LATEST NEWS

- News from the industry

Returbagen bidrar till ökad återvinning av byggavfall

Byggsektorn är den bransch som producerar mest avfall i Sverige (efter gruvavfall). 2018 stod byggsektorn för hela 12 miljoner ton avfall, vilket motsvarar 35 procent av allt uppkommet avfall i Sverige.
Returbagen är det gotländska företaget vars målsättning är att hjälpa fler byggföretag att återvinna sitt avfall.

Storsäckar förenklar avfallshanteringen
Eftersom byggbranschen står för en så pass stor mängd avfall är det viktigt att det finns möjligheter till enkla och tillgängliga lösningar. Returbagen är en tjänst som bidrar till en smidigare avfallshantering redan från att avfallet uppstår på bygget.

– Det är en enkel tjänst som gör mycket nytta, du köper våra storsäckar i din lokala bygghandel, fyller dem med avfall och bokar sedan hämtning av säckarna via vår hemsida, berättar Daniel Björkman, VD och ägare av Returbagen.

På så sätt sorteras avfallet direkt på bygget och Returbagen ser till att avfallet transporteras till återvinningscentralen på bästa miljövänliga sätt.

Byggavfallet ökar men inte allt återvinns
Sedan 2016 har mängden icke-farligt avfall från byggbranschen ökat, men allt återvinns inte. 2018 var det bara hälften av allt bygg-och rivningsmaterial som återvanns, enligt statistik från Boverket. Det finns alltså möjlighet till stor förbättring.

Returbagen är ett exempel på en sådan förbättring och hoppas få fler inom byggbranschen att återvinna och se fördelarna med att ha en ordentlig avfallshantering. Dessutom hjälper även Returbagen företagen att spara tid och fokusera på sina byggprojekt.

– Byggföretagen slipper åka flera vändor fram och tillbaka till återvinningscentralen, istället kan de fokusera på att göra det de är bäst på medan vi tar hand om deras avfall. Det är en väldigt uppskattad tjänst, säger Daniel Björkman.

Om Returbagen
Returbagen är ett unikt koncept som erbjuder upphämtning och transportering av avfall i storsäckar med hjälp av lokala åkare. Ett system som ser till att byggarbetare och privatpersoner kan fokusera på bygget/renoveringen och bli klar med sina byggprojekt i tid.

Returbagen har funnits på Gotland i åtta år men har nyligen etablerat sig utanför ön. Nu finns även tjänsten i Kalmar län och målet är på sikt att tjänsten ska erbjudas i hela Sverige.

Tre steg för att bli av med avfallet
1. Köp säckarna hos din lokala bygghandel.
2. Fyll säckarna med ditt avfall.
3. Boka hämtning på www.returbagen.nu.

En lokal åkare hämtar sedan upp avfallet och transporterar det till återvinningscentralen. De lokala åkarna tar med avfallet till och från andra uppdrag – man kan säga att avfallet åker kollektivt. På så sätt transporteras avfallet på bästa miljövänliga sätt.

Säckarna finns i tre storlekar: Small (0,2 m3), Medium (1 m3) och Large (2 m3).

Läs mer och beställ hämtning av avfall eller leverans av material såsom jord, sand och grus i storsäck på www.returbagen.nu.

Se vår film, klicka här för att se den.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Daniel Björkman
VD
Gotlands län & Kalmars län
daniel@returbagen.nu
070-308 68 10

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!