LATEST NEWS

- News from the industry

Nya möjligheter för Altimo

Som storsatsat på rörlaserskärning
Altimo tillhandahåller, som komplett leverantör, hela kedjan från konstruktion med teknologierna vattenskärning, laserskärning, kantpressning och svetsning. Sedan årskiftet finns även en rörlaser i huset som öppnat stora nya möjligheter.

Den mest avancerade rörlasern
Idag är Altimo en komplett tunnplåtsleverantör av allt från mindre, enkla detaljer och små serier till massproduktion av kompletta sammansatta produkter i de flesta material. ”Rörlaserskärning har varit en dröm länge, säger Håvard Lökaas, VD på Altimo, och att vi från att ha startat firman 2018 skulle ha en egen redan nu känns oerhört bra. Nu är vi kompletta”. Maskinen som är en TruLaser Tube 7000 fiber från TRUMPF installerades i december 2022. Altimo gick all in i valet av rörlaserskärmaskin. ”Vi ville verkligen satsa rejält, säger Håvard och tog därmed en stor investering direkt med en maskin som hanterar rör och profillängder på 6500 mm, har en effekt på 6 kW och sen tog vi med alla optioner vi kunde få”.

TruLaser Tube 7000 utnyttjar fastkroppslaserns styrkor optimalt, viket genererar korta bearbetningstider för ett stort utbud av rör och profiler med högsta kvalitet. Den hanterar en diameter upp till 254 mm, tjocklekar upp till 10 mm i konstruktionsstål. Jämfört med konventionell rörskärning ersätter rörlasern en mängd olika arbetssteg. Rörlaserskärmaskinerna besitter alla processer för rör och profiler samt ersätter de konventionella metoderna som att såga, fräsa, gänga eller borra. ”Alla som har sågat rör är välkomna hit och se vad vi kan erbjuda tack vare den här maskinen, säger Håvard. Vi kan nu inte bara erbjuda oerhört snabb rörlaserskärning utan en mängd konstruktioner kan dessutom byggas in direkt i röret.”

Mycket kapacitet över
Altimo levererar en del till möbel- och byggindustrin som exempelvis, bordsben, trappor och räcken. ”Just nu i början har vi skurit mycket aluminium, säger Håvard, som exempelvis stativ och tältstänger. Men idag sätter bara fantasin gränserna vad vi kan göra med den nya tekniken”. Rörlasertekniken har öppnat upp mängder av möjligheter för mekaniska konstruktioner där man ofta kan minska antalet ingående detaljer i en ram genom att bygga in lösningar direkt i röret.

”Det bästa med rördesign är att det sparar tid, reducerar moment och allt detta i en och samma maskin, säger Håvard. Det ökar produktiviteten avsevärt. ”Tack vare robust design och intelligenta funktioner sköter maskinen automatiskt många uppgifter på egen hand. Funktionerna ser till att spara tid, undvika fel och bibehålla en hög detaljkvalitet som klarar toleranserna som förekommer i rörskärning, något medarbetarna på Altimo värdesätter mycket. Ett exempel är gäng- och borrfunktionen som är unik för TRUMPF.

Redan när detaljerna laserskärs kan delarna förberedas med gängor och hål som med dessutom perfekt passning inför exempelvis svetsning. Ingen inmätning av delarna behövs. En annan funktion Håvard är väldigt nöjd mer är Bevel Cut som möjliggör skärning av sneda snitt på upp till 45° av mycket hög kvalitet. ”Den här toppmoderna maskinen öppnar många nya dörrar för 2- och 3D produktion av detaljer där möjligheterna är nu oändliga för oss,” säger Håvard.

Altimo ligger i Mo i Rana och levererar till kunder både nationellt och internationellt.
Idag är man sju anställda på Altmio och relativt ensamma att erbjuda ren rörlaserskärning i norra Norge. Så nu med den stora kapacitet som finns söker man inte bara nya kunder utan även också operatörer. ”Vi har gjort vår största satsning nu och det är nu det börjar, säger Håvard. Med de senaste teknologierna och modern produktionsutrustning erbjuder vi det kunden behöver från idé och skiss till färdig produkt och kan leverera med hög precision och med oändliga konstruktionsmöjligheter”

Ursprungstanken för Altimo var egentligen att som agentur sälja vattenskärmaskiner som agentur. Man tog in en demomaskin att börja lära sig med men rätt snabbt blev det känt att Altimo kunder vattenskräning och mer och mer jobb trillade in. ”Så vi ändrade fokus och blev leverantör i stället på vattenskuret, skrattar Håvard. Sedan investerade vi en planlaser 2019, vilket gav ett rejält uppsving för oss”. Ganska snabbt blir Altimo medvetna om hur mycket det finns att göra när man erbjuder en komplett produktion, vilket leder dem till en större satsning med dels investering i kantpress och sedermera rörlasern men även ett nytt samarbete.

”Tillsammans med vår strategiska inhouse partner – Grotnes Steel sedan 2021 stärker vi vår position ytterligare som komplett leverantör inom skärning,” berättar Håvard. De två företagen tillsammans hanterar allt från skärning i tunnplåt till riktigt grovt material. Med Grotnes plasma- och vattenskärning kommer de upp i 10 respektive1500 mm. ”Det här samarbetet betyder att kunden får den mest optimala tekniken för just sin produkt, säger Håvard. Vi kan leverera allt från skräddarsydda lösningar till massproducerat”

Contact information
Mailing address
Box 606
44117 Alingsås
Visiting address
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands county
Sweden
Organization id:
556240-3369
Founded: 1984
Employees: 50
English description is missing, swedish description below.

Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Contacts

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Videos

Vad är TRUMPF?

LATEST NEWS

- News from the industry
6/2/2023
Peter tävlar i världsfinalen i entreprenörskapCastellumfastighet i Hyllie först att erhålla certifiering
6/1/2023
Serviceinriktade säkerhets­lösningarÄnnu en årskull av fram­tidens ledare examineradABB presenterar revolutionerande konceptGesac imponerar - IgenSå väljer du rätt jordfels­brytare
5/31/2023
Alicat flödes- och tryckinstrument Tjäna pengar och bidra till återvinningVerderflex Slangpumpar från Telfa Maskinförsäljning - Ny grävmaskin eller hjullastare?Entreprenadmaskiner på auktion
5/30/2023
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
5/29/2023
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen