THURSDAY, APRIL 18 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Oatly redovisar klimat­avtrycket på samtliga produkter

Uppmanar resten av livsmedelsbranschen att följa efter
Maten vi äter står för 20–25 procent av de globala växthusgasutsläppen. För att göra det enklare för konsumenter att göra medvetna val i butik börjar Oatly nu att redovisa produkternas klimatavtryck på förpackningarna.Samtidigt uppmanas livsmedelsindustrin att dela med sig av sina siffror.

- Vi vill att det blir obligatoriskt att redovisa CO2e på livsmedel, på samma sätt som vi deklarerar näringsinnehåll. Vi tycker det är självklart att man på ett enkelt sätt ska kunna se vad ett livsmedel har för avtryck på klimatet. Förhoppningen är att konsumenter ska efterfråga denna transparens från fler aktörer, och att livsmedelsbranschen överlag ska bli intresserade av att visa sina siffror, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Beräkningarna är gjorda av en oberoende tredje part, CarbonCloud, och täcker in produktens resa, hela vägen från åkern till butik. Värdena inkluderar alltså även förpackningar och transporter och anges i koldioxidekvivalenter (CO2e).

Från och med slutet av mars finns de första Oatly-förpackningarna med värden för klimatavtryck ute i svenska butiker. Parallellt rullas förpackningarna ut i Storbritannien, Finland, Tyskland och Nederländerna. Framgent kommer även produkter i övriga Europa samtUSA och Kina att märkas med hur stor klimatpåverkan det inneburit att producera och transportera dem till respektive land. Mängden CO2e kommer att tryckas vid innehållsförteckningen på baksidan av förpackningarna, och i vissa fall även i en liten bubbla på framsidan. Värdena redovisas dessutom löpande på oatly.com.

CarbonCloud är en svenskt foodtech-startup som är grundat av ett antal Chalmersforskare inom mat och klimat. Teamet har sammanlagt över 30 års forskning inom området och arbetar med att hjälpa matproducenter förstå och kommunicera klimatpåverkan från sina produkter. Detta görs genom en unik datamodell som möjliggör klimatberäkningar med hög precision samt rättvisa jämförelser mellan olika produkter och produktionsprocesser.

För mer information eller intervjumöjligheter med relevant talesperson, kontakta gärna:
Ulrika Enström, PR managar på Oatly
0733 32 85 15, ulrika.enstrom@oatly.com

LATEST NEWS

- News from the industry
4/15/2019
Optimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
4/12/2019
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häckSchneider Electrics svenska vd tillträder ny roll med ansvar för norra Europa Stor satsning på kompetensutveckling av yrkesverksammaEuropeiska MOTOMAN-robotar rullar ut från fabriken i SlovenienSydsvenskt konsortium testar framtidens elvägarNordisk plastindustri förenas i unik paneldebatt på Plastteknik Nordic.Monitor storsatsar i Sydostasien – anställer fler i SverigeRasmus Linge ny vd för CS LogisticsAlmi Invest investerar i EasyServIKEA är Sveriges mest hållbara varumärke 2019Så går det till att besikta en motorcykelCell PT® - för säker infästning i nya lätta designmaterialSeavus talare på konferens - AI-dagen: AI som stöd för verksamheten, 22 majRekordresultat för BygmakoncernenAnn Krumlinde ny styrelseledamot i VäderstadSopmaskiner från Optimal fortsätter vara en succé på marknadenKungen besökte Apotea i MorgongåvaMitsubishi Outlander PHEV: Sveriges populäraste laddhybrid
4/11/2019
Maximera effekten till hydrauliktillbehör med ADX från CEJNFörvaring gasflaskor – så uppfyller du regler och kravJan Ridfeldt ny vd och koncernchef på Umeå Energi ABLyckad lansering av The Gothenburg Gateway ​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg Fem stjärnor til Range Rover EvoquePaetronics byter namn till VehcoHög kvalitet på alla forskarutbildningar på Högskolan VästUndervattensrobotar kan lokalisera gifttunnor i ÖstersjönEOS firar 30 år av passion för industriell 3D-printing Världens snabbaste vätgassensor bäddar för ren energiHyundai lanserar privatleasing för sina populära miljö- och familjebilarTarget 3001! - En lättanvänd PCB-mjukvara - Just nu påskrabatt 20% Jernbro förlänger livslängden för styr- och drivsystem med nytt driftsäkerhetsavtalRyobis unika Plattrensare - Rengör uteplatsen blixtsnabbtMaskinExpo nästa för Elise 900 – batteridriven kompaktlastare
4/10/2019
CEJNs Multi-X GII Hydrauliska Multi Koppplingar - Bättre, Starkare, LättareAnders Lindström, lokförare och instruktör, berättar om ett omväxlande arbete OPTIWARE och SICK i IIoT samarbete för ”plug and play”-uppkoppling av tillverkningsmaskinerABB:s snabbladdare bidrar till ett grönare GöteborgVolvo Cars på Techno Classica: Art Deco i rörelse med Volvo PV36Äntligen är Industrimagasinet våren 2019 här!Summ Road Show IBS QMS & TeamcenterNIS-direktivet är IT-chefernas bästa vänBäckebron - Sågverket som älskar det extra krångligaEllevio och Power Circle gör gemensam sak för framtidens elnätKonsultbolaget Exsitec på plats 2 i Powered by People Svenska företaget Blixt Tech vann i internationella tävlingen Startup Energy TransitionABAX blir partner med Hitachi och levererar komplett IoT-lösning till bygg- och entreprenad-branschenMiljardprojekt för digitalisering av europeisk industriEnergibesparingar och reducerat underhållsbehov med fläktväggsapplikation i stor biograf i SingaporeSchneider Electrics Easy UPS 3S nominerad i Elfack Design Award
Advertisements