MONDAY, DECEMBER 16 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Ny utbildningssatsning – från elektriker till industri­elektriker

En ny satsning ska råda bot på bristen på industrielektriker och nu finns två nya utbildningsvägar till yrket.
För det första lanseras ett helt nytt utbildningspaket för installationselektriker som vill omskola sig till industrielektriker och för det andra breddas behörigheten på gymnasieskolans elprogram.

– Industrielektriker är ett allmänt omvittnat bristyrke och därför behövs en större insats. Vår samverkan med berörda parter har fallit väl ut och vi kan nu presentera två nya rekryteringsvägar, säger Fredrik Gunnarsson, ansvarig för kompetensförsörjning på Industriarbetsgivarna.

Från och med hösten 2019 finns möjligheter för installationselektriker att vidareutbilda sig till industrielektriker. Detta görs för att underlätta företagens rekrytering.

– Tillsammans med Installatörsföretagens utbildningsbolag INSU har Industriarbetsgivarna tagit fram ett utbildningspaket i syfte att omskola installatörselektriker till industrielektriker. Ett inriktningsavtal finns mellan oss och INSU, avseende utbildningsinnehåll och kostnad och tanken är att Industriarbetsgivarnas medlemsföretag på ett smidigt sätt ska kunna beställa kompletterande utbildningar, säger Fredrik Gunnarsson.

Utbildningspaketet består av nio moduler, där praktisk ellära och elkraftteknik, programmerbara styrsystem, reglerteknik och HMI-programmering är exempel på moduler.

Utbildningsformen är flexibel – vissa av modulerna är leds av handplockade lärare och andra moduler genomförs som distansutbildning på webben. För att få en djupare förståelse kring industrielektrikers arbete får kursdeltagarna träna i verklighetsnära laboratorier.

– Vi är övertygade om att många kommer att inse det fördelaktiga upplägget med den här utbildningen och vi förbereder oss på att kunna utveckla ännu fler utbildningsplatser, säger Jens Back vd på INSU.

Nytt för i år är också att de elever som går på gymnasiets elprogram kommer att kunna få alla behörigheter även genom att gå inriktning mot industrielektriker/automation, något som inte gick tidigare. Detta är möjligt tack vare elbranschens storsatsning på elteknikbranschens gymnasieskolor, så kallade ETG-gymnasier.

– Denna nya möjlighet kommer vi att informera våra medlemsföretag om och förhoppningen är att fler av företagen ska bli aktiva och engagerade i ETG-skolornas programråd, inte minst för att säkerställa både kvalitet och arbetsplatsförlagt lärande, fortsätter Fredrik Gunnarsson.

En första insats gjordes tidigare i höst då parterna tillsammans med företagen genomför informationsträffar i Avesta och Nyköping.

– För oss är det självklart att engagera oss i den här utbildningen, vi har ett kontinuerligt behov av industrielektriker, dessutom är det roligt att samverka med utbildningen de lyssnar på vad vi säger, säger Jan Björklund på Stora Enso Fors utanför Avesta.

Madeleine Olivemark på Outokumpu i Avesta håller med och fyller på:

– Det är avgörande för oss att få in ny kompetens, inte minst inom drift och underhåll. Den tid vi lägger ned på att engagera oss i utbildningen med att ta emot alla elever som deltar i arbetsplatsförlagt lärande och andra typer av lärande på arbetsplatser får vi på sikt igen många gånger om.

Skolledningen på Karlfeldtgymnasiet i Avesta anser att företagens med- och påverkan i utbildningen är den viktigaste anledningen till att man nu har fulla klasser på alla yrkesprogram med industriinriktning.

– Samverkan med företagen är A och O, utan deras engagemang hade vi aldrig kunnat vända antagningsläget och få de siffror vi har idag, säger gymnasiechefen Rolf Engman.
Mer information om utbildningen från elektriker till industrielektriker finns här. www.insu.se/wp-content/uploads/2019/11/Utbildning-industrielektriker-20191113.pdf

Marina Lähteenmaa
Kommunikationschef
072-247 50 33
marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.se

www.industriarbetsgivarna.se

LATEST NEWS

- News from the industry
12/10/2019
Midroc Automation ny branschpartner inom PharmaAffärsläget fortsätter att försvagas för industrinInrikesflygbolaget BRA fortsätter minska sina fossila utsläpp: ner 10 % år 2019Nytt rekord i nordisk vind­krafts­produktionStort intresse för GKN Aerospace på internationell rymdkonferensUnik teknik minskar farligt damm vid asfaltsfräsningPressinbjudan: AI inom industri och samhälle
12/9/2019
SAS presenterar första flygplanet av modellen A350Solör Bioenergi växer vidare genom fjärrvärmen i BollebygdNytt projekt ska ge kunskap om metallens ursprungNy metod minskar energi­förlusten vid avfalls­förbränningUndvik ryggskott och förslitningsskador med ergonomisk fathanteringInterroll får sorterarorder från Actemium Lyon Logistics för franska postnav Derome fortsätter den framgångsrika satsningen i SkåneSvensk arkitektur prisas dubbelt i ”VM i arkitektur”Kvinnokraft driver Power One​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
12/6/2019
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
12/5/2019
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
12/4/2019
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
12/3/2019
PR-Plast Investerar för en ljusare framtid
Advertisements