Osäkerhet bland svenska e-handelsföretag kring EUs regelverk - industritorget.com
WEDNESDAY, AUGUST 05 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Osäkerhet bland svenska e-handelsföretag kring EUs regelverk

Få svenska företag anser sig kunna följa regelverken enligt ny europeisk undersökning. De flesta av Europas e-handelsföretag upplever att regleringar av olika slag utgör hinder för deras möjligheter att växa.
Om regelverken gjordes likvärdiga mellan länder skulle det skapa ekonomiska utvecklingsmöjligheter och öka intäkterna i genomsnitt med 30 procent för dessa företag. Om den siffran gäller för alla e-handelsföretag inom B2C i Europa skulle Europas BNP online växa med 100 miljarder euro. Bland de tillfrågade svenska företagen nämner över 40 procent att de skulle vara verksamma i fler än tio EU-länder om reglerna harmoniseras mellan länderna. Det visar en ny rapport från tech-företaget Stripe.

Studien visar att endast 33 procent av företagen i Europa känner sig trygga med att de faktiskt följer reglerna och färre, 24 procent, anser sig på allvar förstå hur reglerna berör dem själva. Bland de svenska företagen finner 30 procent att de är säkra på att de kan följa regelverken samtidigt som 23 procent meddelar att de förstår reglerna.

Otydlighet kring regelverken hämmar tillväxten!

Tre fjärdedelar av respondenterna (72 procent) anser att deras tillväxt bromsas av alla regleringskrav. Bland annat säger 30 procent att det är en “stor utmaning” och 42 procent som menar att det blir allt svårare. Detta påverkar också handel mellan länder; 41 procent av de e-handelsföretag som drar ner på sin verksamhet, gör det därför att det blir allt svårare att följa nya regelverk som införs.

Samtidigt blir det allt mer kostsamt för företag att hantera regelverkens ökade komplexitet: 44 procent av e-handelsföretagen betalar för externa rådgivare eller konsulter och 41 procent rekryterar särskilda medarbetare för att klara utmaningarna. Dessutom har e-handelsföretag redan nu i genomsnitt två till tre heltidsanställda som arbetar med regelefterlevnad till en lönekostnad på uppskattningsvis 2,5 miljoner kronor om året per företag. I företag av alla storlekar går cirka fem procent av den totala lönekostnaden till att klara regelefterlevnad.

I genomsnitt anser vart tredje e-handelsföretag i Europa att de skulle öka sin omsättning om de inte behövde anpassa sig till regelverk. Därtill meddelar 44 procent av de svenska företagen skulle ha verksamhet i åtminstone tio länder om regleringarna var mer samstämmiga mellan EU-länderna.

Alla företag i Europa anser att de skulle kunna öka sin tillväxt om det var enklare för företag att hantera regelverk i hela EU. De skulle öka sin omsättning med hela 30 procent om de slapp anpassa sig till överdrivet komplexa regelverk. Om den siffran gäller för alla e-handelsföretag inom B2C i Europa skulle Europas BNP online växa med 100 miljarder euro.

Tom Wehmeier, delägare och ansvarig för Atomicos kunskapsutveckling, kommenterar: “Det har diskuterats mycket hur Europa kan få fram egna framgångsrika teknikföretag. Genom att kvantifiera vilka utmaningar europeiska techföretag möter skickar den här rapporten en tydlig signal: vi måste göra mer för att minska de dolda hinder som varje dag bromsar innovativa företag från att utvecklas snabbare i hela EU. Teknisk innovation är förvisso framgångsrik, men ofta trots villkoren för att lyckas i hela Europa, inte på grund av dem. Rapporten visar att möjligheterna för europeiska företag och konsumenter är stora om vi kan förenkla villkoren på en, i verklig mening, digital inre marknad.

Att internetbaserad teknik och verktyg blivit mer tillgängliga de senaste fem åren, nämns som den viktigaste faktorn som gör arbetet för europeiska företagsledare lite lättare. De efterfrågar främst verktyg som stödjer regelefterlevnad, 70 procent av e-handelsföretagen använder redan sådana. Samtidigt är utbudet av verktyg lika fragmenterat som regelverken, vilket gör dem mindre användbara.

“För att frigöra den digitala inre marknadens fulla potential måste regelverk och skatter bli lättare att hantera för e-handelsföretag”, säger Stripe nordenchef Erik Olofsson. ”Det är inte enbart en uppgift för politiker - teknisk utveckling kan även hjälpa till. Stripe har lång erfarenhet av att hjälpa företag att följa regleringar och vi utvecklas ständigt för att kunna bidra allt mer.”

Undersökningen är gjord av B2B International och omfattar 500 beslutsfattare i Storbritannien, Tyskland, Irland, Polen, Frankrike, Italien, Nederländerna, Spanien och Sverige. De representerar företag i flera branscher, som IT, grossist- och detaljhandel, logistik och transporter, redovisning och finans, tillverkning, hälsa och medicin, hotell och turism samt bygg.

Presskontakt

Mattias Tönnheim, 0704-411914

LATEST NEWS

- News from the industry
7/9/2020
2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
7/8/2020
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
7/7/2020
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
7/6/2020
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
7/4/2020
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
7/3/2020
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
7/2/2020
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
7/1/2020
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
6/30/2020
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labbFör gemensam och säker hantering av produkt- och miljödata
6/29/2020
Unikt samarbete med ABB säkrar leverans av Tiki-maskerEldriven hjullastare – ett bättre alternativ för både klimatet och arbetsmiljönVad innebär tillräckligt pålitlig när du anlitar en barnvakt? Hållbar industri, innovationer och infrastrukturIndustriell 5G Router utvecklas i samarbete mellan Phoenix Contact, Ericsson och Quectel
Advertisements