LATEST NEWS

- News from the industry

Plastavfall kan få nytt värde

Plastavfall kan få nytt värde - Glenntex förstärker återvunnet material med grafen
Plastskräp från havet kan snart bli nya högkvalitativa material till allt från sportutrustning till bilar. Glenntex använder grafen för att förstärka återvunnen plast vilket skapar potential för en rad branscher minska sitt klimatavtryck.

Plast är ett mångsidigt material vars egenskaper efterfrågas överallt i samhället, vare sig det är för dess flexibilitet, lätta vikt eller styrka. Problemet är att egenskaperna försämras avsevärt när plasten återvinns. Det ska Glenntex ändra på.

– Återvunnen plast är ofta svagare än ny jungfruliga plastmaterial, vilket gör att återvunnen plast inte används i områden där det ställs höga krav på materialet. Glenntex använder patentsökt grafen-teknik för att förbättra den återvunna plastens egenskaper så att de kan användas i högkvalitativa produkter, säger Elliot Sparrow, medgrundare och VD för Glenntex.
Genom att öka andelen återvunnen plast minskar klimatavtrycket eftersom jungfrulig plast utvinns ur fossila råvaror och främst olja.
– Med vår teknik kan vi få plast med riktigt bra egenskaper utan att tumma på hållbarheten.

Utvecklingsprojekt i Sotenäs
Glenntex drar nytta av styrkan med grafen på ett lite annorlunda sätt.
– Vi använder det för att interagera i ett system, binda ihop det och göra det starkare, som ett lim på nanonivå, säger Elliot Sparrow.

Under hösten ska bolaget inleda ett testprojekt för att se hur effektivt det här “limmet” kan vara. I ett samarbete med Symbioscentrum i Kungshamn kommer de att använda plastavfall från havet som är så nedbrutet att en väldigt liten del idag kan återvinnas för tillämpningar som kräver hög prestanda.
– Vi vill undersöka om vi kan förbättra riktigt dålig, nedbruten plast och hitta sätt att få tillbaks den in i systemet, och allra helst använda det i kvalitetsprodukter.
En bransch som Glenntex riktar in sig till inledningsvis är sportutrustning. Det är ett område där det ställs höga krav på till exempel tennissträngar, skor och skidor samtidigt som kunderna efterfrågar hållbara alternativ.
– Vi samarbetar redan med det österrikiska märket HEAD och andra potentiella kunder är skoproducenter. Men det finns potential i alla branscher som använder högpresterande plast och samtidigt möter ökade hållbarhetskrav, exempelvis bilindustrin.

Stor nytta av Chalmers Ventures
Glenntex grundades tidigare i år och är resultat av Chalmers Ventures Encubation-program där studenter från Chalmers School of Entreprenuership matchas med högskolans forskare och innovatörer. Bolaget går nu också in som ett av Chalmers Ventures portföljbolag.
– Vi vill se potential i ett bolags affär kombinerat med en tydlig hållbarhetsnytta. Det finns i allra högsta grad i Glenntex som ju använder unik teknik för att lösa en stor hållbarhetsutmaning, säger Sofia Kocher som är Glenntex affärscoach på Chalmers Ventures och fortsätter:
– Vi har hjälpt till i uppstarten av bolaget och kommer förbereda dem för kommande steg där de ska utveckla bolaget och ta in finansiering. Som coach hjälper jag dem att se vad som behövs för att de ska nå sina mål och de kommer också ha stor nytta av vårt nätverk och erfarenheterna som finns bland andra bolag i portföljen.


Teamet på Glenntex

Elliot Sparrow, CEO & Co-Founder.
Govindan Induchoodan, CTO and Co-Founder
Govindan är doktorand på Fysik, Nano- och biofysik och anställd på Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsteknologi vid Chalmers tekniska högskola.


Kontakt

Elliot Sparrow, vd och medgrundare till Glenntex
+46 793 04 81 96
elliot@glenntex.com

Sofia Kocher, affärscoach till Glenntex på Chalmers Ventures
+46 730 28 88 25
sofia.kocher@chalmersventures.com

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!