för tre år sedan av Andri Jagomägi, som har 15 års erfarenhet inom solcellsforskning”, förklarar Helen Anijalg, marknadsförings- och exportchef på Roofit.solar. ”När han planerade sitt eget hus ville han ha ett metalltak, men även solpaneler. Han upptäckte att det saknades en fullständig, kombinerad lösning, så han började experimentera och kom på hur materialen skulle kombineras.”

Roofit.solar valde att använda hållbart, färgbelagt GreenCoat®-stål för tillverkningen av 2-i-1-lösningen. I den smidiga tillverkningsprocessen kombineras GreenCoat Pural BT med högeffektiva solcellsmoduler på ett sätt som förhindrar delaminering. Lösningen ser ut som ett vanligt plåttak och gör det möjligt för nya och äldre byggnader att producera sin egen elektricitet som kan användas, lagras i ett batteri eller återföras till elnätet.

”I varje steg försöker vi hitta den mest miljövänliga lösningen”, säger Anijalg. ”Det betyder att alla material måste överensstämma med vår vision. Därför är stål det enda material vi använder.”

Roofits 2-i-1-lösning är mycket effektiv och producerar 150 watt per kvadratmeter, vilket är avsevärt mer än konkurrerande lösningar.

Det är enkelt att montera Roofits 2-i-1-paneler eftersom man använder samma metoder som för vanlig takplåt med stående fals. Dessutom är 2-i-1-stålpanelerna mer slitstarka än traditionella solpaneler. Roofit.solar tror även att produkten kan komma att öka försäljningen av vanliga plåttak eftersom den visar att det går att producera miljövänliga tak med attraktiv utformning som har lång livslängd även i hårda klimat.

”Våra första kunder är mycket entusiastiska och sprider kunskapen vidare eftersom de själva har stor nytta av lösningen. De vet att deras plåttak har en positiv effekt på miljön genom att drastiskt reducera koldioxidutsläppen, vilket bidrar till att motverka klimatförändringar”, förklarar Anijalg.

Juryns motivering för valet av Roofit.solar som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:

Roofit.solar tillverkar soltak i metall som producerar elektricitet. Produkten kombinerar en effektiv solpanelslösning med ett estetiskt tilltalande, miljövänligt plåttak, vilket innebär att även historiska byggnader kan dra nytta av tekniska innovationer. Genom att använda en färgbeläggning baserad på svensk rapsolja har man tänjt på de produktionstekniska gränserna, och resultatet visar att man har uppnått robust vidhäftning mellan skikten i takpanelerna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:

Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, eva.petursson@ssab.com
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, anna.rutkvist@ssab.com

LATEST NEWS

- News from the industry
11/5/2019
HubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
11/4/2019
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrinQuality Innovation Award 2019Företag söker studenter för problemlösningFörsta elbilen i Circle K:s hyrbilssortimentMILWAUKEE® MX FUEL™Världens första SIL/Pld2 radarsystem från InxpectMakita lanserar multitoolblad med STARLOCK-fäste​Ny koncernchef i Hydroscand Group
11/1/2019
Mångsidigt alternativ för djupare spår YstaMaskiner har åter större diagonalplogar i vårt sortiment. Shape Corp. utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019Polygon Sverige AB förvärvar Saneringsfirman Hedberg AB i BorlängeMilwaukee Tool utökar utbudet av M12 fuel™ spärrskaftÖver 5.000 besökare samlas för att starta och driva företag!Happy at Work utvalda i flera kategorier till Europas största tech-konferensGreen Cargo etablerar ramverk för grön finansierinAPI uppgraderar bränslesparkrav för att klara ny motordesign, problem och politiska utmaningarPrefabricering – En enklare, smartare och säkrare vardag för hela byggbranschenVärldens säkraste dosa för korttidsmätning av radon fyller 20 årSchneider Electric och NetApp presenterar unik infrastruktur för hybrida IT-molnmiljöer
10/31/2019
Lennart Ekdal och Simone Giertz på Elmia Subcontractor med Gnosjö AutomatsvarvningWM Press pressar på och investerar i ytterligare en snabb kantpress. Tre nya säljare hos Iscar SverigeDePalma Workwear i samarbete med Polartec®Sizes utser Niklas Andersson till VDArbesko genomför förändringar i produktionenSlangExpress växer i StockholmAndreas lär algoritmerna göra jobbetHyundai accelererar utvecklingen av vätgas­teknologi genom investering i svenska Impact CoatingsPeab bygger ut SCAs pappersbruk i Obbola”Yes” för Jess Schakt AB om KomatsulastarenAMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaserDBT växlar upp och stärker teamet
10/30/2019
Världsledande i dubbel bemärkelse!Koos kompass för kreativitet och detaljer visar vägenEurobattery Minerals går med i European Battery AllianceHållbara startups belönas med 100 000 kronorStarkt konjunkturläge för ingenjörstäta företagInterroll och Logstore levererar helautomatiserat reparationscenter för mobiltelefonerHMB gör fastighetsaffär och bygger nytt i FalunMultiQ fortsätter att ta marknadsandelar inom kollektivtrafiken i DanmarkDiös och Trafikverket tecknar hyresavtal för framtidens kontor i BorlängeSkanska bygger köpcentrum i Esbo, Finland, för EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronorSKF lanserar ramverk för grön finansiering
Advertisements