TUESDAY, JUNE 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Oatly redovisar klimat­avtrycket på samtliga produkter

Uppmanar resten av livsmedelsbranschen att följa efter
Maten vi äter står för 20–25 procent av de globala växthusgasutsläppen. För att göra det enklare för konsumenter att göra medvetna val i butik börjar Oatly nu att redovisa produkternas klimatavtryck på förpackningarna.Samtidigt uppmanas livsmedelsindustrin att dela med sig av sina siffror.

- Vi vill att det blir obligatoriskt att redovisa CO2e på livsmedel, på samma sätt som vi deklarerar näringsinnehåll. Vi tycker det är självklart att man på ett enkelt sätt ska kunna se vad ett livsmedel har för avtryck på klimatet. Förhoppningen är att konsumenter ska efterfråga denna transparens från fler aktörer, och att livsmedelsbranschen överlag ska bli intresserade av att visa sina siffror, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Beräkningarna är gjorda av en oberoende tredje part, CarbonCloud, och täcker in produktens resa, hela vägen från åkern till butik. Värdena inkluderar alltså även förpackningar och transporter och anges i koldioxidekvivalenter (CO2e).

Från och med slutet av mars finns de första Oatly-förpackningarna med värden för klimatavtryck ute i svenska butiker. Parallellt rullas förpackningarna ut i Storbritannien, Finland, Tyskland och Nederländerna. Framgent kommer även produkter i övriga Europa samtUSA och Kina att märkas med hur stor klimatpåverkan det inneburit att producera och transportera dem till respektive land. Mängden CO2e kommer att tryckas vid innehållsförteckningen på baksidan av förpackningarna, och i vissa fall även i en liten bubbla på framsidan. Värdena redovisas dessutom löpande på oatly.com.

CarbonCloud är en svenskt foodtech-startup som är grundat av ett antal Chalmersforskare inom mat och klimat. Teamet har sammanlagt över 30 års forskning inom området och arbetar med att hjälpa matproducenter förstå och kommunicera klimatpåverkan från sina produkter. Detta görs genom en unik datamodell som möjliggör klimatberäkningar med hög precision samt rättvisa jämförelser mellan olika produkter och produktionsprocesser.

För mer information eller intervjumöjligheter med relevant talesperson, kontakta gärna:
Ulrika Enström, PR managar på Oatly
0733 32 85 15, ulrika.enstrom@oatly.com

LATEST NEWS

- News from the industry
6/19/2019
Volvokoncernen skriver partneravtal med NVIDIA
6/18/2019
Storsatsning i nya lokaler för Ahlsell NorrköpingABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i SkandinavienNy IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare driftInnovation och kraft att förändra – nu satsar vi mot Elfack 2021!Stora förbättringar och framsteg i Lesjöfors ChinaVatten på landet – avlopp och hälsoskydd med ett sinande grundvattenSTEMMER IMAGING fortsätter sin expansionArbetsskador ökar med inhyrd och säsongsanställd personalNytt resultatrekord för Dachser Nordic EC-fläktar med integrerad effektfaktorkorrigeringMitsubishi presenterar Dendo Drive HousePorsche 718 Spyder och 718 Cayman GT4 med sexcylindriga boxermotorerBelysningsexperten Strands: här är årets mest innovativa nyheterJoakim förstärker Merlos servicemarknad.Modernisering och ökat behov av effektivisering största anledningarna till byte av affärssystemBiltema lanserar miljövänligare bärkassarMetod identifierar osynliga skarvar inför lasersvetsningNorton lanserar en rak pneumatisk slipmaskin med mycket kraft i en liten kostymNya Renault ZOE - tar 100 % eldrift till en ny nivåRetursystem Byggpall har stärkts i byggbranschens reviderade riktlinjerUlf Zenk lämnar Lantmännen
6/17/2019
​Säkrare lastning av intermodala enheterNomo förvärvar JokiLaakeriABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellsparkSnowflake finns nu tillgängligt på Microsoft Azure GovernmentNy undersökning visar på brister i inventeringen av fastigheters brand- och säkerhetsbehov​Innovation i fokus på Start Up Area Varför behövs miljöhjältar? Vi har 22,5 miljoner anledningar...Preems satsning ger ännu mer grön dieselVäxjö Energi samarbetar med ledande laddoperatörFacit och fusk i SSG Entre undantag inom industrin STIHL MS 500i W tog silver i SkogsElmias Innovation Award 2019 Subaru utvecklar elbilSveriges Byggindustrier välkomnar utredning om kommunala särkravUnderhållsstopp och investeringar hos Smurfit Kappa Piteå”Klimatförändringarna påverkar affärerna” Wibax på BIOBASE konferensSvea Vind Offshore nytt partnerföretag i Power CircleVVS-metoder klar med ny försäljningsanläggning åt PorscheVågleverantören Flintab AB och norska Reknes AS inleder marknadssamarbete ALPINE A110S - Ny sportigare versionTvå elever vid Strömbackaskolan belönade med Bygmastipendiet
6/14/2019
Säkerheten inom laserprocessen är en viktig och global frågaZIWA Mekanisk Tillverkning AB har investerat i en bäddfräsmaskinABB stöttar Sydkoreas grönare framtidSchneider Electric lanserar PowerTag ControlPeab Asfalt vinner 85-miljoners kontraktGodstrafik som bidrar till ökad biologisk mångfaldSmarta logistiklösningen i ArenastadenHolms sopar 144.000 varv runt VätternGrattis Sjöbo till Sveriges största solcellspark!Logger med GPSTvå elever vid Sundsvalls gymnasium belönade med BygmastipendietFord reflekterar över 20 års hållbarhetsarbete i sin årliga rapportEn konferens som gav mersmakÅrets billigaste elveckaSmidig rundstrålande i fler utförandenHelt ny Boeing 777 Freighter utökar DHL:s interkontinentala flottaVolkswagen-koncernen planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i EuropaPrototyper i världsklass med skarpt know-howPremiär för SAS nya långdistansplan
Advertisements