LATEST NEWS

- News from the industry

Radhus i Mölle växer fram

Tack vare kvalitetsmaterial och ett öga för detaljer
Längst ut på skånska Kullahalvön ligger orten Mölle, känd för sin turism och vackra natur. Mitt i byn håller ett bostadsområde med radhus i sten på att växa fram, i ledning av Haaks Stenhus. Fokus ligger på att skapa trivsamma hem med hjälp av högkvalitativa och hållbara byggmaterial, som bland annat bygglösningar av Ytong lättbetong från Xella.

Mölle var från början ett fiskeläge med anor från 1600-talet. Idag är orten ett känt turistmål som lockar både naturälskare och surfare. Mitt i den gamla byn håller Haaks Stenhus just nu på att bygga 11 radhus med planerad inflyttning under hösten 2023. Husen är cirka 135 kvadratmeter stora, uppdelat på två plan och har en genomgående hög standard på materialval.

De nya radhusen har inslag av skiffer i fasaden för att spegla det unika läget vid vackra Kullaberg. Dessutom har man valt att bygga ytterväggarna i massiv lättbetong från Xella, ledande leverantör av hållbara och innovativa bygglösningar i lättbetong och kalksandsten. Ett val som borgar för ett energisnålt och sunt inomhusklimat.

Hållbarhet och trivsamhet i fokus
1990 grundade Per Haak företaget Haaks Stenhus och sedan dess har de gått från att vara en anställd till att engagera närmare 40 personer. Företagets vision är att inte bara bygga hus, utan att skapa boenden – ett koncept som även materialvalet realiserar:

- Vi bygger för att människor ska trivas och må bra i sina hem. Därför byggs våra hus med beprövade och hälsosamma material. För oss är det en självklarhet att bygga i lättbetong om man vill ha ett sunt boende. Det är ett material med stor värmetröghet, vilket gör att huset håller värmen inne på vintern och stänger den ute på sommaren och därmed leder till ett jämnt och behagligt inomhusklimat året runt. Det betyder att de boende slipper obehagligt drag inomhus och samtidigt sparar pengar genom att hålla den dyra värmen där den ska vara, berättar Per Haak, VD och grundare av Haaks Stenhus.

Även hållbarhet och miljöfrågan har varit i fokus för Per Haak sedan företagets början. Han berättar:
- Jag har alltid velat bygga så att det främjar både de som ska bo i huset och miljön runtomkring. Det är viktigt för mig att veta vad materialen jag använder innehåller, något som jag var en slags pionjär med. Det är en stor anledning till att jag alltid bygger med naturliga material.

Små detaljer gör stor skillnad
Till Mölles nya radhus har Xella levererat Ytong lättbetong till både ytterväggarna och mellanbjälklag. Att välja lättbetong till mellanbjälklaget är en av de detaljer som Haaks Stenhus tycker är A och O för att förhöja premiumkänslan i bostaden. Per Haak förklarar:

- Att bygga golvet mellan våningarna, alltså mellanbjälklaget, i lättbetong är ganska ovanligt. Trä är vanligast. Men vi tycker att massiva stenbjälklag tillför något extra till husen, eftersom man slipper det knirr och knarr som ofta finns i hus med träbjälklag. Det är en detalj vi väljer för att öka trivsamheten för de som ska bo i huset när det står klart.

Per Haak avslutar:
- Vi är glada över att kunna leverera högkvalitativa och trivsamma bostäder som är brandklassade, erbjuder ett utmärkt inomhusklimat och uppfyller kraven på modernt bygge till Mölleborna.

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB | T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com

LATEST NEWS

- News from the industry
3/24/2023
Ny studie från DescartesSå räknar du hem en smartare lösningNy fästmassa ska sänka CO2-avtrycket 3D-tillverkning skapar nya möjligheter på Seco ToolsFeintool och SITEC stärker samarbetet i Europa
3/23/2023
Tekniska utrustning i byggnaderVolvo CE introducerar Connected Load Out Weigh in Motion-teknik Skyddsfärg avsedd att förhindra korrosionCastrols samarbete med Submer
3/22/2023
Upp till 62% trycklufts­besparing Ökad detaljhandel vid laddplatser Fortsatta fossilfria framstegSäkert halkskyddGlobala fordonstillverkare
3/21/2023
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
3/20/2023
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin